måndag 23 februari 2009

Kristen bön

Dem flesta av er som läser min blogg är säkerligen kristna. Dock vet jag att några av er inte är kristna.. Så här kommer lite tankar bönen, och varför den är så viktigt i mitt kristna liv.

Den kristna bönen handlar är att spegla sig i Guds närvaro. Det jag får se i Guds närvaro är mitt sanna jag. Allt som uppenbaras i bönen vet jag redan om innerst inne. Det Gud visar mig är en del av sig själv. När jag får ta del av honom, blir detta min sanning.
Samtidigt som det kristna budskapet handlar om att ge upp sig själv, så finns det en inre hemlighet i detta.. Att ge upp sig själv för Gud är att få upplysing om min sanna väg jag bör vandra. Det är en befrielse utan dess like att inse detta.
Detta göra hela skillnaden för mig. Jag upplever att detta hjälper mig i var dag som går. Och därför kan jag inte tänka mig ett liv utan bönen. Dock kan aldrig bönen bli slentrian för mig. Det är en färskvara som måste undersållas och skötas. Man kan inte be när man inte lever som man lär. Det funkar inte att leva ett syndigt liv och bete sig som ett svin och samtidigt kombinera detta med ett böneliv.. Det går inte att be då, det blir liksom hyckeri. Bönen är en relation med Gud. En relation måste vårdas. Likaså bönelivet.. Ibland har jag perioder då jag inte kan be, det funkar liksom inte. Det sker alltid när jag inte lever som jag lär.Och när jag inte lever som lär, då måste jag ge upp min stolthet och bekänna min oförmåga att av egen kraft leva ett rättfärdigt liv. Endast då är mitt hjärta rent, och Guds ande kan tala till mig.
"Saliga är de renhjärtade, de skall se Gud" (Matt 5)

6 kommentarer:

 1. Ett citat från boken "Det är aldrig kört" Se dina misslyckande som lärare,inte som begravningsentrepenörer. Misslyckanden är försening,inte nederlag-ett tillfälligt bakslag. Inte en återvändsgränd. Misslyckanden är något vi kan undvika endast genom att inte säga något,inte göra något och intevara något! Det är mänskligt att falla,men guddomligt att resa sig igen!Det är viktigt att veta att Gud är god och att Han bara vill oss väl,glöm vad religion säger,se på Jesus,då blir du glad!Välkommen i morgon kväll!Ska just iväg på innebandy.Mvh.L-G

  SvaraRadera
 2. Någon har sagt att en syndare som ber rosenkransen antingen kommer att sluta med rosenkransen eller med sin synd. För mig slutade det med att jag gick till bikt och nu ber jag varje dag, flera gånger om dagen. Därmed inte sagt att jag inte syndar, men vi har bikten, tack och lov! Allt man kan göra är sitt bästa, men när man faller är Herren barmhärtig, för Han vet vad vi är gjorda av för material.

  SvaraRadera
 3. LG.. Vi kommer ikväll... :)

  Tejja.. Ja vad vore det kristna livet utan bön..

  Får säga som Berit Simonssons sade i en predikan på livetsord..

  "Det bästa man kan ge till Gud, är det fulaste man har" Dvs blotta sin synd..
  Tankvärt!

  SvaraRadera
 4. Ser ut som andra redan kommenterat det jag reagerade på - bönen är ofta det bästa hjälp-/botemedlet mot synden, så varför försöka vänta tills man blir syndfri med att be?

  Men visst, jag förstår nog hur du menar. När vi medvetet syndar så blir det svårare att be. Svårare att vara öppen. Precis som i en mellanmänskligrelation där man vet att man gör den andra illa så blir det betydligt svårare att vara fullständigt uppriktig. Eller ens lättsam, spontan och otvungen tillsammans med den andre - man kan ju då råka avslöja sin synd...

  SvaraRadera
 5. Johanna G
  "bönen är ofta det bästa hjälp-/botemedlet mot synden, så varför försöka vänta tills man blir syndfri med att be?."
  ---------------------------
  Jag menar snarare att man kommer ifrån Gud utan att direkt reflektera över vad som gick fel. Ofta har jag då snärtjs in i ett syndigt beteende som jag liksom inte förstått är en synd.
  Ofta börjar detta beteende med att jag slutar att inse mitt beroende av Gud. Jag kan ibland komma till ett stadium där jag anser att jag klarar mig själv.
  Helt plötsligt så inser jag att något är fel, det liksom känns när jag ber, fast jag vet inte vad som är fel. Och då kan det ta ett tag innan jag förstår vad jag gjort. Gud svarar inte på min bön förens jag ha erkänt och på djupet insett min synd..
  Hoppas du förstår vad jag menar i allt detta krångliga :)

  SvaraRadera