torsdag 1 juli 2010

Matrix

Jag gillar filmerna Matrix väldigt mycket. De har ett sådant djup i sig. Varje gång jag ser dem, så öppnas en ny vy.
Här är lite tankar som jag kommit fram till. Man bör ha lite kunskap om Matrix, för att begripa vad jag skriver om.

Jag gillar framförallt den existentiella kopplingen som drabbar Neo, som vaknat upp och inser att det finns en värld bortom hans. Vilket påminner om det som vi troende berättar om. Dvs det finns en andlig värld bortom vår.
Människorna i Matrix har inte förmågan att förstå att deras värld bara är skapad, och egentligen är helt beroende av den riktiga världen. Dom är så att säga förslavande under sin världs lagar.

Samt den aspekten att Neo ger sitt liv, för Matrix. Han är liksom beredd att dö i Matrix för människornas räddning.
Han dör och återuppstår, likt Jesus.

Sen så finns det andra intressanta aspekter kring just skapandet av Matrix som robotarna gör. Hur man så att säga misslyckats sex gånger med världen matrix. Man finner inte någon balans i världen.. Det är först när artiktekten inser det icke förutsägbara som världen får balansen. Dvs det program som kallas oraklet, som är skapt kring människans medvetande. Programmet oraklets syfte är att föra balans i Matrix mellan ariketens förutsägande matematiska variabler, till det mänskliga medvetandets oförutsägbara ting. Men oraklets kärlek till människorna bidrar till en oanad hjälp för dem, som gör att programmet kringår sin uppgift i Matrix, vilket leder till att programmet Oraklet måste söka exil.
Jag tycker detta är intressant då det bollar mellan det matriella och vårt mystiska medvetande.
Vårt oberäckneliga medvetande ställer till det för det enbart matrialistiska robotarna. Man försöker skapa balans, men inte ens det fungerar, då Oraklet börjar hjälpa människorna för mkt.
Man lyckas sätta fingret på det unika med människan anser jag. Man kan inte göra människan till en enbart matriell varelse.

Jag tycker även att Matrix lyckas förmedla intressanta kopplingar till tron på ett mästerligt sätt.. Dvs när Neo befinner sig i Matrix, så utför han ting i trons kraft. Rent teoriteisk så är dessa agenter som vill döda honom mycket starkare än honom, de är programmerade att vara starkare. Men den vetskapen han besitter gör honom mentalt starkare, dvs tron på sig själv gör att han besegrar dem.
Så det balanserar på en hårfin gräns i denna datorvärlden, då han vet att han kan dö i Matrix, varje slag han får känns fysiskt. Tappar han tron, så dödar agenterna honom. Behåller han och andra sidan tron så kan inget agent program slå honom.

Det var några tankar..

5 kommentarer:

 1. Visst är det märkligt att förpackningen är det viktigaste i vårt tid?

  Kampen mellan det onda och goda är en klassiker, men väldigt få ser det större perspektivet som exempelvis fått en form i Matrix filmerna.

  Att sedan tänka vidare och se dessa strömningar i verkligheten gör väldigt få. Ibland undrar jag om det bara är vissa kristna som ser det ondas mönster i skärvorna av alla tragedier?

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig spelat datorspel förutom minorna och patiens, så jag begriper mig inte på det hela. Jag kanske inte har den rätta åldern inne?

  Däremot förefaller det som om det här spelet innehåller en vettig tanke. Annars verkar konceptet mest vara att man skall reagera snabbt och med någon precision eller förutseende, vilket i så fall skulle förklara varför könsfördelningen är en smula ojämn - jämför t.ex. med jakt.

  SvaraRadera
 3. Zoltan.
  Mm ligget nog något i det du säger..

  Stefan:
  Matrix är en film (3 st)
  http://www.youtube.com/watch?v=GtqU57sR0B8

  SvaraRadera
 4. Stefan Herczfeld3 juli 2010 15:15:00

  Du ser att jag har svårt att hänga med...

  SvaraRadera
 5. Kan rekommendera dig att se dessa tre filmer. Mycket bra är dem.

  SvaraRadera