onsdag 13 maj 2009

Dödssynd?

"Om någon ser sin broder begå en synd som inte är till döds, skall han be, och Gud skall ge liv åt honom, åt dem som inte begår synd till döds. Det finns synd som är till döds, och jag säger inte att man skall be för den" (1 Joh 5:16-17)

Jag undrar hur ni tolkar detta ställe. Vad är en dödssynd?

3 kommentarer:

 1. Det som man vet är en allvarlig synd men som man ändå begår med fri vilja.

  SvaraRadera
 2. I 'Jag tror. En liten katolsk katekes', utgiven av Catholica, står (s. 134):
  "En synd är en dödssynd om den har något allvarligt som objekt, och om den begås vid fullt medvetande och med full avsikt."

  SvaraRadera
 3. De flesta av oss begår nog ibland synder vid fullt medvetande och med full avsikt. Frågan är vad som menas med "allvarlig synd".

  Även dödssynder kan man bli befriad från om man bekänner den, ångrar sig och gör bot. Katoliker har en bra infrastruktur för detta genom bikten, men även andra former kan säkert fungera bra.

  PS. Det är intressant att läsa om hur botgöringen fungerade i den tidiga kyrkan. Om man tex hade mördat, avfallit från tron, eller gått till prostituerade så kunde man göra bot genom att ligga på knä offentligt under församlingens mässor i upp till 10 år innan man åter upptogs i den fulla gemenskapen. Man kan läsa om detta i tex mötesprotokoll från kyrkosynoder på 200-talet.

  SvaraRadera