torsdag 5 mars 2009

Kristen på söndagar?

"Ju mer religiös och konservativ man är, desto mer ser man på porr. Det visar en undersökning av amerikaners porrvanor. Mormonstaten Utah toppar listan över flest porrkonsumenter."

Dagen skriver detta. Det är tankvärt iaf.. Porren har ett grepp om folk. Det kan jag själv erfara, porren har jag haft svårast att sluta med sedan jag blev kristen. Den har haft ett hjärngrepp om mig. Gång på gång faller man tillbaka, besvikelsen är lika stor varje gång. Jag både avskyr det och gillar det.
Jag tror det skulle vara en förlösande kraft om vi krista vågade gå ut med detta och erkänna det. Jag upplever att många kristna gör det, men aldrig någonsin vågar prata om det. Det finns en skam över det. Vi måste våga blotta våra innersta synder, det är viktigt och förlösande.

11 kommentarer:

 1. En vis kvinna har sagt att man skulle vinna mycket om män slutade behandla kvinnor som saker och kvinnor slutade behandla män som gudar...eller nå't sån't. Och det finns säkert undantag som gör motsatt hos båda könen.

  Man får kolla upp hur Edelman gjort sin undersökning + felkällor innan man uttalar sig om Utah, dock.

  Kul att du vågade skriva om det, Sleepaz. Hoppas du lyckas med avhållssamheten från detta. Bra att du inser vad som händer. Många av oss inser inte vad vi gör när vi begår våra synder, och då tar det längre tid att bli av med det!

  SvaraRadera
 2. Kan ökad porrkonsumtionen ha något att göra med en väldigt strikt syn på sexualitet? Något man förbjuder och förhindrar och man har ett skamfyllt förhållande till blir ju lätt till något som pyser över förr eller senare och får sitt utlopp på sätt som kanske inte alltid är helt konstruktiva.

  Det sexuella behovet finns ju där hos alla. Gillar man inte porr ur ett etiskt perspektiv, men ändå brukar det ibland - är ett tips att försöka upphöra känna skam över det. Skammen hjälper inte nämnvärt när det kommer till pudelns kärna; i min erfarenhet.

  SvaraRadera
 3. Jesus sa;"Herrens Ande är över mig,Han har smort mig att befria de fångna". Jag tror att den ende som kan sätta oss fria är den helige Ande,om min tro bara är religion utan relation,så kommer jag aldrig att vara tillfredställd,då spelar det ingen roll om jag har en religiös tro,allt handlar om Ande och liv! Jesus sa den Sonen gör fri,han blir verkligen fri!Det är en kamp varje dag,Bibeln säger att vi ska ta på den andliga vapenrustningen så vi kan stå emot den onde.Kampen som jag ser det är väldigt mycket mellan den andliga människan och den köttsliga,där är de sexuella begären en stark makt som vill dra oss bort från Gud,som vill skapa skuld.Detviktiga är att vi lyfter fram vad Jesus gjorde på korset,att Han tog all vår skuld och skam,att det finns förlåtelse för den som är ärlig och vill leva för Honom.Vi får uppmuntra varandra att uppfyllas av Anden som vill ge oss kraft att leva rätt,det är bara att inse att vi är helt beroende av Honom,om vi är ödmjuka och formbara så börjar Herren alltid om i våra liv när vi misslyckats,Han står alltid där med sina öppna armar!Låt oss stå tillsammans,vara ärliga och bedja för varandra om beskydd,börja alltid varje dag med att bedja om Jesu blods beskydd över ditt och dina närståendes liv, det är en oerhörd maktfaktor,det finns mycket mer i ämnet,har en bra bok som jag rekomenderar av Anita Barker,"Det finns frihet" På återhörande,L-G!

  SvaraRadera
 4. Z:
  Jo det går bra just nu, men ibland trillar man dit, att vara kristen är innebär inte att allt faller på plats på en gång.. Vi har alla våra svagheter..

  Suecae Sounds:
  Ligger nog nått i det du säger, problemet försvinner inte för att man undantrycker sina känslor. Att tex skuldbelägga onani kanske inte alltid är rätt väg att gå.. Men det är svåra svåror, för onani kan sig bli ett beroende som är svårt att bryta, och just då kopplingen till pornogrfi.

  LG: Amen :)

  SvaraRadera
 5. Är ni inte rätt naiva nu? Benjamin Edelman "analyserade anonyma kreditkorts-köp av 'online porn' efter postnummer, och viktade även in tillgången på bredbandsförbindelser." Porrfilm på nätet kräver bredband. Utah hade 5,47 porrköp per 1000 bredbandsägare. Alaska 5,03. Mississippi 4,30. Hawaii 3,61. (Möjligen talar man om 'prenumerationer' snarare än enstaka filmköp.)

  Men det här är ju löjligt. 5,5 promille av bredbandsägarna i Utah tar hem porr-film! Och eftersom 2/3 av invånarna i delstaten är mormoner drar man slutsatsen att relischösa människor är värre porrkonsumenter än fina liberala ateister. Tokstollar! 5,5 promille, handlar det alltså om. Relischösa skulle de vara? Hur vet Dagen det?

  "Edelman fann höger resp vänster-tenderande stater 'påfallande lika' (remarkably similar) ifråga om konsumtion av online-porr", läser man också. Men den lilla detaljen nämner inte vare sig Dagen eller Sydsvenskan.

  Det här visar att herrskapet i Murveldalen som vanligt försöker dra ner nivån, moraliskt sett... "Dom relischösa är nästan alltid värre än vi vanliga hederliga gudlösa människor. Så det så."

  Study: Churchgoers like porn

  Staffan D. (Nkp)

  SvaraRadera
 6. Anonym: Ja man kan säkerligen ifrågasätta just den typen av undersökninger...Dock tror jag ändå inte man skall vifta bort problemet, för det finns..

  www.lightonline.se/lol/h/nyheter/
  artiklar/sexmissbruk.htm

  SvaraRadera
 7. Tack för ett väldigt bra inlägg, kunde verkligen identifiera mig i det du beskriver.

  SvaraRadera
 8. På en reträtt en gång för länge sedan hörde jag en präst säga att högmod är en allvarligare synd än sexuella synder...

  SvaraRadera
 9. Tejja:
  Högmodet är iaf svårare att märka..

  SvaraRadera
 10. Det finns 7 huvudsynder (inte dödsynder och från början graderades de. Längst ner sex, högst högmodet.

  Jag har lyckats synda på alla områden utom högmodet. Men är man nästan perfekt, är det svårt att vara ödmjuk. :-)

  SvaraRadera