fredag 11 september 2009

Cannabis, Holland

"Cannabis ska fortsatt få säljas på särskilda kaféer i Nederländerna - men bara i liten skala och till lokala medlemmar. Syftet är bland annat att stävja drogturismen"

http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=516684

För ett par år sen så hade jag nog stört mig ganska rejält på detta förslaget.
Ja dels för att jag ansåg att cannabis inte skall vara olagligt alls, och att Holland alltid varit ett framgångsrikt exempel på hur harmlös cannabis är.
Men efter att ha rökt denna drog ett par år, så kan jag konstatera vad den gjort med mig och min kompisar. Och därför är jag av åsikten att det är bra att försöka minska tillgången på den. Vissa säger att tillgången inte påverkar ”bruket” av cannabis. Det håller jag inte med om alls.
Efterfrågan är alltid stor på Cannabis, den är alltid större än tillgången i Sverige.
Tillgången styr hur mycket folk röker. Finns det inget bra cannabis, då låter de flesta bli att röka. Det finns en smärtgräns för vad man kan tänka sig. Så därför styr tillgången människors rökande.
Om jag hade bott i Holland, och hade haft en sådan tillgång till fin och bra odlad cannabis som det finns i Coffe-shopen, då hade jag nog gått ner mig ganska rejält.
Man skall inte utsätta människor för lockelser av detta slaget. Finns det en risk att människor kan missbruka något, då skall man inte erbjuda detta. Cannabis är en drog som verkligen får människor att fly bort från verkligheten. Och att sälja detta i en affär är jag strikt emot. Och det är rätt lustigt att jag säger detta, jag skulle nog skrattat åt mig själv för ett par år sen. Men jag har också lärt mig hur svag jag är för sådana frestelser.
Jag är glad att jag bor i ett land som försöker strypa tillgången på droger. Även om man såklart inte lyckas göra det helt fullt ut. Men faktum är, att det är svårt att få tag i cannabis i Sverige, iaf av god kvalitet. Och det är inte svårt att få tag i bra cannabis i Holland, och länderna runt.
Så jag förstår det Holländska myndigheternas vilja att få slut på drogturismen.
Cannabis är förförande harmlös till en början, men den kan förslava en frisk och arbetsam människa till en förtidspensionär. Jag har dock träffat få människor som kan sköta en ”rimlig” nivå på sitt rökande. Jag har inte träffat någon om jag skall vara helt ärlig.

Det finns också en andlig aspekt av cannabis. Den öppnar upp dörrar i våra sinnen som inte alltid är bra för oss. Cannabis blir som en gudmlig källa att söka vishet ifrån. Jag använde cannabis på ett sådant sätt. Man gör cannabis till en avgud. Cannabis gör användaren förmer och högmodig. Utan cannabis, så stannar min gudomliga källa upp. Det leder ofta inn användaren i ett beroende som kan få stora konsekvenser. Tillslut leder det till att man måste röka på varje gång för att kunna tänka.
Jag skall inte hyckla, cannabis kan definitivt öppna upp dörrar som leder till en del bra insikter om sig själv (fri ge sig från matrialismen). Men det lite som att äta av den förbjudna frukten, man vet inte vad för konsekvenser som finns bakom det dörrar man öppnar. Det finns många vilsna cannabisrökare på våra psykhem som fallit i dessa fällor.
Kanske skriver mer om detta med cannabis och andlighet vid ett senare tillfälle.. Det finns ju en hel del religioner som är ursrpungen ur cannabiskulturen. Hinduismen som ett exempel.
För den som vill läsa mer om detta spana in här: http://www.drugnews.nu/article.asp?id=3209&p=hasch

4 kommentarer:

 1. "Finns det en risk att människor kan missbruka något, då skall man inte erbjuda detta"

  hmm menar du verkligen det? kan du i så fall nämna något som det inte finns en risk att människor missbrukar?

  SvaraRadera
 2. Jo allt kan såklart missbrukas på ett eller annat sätt.
  Men det är ju vad beroendet leder till som är det viktiga.
  Många är beroende av kaffe som ett exempel. Men ett kaffeberoende får inte så stora konsekvenser för samhället. Det är få som exempelvis stannar hemma från jobbet pga kaffet exempelvis..
  Och där ligger ju droger på en annan nivå..

  Förstår du min poäng?

  SvaraRadera
 3. ja jag förstår vad du menar men om du säger "Finns det en risk att människor kan missbruka något, då skall man inte erbjuda detta" och sen "Jo allt kan såklart missbrukas på ett eller annat sätt" blir ju slutsatsen att man inte ska erbjuda någonting

  men så menar du såklart inte

  SvaraRadera
 4. Man kan såklart föra en debatt kring om en del tjänster verkligen är bra för människor att erbjuda relativt enkelt, typ som spel, snabbmat, porr, prostitution osv. Uppenbarligen så faller människan på dessa frestelser.
  Vi vet att människor far illa av droger, och vi vet det mänskliga psykets svagheter vid motgångar i våra liv.

  Vissa av dessa saker jag tar upp får ju såklart ställas emot, om det verkligen går att förbjuda dem. Alkohol, och spel verkar relativt snabbt tas över av kriminella organisationer om man gör det olagligt. Och de flesta människor verkar trots allt klara av alkohol, och spel.. Vin till maten och spela på stryktipset är inget problem.. Ja man måste göra en gränsdragning någonstans.. När det gäller droger som har en stort euforisk rus, som exempelvis cannabis har, så kommer det i ett annat läge.
  Även Holländarna själva har börjat fundera om inte den cannabis som vi idag har framodlar, som
  innehåller en thc halt uppemot 25%, kanske trots allt har en skadlig påverkan på ungdomar. och alldeles för euforisk effekt för att det skall kallas som en "soft drug".

  Det är iaf inte helt enkla frågor att debattera. Någonstans måste man ha en självrannsakan kring vad som skall finnas tillgängligt för oss.
  Den svenska synen på dessa saker har alltid utgått från "Vad vill vi som föräldrar att våra barn skall utsättas för?"

  SvaraRadera