onsdag 7 januari 2009

En kort reflektion

Det snackas väldigt mycket i media om konflikten i Gaza just nu, men det snackas otroligt lite att Egyptien håller sina gränser stängda för den Palestinska befolkningen. Varför?

9 kommentarer:

 1. Ja det är en bra fråga :)

  SvaraRadera
 2. Misstänker att Egypten vill "straffa" Hamas..

  Jag tror att det handlar om att vända befolkningen mot dem. Det är ju trots allt Hamas som ställer till med skit..

  Till och med Saudierna vänder sig emot Hamas nu..

  De muslimska ländernas regeringar vill inte ha vilda islamister.. de vill ha lugn och ro..

  Antingen det eller så är egyptierna rädda för Israel..

  SvaraRadera
 3. Tubbo.

  Jo så kan det vara

  Eller så kan det vara för att svensk media är så dragen åt vänsterflanken och är så pk vilket bidrar till att man drar sig för att kritisera muslimska länder?

  SvaraRadera
 4. Så är det nog..

  SvaraRadera
 5. Nog är det så käre broder :)

  SvaraRadera
 6. Sleepaz, jag tycker att det talas en hel del om Egyptens motvilja gentemot Hamas. Faktum är att jag tror att orsaken till Egypten stänger sina gränser är att man sympatiserar med Israel i konflikten samt att Egyptens regering är orolig för att få in Hamassympatisörer i landet.

  Att tala om muslimska länder som en enighet i mellanöstern är på många sätt ett föråldrat synsätt. Egypten tillhör de länder som har störst problem med muslimska fundamentalistterrorister. Sedan många år för Egypten en hård kamp mot muslimska brödraskapet, vilka starkt sympatiserar med Hamas.

  Personligen tycker jag att Israels och Egyptens kampanj på Gaza naturligtvis är djupt tragisk, otaliga människoliv spills, men det är kanske oundvikligt. Israel (oavsett vad man tycker om landets historia och ledning) kan omöjligen acceptera ständiga attacker från terroristregimen på Gaza. Jämför man situationen på Västbanken med den på Gaza så är det rätt uppenbart vad som behövs i Israel/Palestinakonflikten.

  Vidare tycker jag att det är ett förenklat och nästintill konspiratoriskt uttalande att påstå att svensk media är vänstervriden och att detta är orsaken till hur rapporteringen av mellanösternkonflikten ser ut. Svensk media ger en mycket mer nyanserad bild av konflikten än vad som är fallet i många andra länder, exempelvis USA. Du kan själv jämföra sveriges största dagstidning, DN, med valfri stor amerikans tidning. Dessutom har just de senaste stridigheterna mött ovanligt mycket Israelsympatiska reaktioner, jämför själv med Israels förra invasion i Libanon.

  SvaraRadera
 7. Isakra, givetvis har du kloka och sunda argument som vanligt. :)

  Dock är dessa rader värda att läsa.

  "Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet är den forskare som mest utförligt kartlagt journalisternas politiska hemvist. Hans forskning pekar på en del tänkvärda resultat. Den generella slutsatsen tycks vara att svenska journalister skiljer sig avsevärt från valmanskåren i stort vad gäller partipreferenser och subjektiv vänster-högerplacering. Inte mindre än 26 % av journalisterna sympatiserar med vänsterpartiet, vilket gör Lars Ohlys parti till det största bland journalister. Socialdemokraterna har en andraplats med 23 %, följt av miljöparitet med 18 %. Moderaterna som enligt de senaste opinionsmätningarna är ikapp och förbi socialdemokraterna får bara 13 % av journalisternas sympatier. Stödet för centerpartiet och kristdemokraterna har visat sig ganska svagt medan folkpartiet tvärtom procentuellt sett brukar ha något fler anhängare inom journalistkåren. Denna statistik inbegriper alla journalister. De politiska preferenserna bland journalister på Sveriges Radio och Sveriges Television har visat sig vara än mer avvikande i den meningen att vänster- och miljöpartiets överrepresentation är än mer påtaglig samtidigt som moderaternas underrepresentation är ännu tydligare"

  http://www.svenskpolitik.se/holmquist.htm

  SvaraRadera
 8. Jo, visst är det så. Svenska journalister är oftare vänstersymptiska än tvärtom, men samtidigt är de flesta större tidningar i Sverige liberala så allt jämnar ut sig i slutändan :)

  SvaraRadera