lördag 19 juli 2008

En mörk natt för Jesus

En galileisk predikant övergiven av sina vänner
Vi på Jerusalemstidningen har ju tidigare rapporterat om Jesus som sprider glädje vart han än befinner sig. Nu har vi en storslagen nyhet att berätta om honom.

"Förra fredagen välkomnade de honom med palmblad. I går natt arresterade de honom med svärd. Jesus av Nasarets värld förvandlades i ett slag när han omringades av en stor grupp soldater och arga medborgare i en trädgård precis utanför stadsmurarna. Endast en vecka efter hans triumferade inträde i staden har hans popularitet störtdykt. Till och med hans efterföljare vägrar att kännas vid honom. Lärjungarna som var så stolta över att ses tillsammans med honom förra veckan, dem flydde ifrån honom i natt. Folket vill att han skall avrättas, och utsikterna för denne Jesus verkar mycket mörka."


Detta är den mörkaste natt Jesus någonsin upplevt. Han har tidigare i Getsemane haft en jobbig bön, en bön som gjorde att han svettades blod, han hade ångest. Han bad till Gud ”Fader om det är möjligt, låt denna kalk gå ifrån mig, men inte som jag vill utan som du vill
Men han får en tystnad till svar, fadern vill att Jesus skall ta detta på sig. Detta är tungt för Jesus, dessa minuter är det jobbigaste någon människa kan utsättas för. All synd, all lidelse, allt vidrigt går igenom Jesus kropp. Men faderns svar är tystnad.

Jesus måste ta hand om den obesvarade bönens dilemma. Men inte nog med det, sedan händer detta i Matt 26:47-50

47 Medan han talade kom Judas, en av de tolv, och med honom en folkhop med svärd och påkar, utskickad av översteprästerna och folkets äldste. 48 Förrädaren hade gett dem ett tecken och sagt: "Den som jag kysser, han är det, grip honom." 49 Och han gick genast fram till Jesus och sade: "Var hälsad, rabbi", och kysste honom. 50 Jesus sade till honom: "Min vän, varför är du här?" Då gick de fram och grep Jesus och höll fast honom

Alltså här kommer Jesus vän Judas med en hel Romersk folkstyrka, vilken kan innehålla upp emot 1200 personer. Alltså sammanfattningsvis så upplever Jesus faderns tystnad i bönen som gör att han svettas blod, han blir förrådd av sin bästa vän. Hans närmaste vänner lämnar honom, till och med Petrus förnekar Jesus.
Man kan tänka sig att Jesus känner sig ganska ensam här. Man kan lugnt säga att Jesus hade det rätt jobbigt här. När du känner att livet är lite jobbigt ibland, tänk då på Jesus i Getsemane.

Men han står ändå ut, hur kan han göra detta? Vem hade klarat detta liksom?
Svaret är att han ser målet. Han ser slutet. Han ser den stora festen i himmelriket när syndare omvänder sig. Han ser den himmelska måltiden för Guds barn.
Jesus har sett livet hos faderns innan han kom till Jorden som människa. Han står ut med allt av kärlek till oss. Det finns något större än detta.
Och vi prisar och tacka dig Jesus för att du stod ut och klarade detta.
Amen

Jag har lånat tankar från en bok som heter "Mer lik Jesus" skriven av Max Lucado. Boken är så otroligt bra det kanske kommer fler inlägg från den senare.
http://www.libris.se/produkter/21934

6 kommentarer:

 1. I like the way you wrote this kind of blog.


  bussiness loans

  SvaraRadera
 2. Hi brother business loans! Collect treasures in heaven! :o)

  Den mörka natten för Jesus. Ursäkta jag blir akademisk, men här har vi kristologin: Gud blir människa i hennes mörkaste stund. Det är så allmänmänskligt.

  SvaraRadera
 3. Krax:
  Njea så allmänmänkligt kan jag väl inte påstå att det är.
  För mig är detta det stora i den kristna tron.
  Ingen annan människa kan kan klara det Jesus gjorde.

  SvaraRadera
 4. Jag menar inte så, jag menar Gud talar till oss på ett sätt som vi ALLA kan förstå! Det är det allmänmänskliga.

  SvaraRadera
 5. Alla är väl att ta i. Det kristna budskapet är långt ifrån något som alla förstår.
  Har du inte lärt dig detta genom åren på flashback.
  Jag tycker det ända jag gör det är att förklara vem Jesus är :)

  SvaraRadera