onsdag 13 april 2011

Paulus och Barnabas gräl

"Barnabas ville att Johannes som kallades Markus också skulle följa med. Men Paulus hävdade att den som hade övergett dem i Pamfylien och inte stannat hos dem i deras arbete, den skulle de inte ha med sig. Det kom till ett så häftigt uppträde att de skildes åt. Barnabas tog med sig Markus och seglade över till Cypern" (Apg 15:37-39)

Detta kapitel är lite märkligt. Barnabas vill att Markus, skall följa med. Enligt traditionen så är denne Markus, den som skrev Markusevangeliet.
Det som fascinerar mig, är det faktum att Paulus och Barnabas verkligen blev riktigt förbannade på varandra. Varför förlät man inte varandra, och var så där kärleksfull som en kristen skall vara? Varför hade man så olika åsikter om denne Markus.
Ge gärna era tankar, om ni har mer "info" om detta märkliga gräl..

2 kommentarer:

  1. Paulus var nog ganska hetlevrad... Anledningen till att han först skickades i väg ifrån Jerusalem verkar ha varit att han debatterade så friskt att han blev till en fara både för sig själv och de andra. Han vile nog att de som skulle vara medarbetare också skulle vara att lita på.

    Barnabas verkar ha haft mycket mer tålamod. Inte minst med Paulus, vilket återges på andra ställen i Apg.

    Traditionen säger att Markus i sitt evangelium återger Petrus förkunnelse. Kanske trivdes de båda bättre tillsammans. Petrus var inte heller den som alltid hade ställt upp...

    SvaraRadera
  2. Jag tycker ändå det är en intressant despyt :)

    SvaraRadera