fredag 5 mars 2010

Bryta ett mönster?

Min kristna vandring är verkligen som en bergdalbana. Dvs den går upp och ner. Min tro känns som en fackla, som i vissa perioder lyser med en enorm kraft, för att sedan nästan slockna.
Jag har börjat se ett mönster kring hur mitt andliga liv ser ut. Det känns som om mitt gamla liv trycker sig på ibland. Jag har ju levt ett liv där jag festat mycket, och rökt cannabis. Orsaken till detta var ofta en slags tristess, eller rastlöshet, jag ville så säga ha ut något mer av livet.
Nu är jag kristen, och har lämnat detta bakom mig, jag har en trygghet i min tro som jag inte hade innan. Men det gamla ligger där och gnaver imellanåt, det infinner sig en slags rastlöshet.

Jag skall försöka förklara hur detta mönster brukar vara..

Jag kommer ofta till ett stadium, där jag verkligen lever nära Gud, och när jag säger nära Gud. Så menar jag, att jag prioriterar Gud, jag lever i anden, och ber mkt och ofta. Jag läser bibeln, och jag uppfyller mitt sinne med Guds ord. Under denna period så bryr jag mig mycket om mina medmänniskor, jag ber och handlar rent praktiskt för någon som jag känner en nöd för.

Men det sker alltid en vändning i denna period. När jag kommit hit så faller jag alltid. Mitt gamla liv gör sig påmint, jag faller i olika laster, porr är väl den vanligaste saken som jag faller dit för. Det är alltså en synd som inte försvinner för mig. Jag så att säga trotsar som en barnslig tonåring, och går emot det jag vet är rätt. jag bedrövar den helige ande, genom att släppa in massa skit i mitt sinne.. Min sikt blir grumlad, och jag dömer mig själv hårt. jag skäms,och tappar allt det som jag under en period byggt upp i min relation med Gud, jag blir mer egoistisk,och bryr mig inte om mina medmänniskor på samma sätt. Jag börjar leva destruktivt, det är som att mitt gamla jag är framme igen. Jag släpper in mer skit i mitt liv.

Jag vet att Gud aldrig lämnar mig, men det är jag som lämnar honom.. Jag väljer mitt egos begär före allt annat. och människor i min närhet blir sårade för att jag väljer egots väg. Jag kan när denna fas infunnit sig, knappt be till Gud. jag börjar också tvivla på om Gud verkligen finns. Sedan sker en process där jag måste bearbeta mig tillbaka till Gud. Det handlar inte om en prestation, dvs att jag måste prestera inför Gud. Men det handlar om en inre process där jag måste inse allvaret i min synd. jag måste ödmjuka mig och verkligen ångra mig.. Det är så att säga en omvändelseprocess.

Ni kanske då säger att jag har en felaktig Gudsbild. Gud är ingen Gud som dömer dig så. Det vet jag att han inte är. Men det gör ju inte processen mindre smärtsamt för det. Jag har släppt in något i mitt hjärta som gör att jag stegvis kommer längre bort från Gud. Det är enkelt att säga att man skall leva i nåden. Man att vilja leva i nåden i denna fas, är ett önsketänkande.
Det känns mer som att man knappt orkar följa Gud.
Givetvis så vänder det tillbaka efter ett tag.
Men jag kommer aldrig ur det, samma mönster återupprepar sig gång på gång.
Johanna kan ibland avundas mig, för att jag kommit till tro i vuxen ålder, och att jag haft ett konkret möte med Gud, som gjorde att jag valde den kristna tron. Men jag kan ibland avundas hennes barnatro. Den bygger på en stabil grund, hon tvivlar inte som jag gör. Guds finns alltid med henne. Min tro går upp och ner. Men det kanske är därför vi skall vara tillsammans.

Är detta något som ni känner igen er i? Dela gärna era ord, om hur man skall komma ur det här. Men en sak vet jag, jag behöver den katolska bikten. För jag är alldeles för svag för mitt eget bästa. Jag behöver biktens och botens sakrament.
Det är synd att så många kyrkor förkastat bikten och bekänna synder för varandra. Det är något som jag saknar i frikyrkan. Jag undrar hur många som brottas med sådant här i sin ensamhet, jag undrar hur många som tappar sin tro pga av detta. Jag vet att jag varit nära flera gånger, med att bara ge upp. Men jag är också tacksam att jag har bra människor vid min sida som stöttar mig.
Det är inte alla som har det.

10 kommentarer:

 1. Döm inte dig själv så hårt. Alla faller vi på olika sätt och det faktum att du ångrar dig är det viktiga. Din ånger tillåter Gud att handla med dig som Han vill. Kanske behöver du lära dig (som vi alla) att utan Gud kan du ingenting göra... Tacka Honom för Hans Nåd som aldrig ger upp om dig, inte ens när du gör det själv. Han förlåter dig hur många gånger du än faller. Din ångrade synd är bra. Den gör dig ödmjuk och visar dig ditt beroende av Gud. I korsvägen minns vi att Jesus föll under Korset och reste sig 3 gånger. Det viktiga är att man genast reser sig när man fallit, borstar bort smutsen (dvs ångrar sig) omedelbart och fortsätter följa Honom på Korsets väg. Fortsätt på den inslagna vägen! Han går den med dig...

  SvaraRadera
 2. Starkt gjort av dig att bekänna dina synder offentligt på en blogg.
  Vi protestanter bekänner nästan aldrig våra synder för varandra utan sätter ofta på oss masker av rättfärdighet och låtsas vara så duktiga inför varandra.

  Jag minns en gång då jag en längre tid hade gått och retat mig på småsaker som min fru gjorde och sa.
  Till slut hade jag byggt upp en aggression emot henne som jag inte ville ha.
  Då satte jag mig ner och sade ungefär så här till Jesus: Jesus Kristus min Herre och frälsare, jag har aggressioner mot min fru och det vill jag inte ha. Jag vill älska henne och bemöta henne på bästa möjliga sätt för jag vet att det är din vilja Herre.
  Jag bekänner min aggression som synd och lämnar nu över den till dig Herre. Ta emot den och spika upp den på korset. Tack Jesus.

  Då hände det fantastiska att alla mina aggresioner försvann och jag glömde allt jag hade retat mig på.
  Jesus befriade mig på ett ögonblick och fyllde mig med ny kärlek till min hustru.
  Det var en fantastisk upplevelse, och jag tror att det fungerar för alla synder.

  1Pe 5:7 Och kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er.

  Välsignelser P-O

  SvaraRadera
 3. Stefan Herczfeld7 mars 2010 22:42:00

  Jag håller helt med både Teija och P-O. Det första steget är redan taget: att inse att något är fel, och vad det är. Då kan man överlämna det.

  När det gäller att komma tillrätta med det har jag en helt parallell erfarenhet med vad P-O berättar. Det är till och med så att vi kan bestämma oss för, och därmed ansvara för, våra känslor.

  När det gäller att komma ifrån något dåligt kan man titta på sina drivkrafter. Det finns flera ingångar: en är varför man skall låta bli, en annan är vad man vill i stället och varför. och en tredje är att se över vilka verkliga prioriteringar man har. Ofta finner man att man är ganska kortsiktig, och då kan man fundera över hur man lyfter blicken.

  Alla infallsvinklar kan fördjupas. När det gäller att komma ifrån något kan man fundera över vad som är dåligt, och för vem. Det viktiga är att man inte bortförklarar...

  Den tanke som starkast faller mig in är att du längtar efter ett steg framåt i det andliga livet. Berg-och-dalbanor har vi alla, och förutom att de går upp och ner har man en tendens att återvända till utgångspunkten - det ligger liksom i konstruktionen.

  Det är underbart att känna något positivt med att läsa bibeln, och be osv. Men det går inte att hålla sig fast vid.

  Jag har ingen aning om vilken väg som Gud kommer att leda dig på, men ett förslag kan vara att helga vardagen. Om man lagar mat till någon annan kan man tänka att man gör det till Jesus, och inleda med att säga något i stil med "nu vill jag ge denna tid & ansträngning till dig, och jag hoppas att du kommer att tycka om den genom din avbild N". På så sätt kan man öva sig i att se Gud i sina medmänniskor, samtidigt som man ger ett litet offer till honom. Man behöver inte springa ut och leta efter stordåd att göra. Det stora sker oftast i det lilla. Man kan alltid göra något här och nu, och ofta är det påfallande enkelt.

  SvaraRadera
 4. Jag beundrar verkligen dig, jag vågar knappt bekänna mina synder inför Gud.
  Jag känner igen mig i det du skriver om. För mig är det alltid uppochner och det märks direkt på mina böner,jag skulle vilja ha statestik på bönerna..!
  Jag har aldrig biktat mig, jag vågar inte, det finns knappt i våra kyrkor men jag kan tänka mig att man känner sig ren efteråt.

  Jag rädda av fruktan av att möta Gud. Om jag hämtar hit döden och presenterar den för er, hur många är beredda?
  Blir vi någonsin beredda?
  Men när jag syndar känner jag mig smutsig, och jag tänker på Påve Shenoudas ord i Andens frukter:

  "Om den rättfärdige skyr synden, hur mycket mer skyr då inte änglarna den! Så när du begår en synd skrämmer du egentligen bort änglarna som finns omkring dig, eller åtminstone skyddsängeln som 'inte sitter bland bespottare', (Ps 1:3).

  Så om synden är avskyvärd för de rättfärdiga och änglarna, hur mycket mer avskyvärd är den då inte för den allhelige Guden!

  Därför säger profeten David i botpsalmen (Ps 51:6) till Gud: Mot dig, bara dig har jag syndat, jag har gjort det som är ont i dina ögon.

  Den rättfärdige skyr synden därför att han vet att den innebär att synda inför Gud och bedröva Guds Ande.

  Den som säger att han bekänner sina synder direkt inför Gud har glömt att han begick dessa synder inför honom utan att skämmas! Det är därför bättre att han bekänner dem inför en präst så att han får skämmas och sluta synda fler gånger.

  Vissa förlorar sin godhet när de missbrukar Guds vänlighet som hör ihop med hans godhet och hans helighet samt med att han kallat oss till helighet och rättfärdighet.

  Den som missbrukar Guds
  vänlighet bör tänka på apostelns ord: ”Bryr du dig inte om Guds oändliga
  godhet, fördragsamhet och tålamod? Förstår du inte att hans godhet
  vill föra dig till omvändelse? Med ditt hårda och obotfärdiga hjärta
  hopar du vrede över dig till vredens dag” (Rom 2:4-5).
  Gud älskar godheten, och hans kärlek vill föra oss till godhet. Därför har Gud gett oss många gåvor eller snarare krafter som för oss till godhet.
  Bland dessa gåvor eller krafter finns följande:

  Han har skapat oss till sin avbild, till att vara honom lika i
  rättfärdighet och godhet, i förstånd, förnuft och vishet."

  Hela boken finns här, kolla sida 69.

  http://troochteologi.files.wordpress.com/2008/05/andens-frukter-hel.pdf

  Jag försöker likna Gud genom att umgås med honom och du vet ju själv, tar vi ett steg mot Honom tar Han tio mot oss.

  Du finns i mina böner du Guds barn

  SvaraRadera
 5. Ni skriver bra och kloka saker.. Jag tar era råd till mig..

  Tack för era kommentarer.

  SvaraRadera
 6. Ge inte upp din kamp!

  Kom ihåg att Gud älskar dig.

  SvaraRadera
 7. Jag känner igen mig från min nykristna tid.
  Jag ville verkligen ha tag i detta med livet i Kristus.
  När jag var på läger och kom hem andligt uppbyggd och stark så fungerade det ett tag, sedan föll livet tillbaks i att köttet tog herravälde TROTS min vilja att leva gudfruktigt och andligt. Mitt andliga liv såg ut som en såg. Sakta uppåt sedan rakt nedåt, sakta uppåt osv.

  Jag har ett hårt svar till dig käre Sleepaz.
  Låt döpa dig med nedsänkning.
  Ett baptistiskt dop.
  Då har du löftet om den Helige Ande.
  Anden STYR över köttet. Du behöver inte kämpa mer, endast låta dig uppfyllas av Anden.
  Det är detta som ger den underbara friheten som du kanske hört talas om.
  Jag kan hjälpa dig att döpas, det är inte nödvändigt att gå till en baptistkyrka med pastor och allt.
  Andreas döpte Paulus, han var vanlig medlem.
  Men som sagt.
  Dopet är mycket viktigare än vad många tror. Tom. viktigare än vad många kända kristna ledare tror.
  Det händer något med vår vilja och även något i hela andevärlden.

  SvaraRadera
 8. Torbjörn..

  Tack för dina svar.
  Så hårda var inte dina ord.

  Tror inte att ett nytt dop är nödvändigt. Har fått en del nya insikter sen jag skrev inlägget. Mkt knutar som blivit lösta..

  SvaraRadera
 9. Torbjörn S Larsson6 apr. 2010 23:10:00

  Glöm inte Naaman och vad tjänaren sa till honom...

  SvaraRadera
 10. Bikten har varit en nyckel till det hela.. Ett Guds verk skedde i mig, när jag biktade mig.. Jag blev verkligen löst från det gamla livet..

  SvaraRadera