lördag 31 januari 2009

Hyckleri?

"Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon." (Matt 6:24)

Detta är svåra verser för mig, dem plågar mig ofta som kristen. Mammon kommer ursprungligen från arameiskan där det betyder "rikedom", i hebriskan används mammon i betydelsen "pengar".
Jag vet att man även kan tolka mammon som att enbart ha lycka i rikedomar,lyx osv. Eller att man helt enkelt sätter sin förströstan till pengar före Gud, likt mannen som frågar Jesus vad man skall göra för att komma till himmelriket "Ett fattas dig. Gå och sälj allt vad du äger och ge åt de fattiga" (Mark 10:21)
Mannen känner bitterhet över att ge bort allt han äger, det är detta som är hans trygghet. Men jag tror samtidigt inte att gemene man var beroende av pengar av den kalibern vi idag är. Jag menar vem skulle klara av att lyda den befallning Jesus gav den mannen utan att rygga tillbaka och tveka liksom? Liskom sälja allt jag äger och följa Gud, det är en skrämmande tanke för mig. Jag litar inte på Gud så fullt ut, tyvärr är det så.

Jag menar folk var till stor del självförsörjande förr i tiden, om inte annat kan vi gå 200 år tillbaka i tiden och se hur man levde. Jag är ganska säger på att man klarade sig ”relativt” bra utan pengar. Iaf om man hade sin gård och arbetade som bonde. Drängar fick sällan pengar utan mat och husrum, och det räckte. Man var hursomhelst självförsörjande på en helt annan nivå än i dagens samhälle. Och dem som Jesus hade i sin närmaste krets var fiskare, bönder, herdar osv. Jag är ganska säker på att man ändå hade mat för dagen om pengarna var slut.
Så när Jesus säger att vi inte skall välja mammon före Gud så uppstår en splittring i mitt inre. För jag är så fast i detta system vi lever i. Ett system där vi inte alls är självförsörjande längre, man behöver pengar till precis allt. Jag är lika beroende av detta system som dem inpluggade människorna är i Matrix. Dem kan inte pluggar ur matrix världen. Och även om dem kunde, tror ni att dem ville pluggas ur?
Utan pengar klarar jag mig inte. Utan pengar så är jag inte värld ett skit. Jag har inte ens någonstans att bo utan pengar, inge mat. Ja man blir en uteliggare kanske, när man är i en sådan sits då är man inte lika kaxig längre, då är det svårt att sjunga glada lovsånger hur stor Gud är på söndagar kl 11. Då får man känna på livets bistra bakgård.
Eller så gör man som vi alla gör, fortsätter att fast i detta penningsystem. Vad skall man göra liksom? Det är svårt att plugga ur sig. Bli bonde och självförsörjande är förvisso en dröm jag har. Det hade varit så underbart på något vis.
Men just nu är jag så fast i det att jag inte kan göra det valet som Jesus pratar om mellan mammon och Gud. Är det kanske därför kyrkan tappar folk? Inser dem hyckleriet? Dem fattiga lider, men vi håller pengarna om våra hjärtan. Jag ber dig herre att jag skall bli fri detta penningsystem. Gör mig fri från mammon som förslavar mig. Mammon är min Gud. Gör mig fri från detta. Amen

6 kommentarer:

 1. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=879297

  Ja, vad säger man. Världen har en påve som fullständigt tappat greppet, och som uppenbarligen saknar en stab som kan hålla honom i schack och som tvärtom säkerligen är en del av prpblemet. Sedan förra påvens glansdagar har nu katolska kyrkan råkat i djupaste förfall; också detta, om något, ett tidens tecken! Här krävs en uppgörelse med den primitiva och förvirrade teologi som är grunden till detta elände. Denna uppgörelse måste med nödvändighet bli kopernikanskt revolutionär.'

  Jag trodde i det längsta att kyrkan var garanterat pålitlig. Det var mitt största misstag. Det vi nu ser är det oåterkalleliga slutet. Den helige andes sändning via kyrkan har oåterkalleligen upphört. I mina egna teologiska strävanden har jag hela tiden haft rätt.

  Eklipsen är här; endast koronan lyser.

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/16/betraktelse-over-friheten#comment-19197

  https://www.flashback.info/showthread.php?t=599262

  http://tystagatan.blogspot.com/

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 2. Jag har nog märkt din närvaro på Flashback.... Har för mig att du inte är aktiv med din tro där eller har jag fel? :)

  SvaraRadera
 3. Detta Jesusord har även plågat mig. Jag känner på mig att man inte bara skall rycka på axlarna och säga att Jesus egentligen menade något mindre.

  Kanske kan man inte ta sig ur systemet helt och hållet, men åtminstone göra sig så oberoende som möjligt. Man kan tex ge bort 25% av sina pengar, böcker, eller det man "samlar" på en eller två gånger om året för att visa vem som är herre över vem.

  Visst är det även så att man behöver pengar till "allt" - men kanske behöver man inte "allt". Mycket av det som vi tycker är grundläggande mänskliga behov är ju egentligen bara lyx. Tex dvd-skivor, bil, kexchoklad, tv osv.

  SvaraRadera
 4. LLea:
  Var det mig du menade eller Kraxpelax.
  Om det var mig du menade så är jag ganska aktiv på religions delen på flashack, kan inte påstå att jag inte står för min tro där..
  Men det kanske inte var mig du menade trots allt :)

  Johan:
  Jo man skall inte rycka på axlarna till detta.
  Kan väl iaf säga att det har blivit bättre med detta sedan jag blev kristen. Att finna styrkan i det andliga livet gör ju att det matriella minskar. Men man är samtidigt ruskigt fast i det matriella, dator,bil,mobil osv.. Men det är ju iaf bra att man vet om det, förhoppningsvis så gör man något åt det.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att vad Jesus är intresserad av så är det våra hjärtan.Inte våra tillgångar!Vår attityd till pengar o.d.ska vara att det är ett medel och inte ett mål!Använd det som du har fått att förvalta på ett sätt som ärar Gud,var lydig om Han säger att du ska använda dina tillhörigheter för att hjälpa någon annan! Jag försöker se allt jag har som Guds tillhörigheter och jag själv som förvaltare,det är Jesus som är Herre, allt är hans!Det gör livet så mycket enklare att leva!På ett annat ställe i Bibeln står det att begäret efter pengar är roten till allt ont,det är inte pengarna utan begäret som är felet!Tex. att vara nöjd med sin lön och inte klaga på sin arbetsgivare är något som människor i allmänhet inte förstår men jag anser vara en kristen dygd! Mvh.L-G

  SvaraRadera
 6. Lg..
  Bra tankar..
  Jo man försöker väl tänka så som du säger. Jag är betydligt mer tacksam för det liv jag har nu som kristen. Innan var man aldrig nöjd. Det är en skillnad.

  SvaraRadera