måndag 19 maj 2008

Den fria viljan.




Ofta när jag debatterar med icke troende så kommer alltid detta med den fria viljan upp.
Vad är en fri vilja egentligen? Det är en tung fråga. Den måste nog ändå tas på allvar tror jag. Tycker nästan varje debatt mynnar ut i detta på forumet.



Vi har ju våra begränsningar som jag ser det.
Det ju ingen som frågat mig om jag ens vill vara här innan jag föddes.
Har jag då en fri vilja? Visst kan jag välja att inte leva mer, den viljan har jag förvisso.

Sen har vi spelregler och begränsningar såklart inom den fria viljan, då jag menar att vi inte kan göra allt vi "vill".
Så den fria viljan har sina ramar den kan arbeta i. Dessa ramar har Gud satt för oss. Dels ur naturlagarnas spelregler, sen även mentala begränsningar, som gör att vi inte alls förstår så mycket som vi vill.

Augustinus beskiver denna mentala begränsning rätt bra:
"Jag kan inte ens själv fatta allt vad jag är.
Följaktligen är själen för trång för att kunna rymma sig själv."


Jag vill veta vem jag är, och endast Gud kan svara vem jag är. Vem annars vet mina innersta tankar?


Därimot har vi en fri vilja att välja bort Gud. Den viljan har vi. För utan den viljan vore vi robotar som blev tvingade in i kärlek. Eller heter det välja bort? Är det viljan "att" välja Gud vi gör? Om man inte vet att Gud finns, har man valt bort honom då?
Vi troende ser det kanske så, men en ateist ser inte att han valt bort Gud. Ateisten tycker att den att den fria viljan försvinner så fort man tar emot Gud.
Där har vi olika syn.

Visst är det snurrigt :)



Här är lite wikipdia om fria viljan :

"Den mest allmänt accepterade lösningen på problemet inom kristendomen är att det ligger inbäddat i problemet med den mänskliga friheten. Enligt denna uppfattning var det Guds vilja att skapa en varelse som var i stånd att förkasta honom, så att den gemenskap som skulle uppstå mellan Gud och människan inte skulle vara tvungen, utan en akt av fri vilja och oegennyttig kärlek.

Möjligheten att säga ja förutsätter möjligheten att säga nej. Människan valde enligt den kristna läran att vända sig bort från Gud och följa självhävdandets väg, vilket föranledde att död och lidande intog sin plats i hennes tillvaro. Hela frälsningshistorien är sedan berättelsen om hur Gud i absolut respekt för människans fria vilja försöker föra människan tillbaka till den gemenskap han avsåg henne för i begynnelsen
"


*Detta inlägget har jag även skrivet på flashback*

4 kommentarer:

  1. Viktigt ämne! Man skulle behöva fördjupa sig lite mer även i detta. Svaret vi upprepar är ju inte klart nog för att få diskussionen att röra sig i någon riktning. Det är som att de olika parterna inte riktigt möts, som att svaret blir olika beroende på vilket håll man ser det ifrån. Vi börjar i subjektet och deterministerna i konsekvenserna. Det borde gå att få ihop på ett bra sätt..

    Frid.

    SvaraRadera
  2. Jo men man snuddar också på Guds nåd och hur frälsningen går till när man debatterar detta. Det är verkligen ett tungt ämne. Frälser Gud mig mot min vilja? Eller frälser han mig på ett sätt så att min vilja vill.. Gahh nu blev det djupt.

    Detta tål att tänkas mer på ja.
    Denna ger lite djup:
    http://www.solascriptura.se/jeffery0.html

    SvaraRadera