torsdag 27 augusti 2009

Kursen har startat

Igår började kursen för katolsk tro som jag och Johanna anmält oss till, och min spontana tanke efter den första lektionen är, att det kommer bli ett riktigt bra år. Och jag kommer verkligen växa i min tro, det känner jag redan efter en lektion.
Jag blev väldigt överaskad över hur många det var på kursen och det var även intressant att höra varför folk ville lära sig mer om katolsk tro. De flesta var kristna sedan tidigare, och medlemmar i svk, eller pingst, det fanns även en del katoliker som ville fördjupa sin undervisning.

Detta kommer bli riktigt bra.

Jag mötte även en bloggare som heter Simon (Symeon) på bokhandeln igår. Simon serverade fika i bokhandeln till kursdeltagarna.
Han är även med och medverkar i en annan intressant blogg som jag läst en del.
http://katolsk-tro.blogspot.com/

9 kommentarer:

 1. Vilken trevlig ny bloggdesign du har!

  Annars är jag lite kluven till många konversioner.

  Tycker det är tusen gånger bättre att frikyrkliga som ännu har öppna sinnen och hjärtan förblir där de är, än att de förvandlas till trångsynta och rigida katoliker.

  Tyvärr har jag sett det hända alltför många gånger för att det ska kunna tolkas som en slump... :-(

  Hoppas ni klarar er från det!

  SvaraRadera
 2. Härligt, min vän..

  SvaraRadera
 3. Låt inte desillusionerade katoliker ta ifrån er upptäckarglädjen!

  SvaraRadera
 4. Det är oftast inte konvertiterna som är/blir trångsynta - utan trångsynta (åt det liberala hållet) som konverterade under en konversionspräst som mörkade vad Katolsk tro faktiskt är och har för konsekvenser, som blir besvikna när de märker att nya konvertiter, vars undervisning faktiskt tar påven, katekesen och Traditionen som auktoriteter, inte blir kryptoprotestanter utan tvättäkta katoliker.

  @CT: Detta var inte nödvändigtvis riktat till dig, men kommentarer som din påminner alltför mycket om en som behöver detta svar.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar det kursmatrial som man fick ta hem att läsa.. Det är en serie på 27 stycken böcker. Verkar vara bra böcker, vi har precis läst ut den första.

  Och angående om det kallas trångsynthet eller trohet till katolska läran, det kan man uppenbarligen tvista om. Om jag blir katolik så innebär det såklart att jag tror att den katolska kyrkan har nycklar som Jesus Kristus givit henne till sin ankomst. För mig är inte det att vara trångsynt, snarare konsekvent i min tro.. Det är just detta som attraherar mig till katolsk tro.. Dvs att det finns människor som står upp för sina åsikter oavsett vad ett politiskt korrekt samhälle tycker.

  SvaraRadera
 6. Stefan Herczfeld30 aug. 2009 22:11:00

  Jag hoppas att ni kommer att trivas på kursen. Berätta gärna vad ni går igenom. Kanske kan vi läsare få något att fundera över. Kanske kan vi bidra till förvirringen.

  SvaraRadera
 7. De där böckerna måste vara samma som de använder här i stan. Jag funderar också på att gå en sån kurs. Det låter bra att du tyckte att litteraturen är bra. Är det enbart icke-katoliker som går kursen som du går? Som jag förstod så används kursen här i stan för vuxna katoliker som inte har konfirmerat sig som unga.

  SvaraRadera
 8. Stefan Herczfeld31 aug. 2009 14:42:00

  Oftast är det bäst om det bara är ickekatoliker. Annars blir det lätt en kunskapstävlan eller liknande, eller att någon börjar att tala om för övriga "hur det egentligen är".

  Man brukar också hålla sådana som redan kan väldigt mycket utanför. Det kan gälla f.d. präster i SvK eller pastorer med lång teologisk utbildning, som annars riskerar att somna, eller att föra diskussionen med facktermer och begrepp som blir förvirrande.

  Frågorna fortsätter oftast även efter kursen, och det varierr säkert hur man tar hand om det i olika församlingar. På söder i Stockholm finns en grupp som träffas kl 18, efter kvällsmässn, den 1 torsdagen varje månad för att samtala kring trosfrågor. Jag vill minnas att det finns en grupp i S:ta Eugenia (Stockholm), som träffas efter högmässan i stort sett varje söndag för att samtala om dagens texter. I en annan försmling rekommenderar man alpha-kurser för dem som vill fortsätta...

  SvaraRadera
 9. Johan... Böckerna är djupa,och det gör många intressanta reflektioner. Vi har visserligen bara läst en hitils. Den första handlar om människan och sitt egenvärde som "människa" En exisitensiell frågeställning vem människan är, och vad hon söker efter i sitt liv..

  De flesta i min grupp var inte katoliker, utan SVK,pingst,missionare. Det var dock några killar som hade katolska flickvänner, som vill lära sig mer om den katolska tron pga detta.

  SvaraRadera