tisdag 20 oktober 2009

Rock är mottot?

Läste precis i tidningen Dagen, att en församling i Forshaga, har en väldig rusning av ungdomar till sina ungdomsmöten. Och det är ju kul, och underbart.
Men när man kommer längre ner i artikeln, och inser att man förnyat sig och gjort det lite rockigare och coolare, och att det är troligtvis därför som ungdomar i en liten byhåla inte har nå annat för sig, strömmar dit.. Ja då kommer det hela i ett annat ljus. Jag säger dock inte att detta måste vara dåligt och fel, jag har dock lite svårt för sådant här. Jag kan inte hjälpa det..
Det känns lite som om man lockar ungdomar av fel anledning, som när man köper ett nytt biljardbord så att ungdomarna inte skall tröttna.
Ett nytt biljardbord, så vips har man en ungdomsväckelse med en sann omvändelse till Jesus kristus?

Men kan hoppas att församligen kan bevara ungdomarna och att det leder till något bra. När det coola och rockiga blivit slentrian, och standard, vad finns kvar?


http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=190342

20 kommentarer:

 1. Du har missat poängen. Om man har världens bästa och finaste budskap, ska man då förpacka den i en soppåse? Eller vill man slå in det i något attraktivt?

  Att man moderniserar gudstjänsten är ju för att ge nya och unga chansen att få världen bästa budskap. Tyvärr räcker inte segertoner till längre för att dra nya och unga till kyrkorna längre.

  De flesta av de här 120 ungdomarna kommer antagligen till kyrkan för att det är där det är kul och händer något och för att träffa kompisar, inte Gud. Men om det blir naturligt att gå till kyrkan och få till sig budskapet kommer man till en punkt där man kommer ta ställning om det är något jag vill ha eller inte.

  SvaraRadera
 2. Anonym skrev:
  "Du har missat poängen. Om man har världens bästa och finaste budskap, ska man då förpacka den i en soppåse? Eller vill man slå in det i något attraktivt?"

  Frågan är väl varför världens finaste budskap behöver packas in in i något coolt och rockigt. Man lurar ju bara in ungdomar i en slags falsk kristendom, där allt verkar krestsa kring att vara cool.
  Där har vi problematiken.

  SvaraRadera
 3. Lurar in i falsk kristendom genom "coolt och rockigt"?
  Kan man inte vara "cool" och kristen? Måste man vara skolan nörd om man är kristen?
  Blir budskapet annorlunda om man spelar rock, dragspel eller munkmusik?

  Äkta kristendom är budskapet om Gud, oavsett i vilken form.

  SvaraRadera
 4. Jag kände liksom: Jaha, och sen kanske man ska börja supa också, för det är ju också folkligt.

  SvaraRadera
 5. Anonym..

  Visst kan man vara coolt som kristen. Paulus var riktigt coolt tycker jag..
  Men att härma "världens" coolhet och applicera till kristen tro.
  Det är inte coolt..

  JK..
  Precis.. Vi kanske kan dela ut öl på framtidens ungdomsmöten..
  Annars kommer de inte..

  SvaraRadera
 6. Om man vill att folk ska komma till kyrkan (och stanna kvar) så kanske man måste börja förändra sitt tänkande lite.

  Och självklart ska man inte servera öl på ungdomscafén, det vore bra dumt. Ungdomscaféet i Forshaga är helt drogfritt och ändå kommer det 130 ungdomar varje fredag.

  SvaraRadera
 7. Jo jag vet att själva tanken är god...

  Men det blir ändå lite detta stuket på det hela: "den kompisen som har de coolaste datorspelen, får mest vänner"
  Tyvärr kan det ju vara så idag.. Den som inte har en massa prylar kanske inte får så många vänner..
  Jag tror att det så lätt kan bli så även i kyrkan.. Dvs att ungdomarna går dit det är coolast.
  Någonstans så måste vi ju förtrösta på Gud och låta han vara centrum för människors, anledningar till varför de kommer till kyrkan..

  Tyvärr så anser jag att det så lätt blir människogärningar när man skall locka folk till kyrkan med diverse olika evenemang. Det väckelser vi sett genom historien har oftast börjat genom människors i härdiga böner. Ur bönen så flöder anden ut, och berör människor.. Då kommer människor till Kyrkan för att möta Gud..

  SvaraRadera
 8. Ju tror vi är helt eniga här. Men det behöver inte vara fel. Spana in denna ungdomsverksamheten: http://templeuth.com/home/ (i USA)- de kompromissar inte med budskapet, inte med undervisningen- men ändå paketerat in på ett sätt så att ungdomen kan ta det hela till sig. Coolt?- Ja- det för man väl nästan säga, men samtidigt inte kompromiss med varken heligheten eller budskapet.

  SvaraRadera
 9. http://templeuth.com/home/ är länken

  SvaraRadera
 10. Självklart kan man inte bara ha ett "coolt hängställe" utan innehåll, det finns det ju ingen mening med. (Vill bara påpeka att de i Forshaga även har ett väldigt bra innehåll - budskapet är det viktigaste - plus att nya människor känner att det är ett ställe som man kan relatera till och där man kan känna sig "hemma") Och det är klart att allt kan inte passa alla, men det viktigaste borde ju inte vara hur man kommer till tro bara man får tag i det goda, och blir en del av gemenskapen.

  Bön är bra. Men jag tror inte att det rätta är att be och be och be och be efter väckelse: Gud har ju redan sagt åt oss vad vi ska göra! Sprida budskapet......

  SvaraRadera
 11. Anonym..

  Ja man kan ju hoppas att det leder till något. Och att det inte bara är en "modefluga" som lägger sig när det inte längre är coolt..

  SvaraRadera
 12. Vaför måste vi kristna bara klaga på varandra när någon verkligen gör någon och försöker och det faktiskt händer saker. Är det bättre att vi sitter där i våra tomma kyrkor och diskuterar vad vi ska göra och åggar över att ingen vill komma till oss.
  Våra psalmer som vi sjunger är väl inte direkt från Jesus tid, fatta hur många låtar som har försvunnit sen dess. Självklart är musiken vi nu spelar en modefluga för att få ge plats till de som blir mer mordernt.
  Så länge Jeusu står i centrum och vi har ett sunt klimat i kyrkorna så ber jag dig Gud att du ska hjälpa oss att uppmuntar och välsigna varandra. AMEN

  SvaraRadera
 13. Jag tror att man lätt talar förbi varandra när det gäller detta område. Det beror på att förståelsen av mässan/gudstjänsten är helt olika inom den katolska/ortodoxa kyrkorna kontra frikyrkorna.

  En pingstkyrka som denna i Forshaga försöker naturligt nog paketera budskapet på ett tilltagande sätt eftersom de ser just budskapet som det centrala i gudstjänsten.

  Traditionellt så har inte budskapet varit det centrala i mässan. Det centrala i den katolska mässan är just att det som händer i mässan händer, alltså mässoffer och eukaristi. Med en sådan utgångspunkt blir det också logiskt att mässans utformning fokuserar på tillbedjan, vördnad och respekt inför mässans mest centrala del.

  Därför hamnar man lätt fel i dessa diskussioner, den frikyrklige kan tro att den så att säga högtradiga formen inom KK beror på att de är svala och uttråkade i sin tro, och förstår inte att det handlar om vördnad, tillbedjan och respekt. Den katolske kan på samma sätt tro att den frikyrkliga så att säga glättigheten beror på att deras tro är ytlig och glättig, och förstår inte att de är angelägna att föra ut budskapet på bästa sätt.

  Det jag vill säga är att man har olika utgångspunkter, och det blir mer givande att diskutera utgångspunkterna än de logiska följderna av utgångspunkterna.

  SvaraRadera
 14. Tjena tjena!
  Intressanta kommentarer det här.

  Jag bor i Forshaga och tänkte bara berätta hur jag ser på saken.

  Min kyrka är nog bäst i världen, man mår alltid bättre när man går därifrån än när man kom dit och om man av olika anledningar inte kunnat vara där på ett tag längtar man verkligen efter att få komma dit. Det är en kyrka för mig.

  Den förra fredagen kom det 120 ungdomar till kyrkan som inte har en aning om vem Gud är. De kom dit för att det är kul, för att saker vi gör är något de kan referera till, vi spelar musik de lyssnar på, det finns roliga saker att göra och goda saker att äta. För dessa ungdomar är detta kanske enda gången de kommer vara i en kyrka eller träffa kristna överhuvudtaget. Vi bestämde oss för ca 1,5 år sedan att göra Forshagas bästa ungdomsställe och det har vi lyckats med. Det farliga är om man stannar där och bara låter det bli en schysst ungdomsgård.

  Jag själv pratade förra fredagen om Jesus. Vem var han? Har Han funnits? Kan man tro på Honom idag? Vad har Han gjort i mitt liv? Hur börjar man tro på Honom och hur blir man kristen?
  Om detta inte är det äkta budskapet om Gud, så vet jag inte vad som är det. Pingisbordet, tv-spelet kanske var det som krävdes för att dessa ungdomar överhuvudtaget skulle få höra detta – men det är inte ens så vi har tänkt. Vi vill skapa en plats där ungdomar trivs, känner sig älskade och sedda. Det var därför folk hängde efter Jesus – i Hans närhet mådde man bra och vi vill att man i vår kyrka – Jesus kropp – ska må hur bra som helst! Och inte bara att folk ska ”må bra” när de kommer till kyrkan – de ska även få höra om världens bästa budskap - och de får de verkligen göra!
  Jag säger som Paulus; ”Allt för att vinna så många som möjligt. För att vinna judar har jag för dem varit som en jude. För att vinna dem som står under lagen har jag för dem varit som en som står under lagen, fast jag själv inte står under lagen. För att vinna dem som är utan lag har jag för dem varit som en som är utan lag, fast jag inte är utan Guds lag, jag har ju Kristi lag. För att vinna de svaga har jag inför dem varit svag. Allt har jag varit inför alla, för att åtminstone rädda några. Allt gör jag för evangeliets skull, för att också jag skall få del av dess löften.”

  Idag kanske Paulus skulle ha sagt för att vinna ungdomarna har jag för dem varit som en ungdom.
  Om vi nu skulle ”förpacka” Gud i ett rockigare, mer modernt paket, gör det honom till mindre Gud? Gud är ju fortfarande samma Gud bara att man kan presentera honom på olika sätt. Det är ju fortfarande Han som är kärnan! Det var ju det Paulus gjorde..
  Jag hörde en kristen tjej berätta att när hon hade vittnat för en vän hade denne sagt; ”Nej, det där kan inte vara sant. Om ni verkligen trodde på det hade ni ju gjort allt som står i er makt för att alla ska bli kristna.”
  Jag blir rädd när jag läser sådant.

  ”Jaha, och sen kanske man ska börja supa också, för det är ju också folkligt.”
  Hur tänkte du nu?!
  Att sprida kristendomen på ett sätt som din och min granne kan ta emot är inte direkt att sätta likhetstecken med att supa med dem. Vårt ungdomscafé är helt drogfritt, det är något annat som lockar de ungdomarna att komma till oss…

  Det finns bara en väg till Gud och det är genom Jesus, men det finns många vägar till Jesus.

  SvaraRadera
 15. Johan.. Ja håller med dig i det du säger.


  Anna: Välkommen hit... Och tack för att du ger din syn på det hela.. Man får ju såklart inte hela bilden av Forshaga via tidningen..
  Kanske är det så att jag drog på några extra växlar utan att någon större koll på det hela.

  Jag tror säkerligen att ni gör ett alldeles kanon jobb där..
  Jag hoppas verkligen att ni når ut till ungdomarna..
  Jag är dock fortfarande rädd för den här typen av projekt, det är så lätt att det "coola" tar över, och att ungdomarna bara tycker det är tråkigt när dom dära ungdomsledarna skall börja babbla om Jesus..
  Jag har själv varit en sån där ungdom som mest hängde på kyrkans ungdomsgård för att det fanns en massa coola prylar där.. Men så fort nån ledare skulle börja prata om Jesus, så pallar man inte höra på det..Ungdomar är ju ofta rätt impulsiva och hänger på ställen för att andra gör det.

  Jag är rädd att Jesus tyvärr kan komma i andra hand.

  Jag menar inte att måste vara så hos er.. Utan jag talar av egna erfarenheter kring kristna ungdoms samlingar och olika evenemang..

  Angående Paulus citat, visst kan man applicera det till att vi skall tala ett språk som människor kan ta till sig. Det är därför det är viktigt att man har ledare som verkligen kan tala ungdomars språk och tala om budskapet till dem..
  Men det innebär ju inte att man skall "locka" människor till att komma till kyrkan. Nu kanske ni inte gör det.. Men jag tror att risken finns för det.. Framförallt i församlingar där ungdomsarbetet inte alls fungerar. Där ligger oftast en tung börda på ungdomspastorn, som måste se till att ungdomarna kommer dit.. Våran församling har exempelvis haft "lan helger" där man sitter och skjuter ihjäl varandra en hel helg, jag vet inte hur sunt och vettigt det var egentligen..
  Måste man tex anordna ett lan, eller ha coola shower för att möta ungdomars behov? Övertolkar man inte Paulus ord med en sådan inställning?

  SvaraRadera
 16. Ja. på nått sätt tror jag att jag måste vara lite nördig för att fullt förstå budskapet om gud, jag ser bara ytlighet, hårdhet och opersonlighet när jag tänker på "coola" människor. När jag erkännde min nördighet och min svaghet det var då Gud mötte med mig.
  En gemenska i en kyrka SKA passa alla, den ska inte formas efter dom coola, snygga och dom som sjunger bäst, ej heller vara enbar för töntarna. Men Gud ser inte sånt, och jag är bara rädd när jag hör om alla dessa ungdomar som kommit till er kyrka att dom när det "coola" dör ut och ni inte har resurser kvar..bara är än mer förvirrade..

  SvaraRadera
 17. Bra inlägg Sleepaz!

  Det senaste århundradet har definitivt lärt oss att populärkulturella församlingar och samfund dör ut inom ett par generationer.

  SvaraRadera
 18. Kanske en del. Men vad jag vet har det berott mest på att man dragit på sig ekonomiska skulder. Det måste ju vara bættre att ha en levande førsamling en kort tid æn hela sverige full av døda førsamlingar i många år.

  SvaraRadera
 19. Anonym sa...
  Kanske en del. Men vad jag vet har det berott mest på att man dragit på sig ekonomiska skulder. Det måste ju vara bættre att ha en levande førsamling en kort tid æn hela sverige full av døda førsamlingar i många år.
  ---------------------------------

  Något som inte alls finns med i denna debatten, är föräldrarnas roll i det hela.. Det är föräldrarna som skall lära sina barn och visa dem Kristi kärlek, och ge dem den grundläggande kunskapen i kristen tro. Ungdomar behöver starka vuxna förebilder i tron. Det vuxna behöver vara med i ungdomaras arbete.. Ungdomar som strävar efter att vara så coola som möjligt, och stänger ute föräldrana som ofta ses som töntiga, ur sina evenemang, kan tyvärr tappa något i sin tro..

  Jag tror att det är detta som är skillnaden i en levande och en "död" församling.. Om inte föräldrarna lever ut sin tro, då kan heller inte ungdomarna göra det.. Därför lägger föräldrna i många frikyrkor ansvaret till "kyrkan", och framför allt ungdomspastor.
  Ungdomspastorn skall se till så att ungdomarna kommer till kyrkan.. En stor del av ansvaret ligger på att ungdomaspastorn kan leverera detta. Lyckas han inte, får han/hon troligtvis sparken.

  Därför är jag spektisk till den "press" som ungdomspastorer har på sig, denna press gör att man strävar efter att ha mycket folk till ungdomssamlingarna, ibland till viket pris som helst..
  Man kan så lätt gå vilse i denna press från kyrkan.. Man måste leverera..
  Och när man förvandlar det kristna prästämbetet (som ungdomspastor är) till en prestation, då är man farligt ute...
  Frikyrkan har uppenbara problem med ungdomar.. Och att då locka med coola evenemang,då känns det väldigt avlägset från det urkyrkan stod för..

  SvaraRadera