fredag 2 juli 2010

Katolsk väckelse i Sydkorea

Det här var glädjande läsning i tidningen Dagen..

Framförallt detta:
"De allra flesta som har blivit katoliker har inte tidigare räknat sig som religiösa, och verkar inte heller ha valt mellan protestantism och katolicism, utan mellan katolicism och ingen religion alls."

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=217685

5 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är både glädjande och spännande att läsa om vad som händer i andra delar av världen.

  Det finns en del blandat också. En ärkebiskop mördades i Turkiet, förmodligen av islamister. Det ledde till att alla ortodoxa och katolska kyrkor där har enats, och uppträder tillsammans, även om de formella sakerna sedan 1800 år finns kvar att ta hand om (vilket f.ö. redan är på god väg sedan 1980-talet).

  Tänk vad mycket som vilar på martyrernas blod, även om just detta kan ha diverse politiska motiv, vilka handlar om Turkiet som sekulär stat och ev. närmande till EU.

  SvaraRadera
 2. Martyrer i sverige? Varför känns det så långt borta på nå vis?

  SvaraRadera
 3. Inte längre bort än i Södertälje. En präst därifrån mördades för något år sedan då han var på besök i Irak...

  Vi har annars en historiskt unikt låg nivå av våld i vårt samhälle. Det hindrar inte att det kan kosta på att vara ett sanningens vittne. Jag ser hur hatets murar och barriärer åter byggs upp ibland oss. Både i samhället i stort, och ibland kristna, och då tyvärr ganska markant i en del frikyrkliga kretsar. Mekanismerna är desamma som i andra tider och på andra platser.

  Jag vet inte hur det skall kunna brytas. Förre påven gjorde ett försök genom att kyssa koranen, vilket många tolkar på helt annat sätt. Det vi vet om honom är att han dels trodde på vikten av att mötas som människor, och att den religiösa identiteten är något djupt inom oss, och att alla har en naturlig drivkraft att söka Gud, även om de flesta hamnar vilse av olika skäl, och på olika sätt.

  Ett annat exempel är Oscar Romero, som var ärkebiskop i El Salvador under deras inbördeskrig, och blev mördad. Det finns en film att köpa på Amazon för knappt 200:-, vilket rekommenderas varmt. När jag såg den första gången (med ett gäng ungdomar i USA) blev vi alla starkt berörda. Jag som är så gammal att jag kommer ihåg honom och mordet blev dessutom förbluffad över porträttlikheten, och att de fått med i stort sett allt viktigt...

  SvaraRadera
 4. Romera. såg jag en film mednligen.. Gripande berättelse..

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/glom-inte-oscar-romero.html

  SvaraRadera
 5. Det är just den Oscar Romero som jag avsåg.

  Tyvärr är en del material kring honom ganska starkt politiskt färgat. Det speglar en del av de mycket starka spänningar som fanns. Det är sant att han inte var oberörd av det. Det som inte är sant är att han skulle ha agerat mot eliten - även om en del uppfattade saken så då han inte lät sig inordnas, och inte stödde deras program och ageranden. Det mesta som jag sett och läst förefaller ha en agenda, och tar ganska speciella perspektiv.

  Jag vill verkligen rekommendera filmen, eftersom man i den försöker att "ta hans perspektiv" på saker.

  SvaraRadera