onsdag 14 januari 2009

Reinfeldt angående Volvo.

Citat Reinfeldt:
- "Varför ska vi ta pengar från skola och sjukvård för att betala löner för ett sådant vinstrikt företag?"
Jag tycker att det är märkligt att ett företag som AB Volvo, vars vinster varit på 14, 15, 16 miljarder kronor årligen, inte skulle ha några resurser för att ta ansvar för sina anställda när det kommer en kris, sade han efter onsdagens partiledardebatt."

Tycker det är bra sagt av Fredrik, Sahlin och kompani tycker regerigen är passiv. Men varför skall våra skattepengar täcka aktieägarnas vinster?

Länk

11 kommentarer:

  1. Men finanskapitalismens banker går alldeles utmärkt att subventionera, även när den grovt misskött sig för Moderaterna... Logiken är inte helt glasklar från alliansens sida. Men givetvis består inte lösningen i att utan krav stötta privat näringsliv. Det är bara det att man i Reinfeldts fall ovanligt enkelt kan peka ut hur han har resonerat helt annorlunda när det gäller bankerna.

    SvaraRadera
  2. Ne det kan ju helt klart ses som hyckleri att hjäla en annan branch. Dock tror jag det har sina förklaringar i att man helt enkelt var rädd för att börsen skulle krascha totalt när krisen uppdagades. Det fanns ju även en förväntan från opositionen att "ge" bankerna ekonomisk hjälp.

    SvaraRadera
  3. Min kritik gäller även oppositionen. Jag tar mig den tankefriheten då jag inte tillhör något politiskt parti. :)

    SvaraRadera
  4. finanskapitalismens banker...hyckleri att hjälpa en annan branch .. hm. Dom flesta svenskar är kunder i banker, även du, i form av lån till bostäder, sparmedel m.m. Om du inte förstår varför dom inte får gå i konkurs i förhållande till annan verksamhet så lär dej ekonomi

    SvaraRadera
  5. Hej anonym. Jag tycker det är ganska så oförskämt att anta att jag inte förstår ekonomi. Jag har upplysningsvis själv bolån samt studielån. Jag vet mycket väl att det inte är "en branch" bland andra. Ändå anser jag att de mycket väl kan jämföras med andra delar av näringslivet, för att ge exempel på vad skiljer och binder dem samman.

    Det jag finner stötande är att regeringsalliansen, eller i varje fall delar av den som uppger sig vara marknadsliberal; inom EU och på nationell nivå förespråkar enorma ekonomiska subventioner till delar av bankväsendet trots att denna själv bär en del av skulden till sin egen situation. På vänsterkanten menar man att problemet har bestått i en alltför stark internationell trend för avreglering av finansmarknaderna. På andra sidan frågeställningen kan jag ta den ny-liberala författaren Johan Norberg som undrar: Hur ska ett företag kunna ta ansvar om staten går in med enorma belopp när det börjar lukta rök? I detta fall syftade han på bankerna, och inte bara Volvo.

    Det är en ganska bra frågeställning vars svar jag inte ser som självklart, men ändå tycker bör beaktas. För bara ett tiotal år sedan hade även delar av den svenska socialdemokratin med landsorganisationens (LO:s) vänsterflygel kanske argumenterat för facklig löntagarkooperation vid en dylik ekonomisk kris. Men den tiden är förbi.

    Hur som helst Anonym. Du behöver inte dela mina uppfattningar. Antagligen gör du inte det; och det är gott så. Det är ju för guds skull det som gör det hela intressant! Men kalla mig inte utan vidare insikt om min person för okunnig...

    SvaraRadera
  6. Anonym: Hyckleriet angående bankerna är ju att vi som är kunder sätter in våra pengar i banken. Sedan delar denna bank ut helt absurda löneförmåner,bonusar osv. Man gör även väldigt stora vinster. Man lånar ut pengar väldigt lätt utan att ha några garantier för att få tillbaka pengarna.
    När det väl skiter sig så skall egentligen inte staten bidra med skattepengar till en sådan verksamhet.
    Men nu är ju tyvärr så att regeringen följer Riksbankens order till pricka. Så fort det föreligger en risk för inflation så måste man agera.
    Och då kan man fråga sig vem som har makten egentligen. Bankerna som kan påverka reporäntan eller regerigen?
    Vem har makten över sverige?

    SvaraRadera
  7. Fortfarande svårt att förstå va? Om en bank går i konkurs så förlorar du insatta pengar och andra typer av sparande i den banken. Därav insättningsgaranti, investeringsskydd m.m. samt andra åtgärder för att du skall få tillbaka dina pengar om detta sker.
    Men det är klart, "bankväsendet bär en del av skulden till sin egen situation" så låt dom gå i kunkurs bara. Så förlorar svensken sina sparade pengar. Så fruktansvärt okunnigt occh naivt!

    Gömma sig bakom politiska åsikter i detta resonemang är svagt. Alla partier i regeringsställning i dessa svåra tider hade gjort samma sak som nuvarande. Följ med i västvärden och se att liknande beslut tas oavsett politisk förg i dess regering.

    SvaraRadera
  8. Jag är aldrig sagt att jag är motståndare till tanken på insättningsgarantier. Dessutom anser jag att politik och ekonomi är uppbundna frågor.

    Hur som helst: Eftersom jag upplever att vi inte har en god samtalston så finner jag ingen större anledning att fortsätta diskutera detta.

    Lev väl,

    SvaraRadera
  9. Anonym.

    Visst är det bra att man ser till dem regelverk som skyddar låntagarna mot konkurs osv.
    Men det finns ändå en moralisk aspekt kring hur bankerna hanterar våra sparade pengar.Vi sparare vill att våra pengar skall förvaltas och tas om hand om. Men vi vill inte att dessa pengar skall gå ner i bonuskontrakt som skrivs i bastun och andra helt vansinniga pengasummor.
    Om en sådan bank som år efter gör miljard vinster inte kan hantera sina pengar när en kris kommer skall inte våra statliga pengar fylla dem luckor som akteiägarna stoppat i sina fickor.

    SvaraRadera
  10. Ett problem med att låta de stora och dominerande bankerna krasha är att man därigenom tar död på all möjlighet för alla andra bransher att ta sig ur krisen genom att allt investeringskapital försvinner med bankerna. Att hjälpa dom är kanske det minst dåliga av flera dåliga alternativ.

    I övrigt måste jag hålla med Norberg om att det är ett mycket viktigt inslag i aktiebranshen att man faktiskt kan förlora det man investerar. Det är det som tvingar investerare till ansvar och det är även det som utgör den moraliskt viktiga rättvisan: den som tjänar mest under uppgång skall också förlora mest under en nedgång.

    SvaraRadera
  11. Det ligger något i det du säger om det moraliska i aktievärlden. där Iskra. Dem som bollar med bankernas pengar kan lätt glömma bort att det är människors sparpengar dem har att göra med.
    Många nyrika yuppis som blev rika under 80-talet som ligger bakom denna ekonomiska crash.

    SvaraRadera