tisdag 17 juni 2008

Petrus förnekar Jesus

Joh 18
Simon Petrus stod där och värmde sig. Då sade de till honom: "Är inte du också en av hans lärjungar?" Han nekade och sade: "Det är jag inte." En av översteprästens tjänare, en släkting till den som Petrus hade huggit örat av, sade: "Såg jag inte själv att du var med honom i trädgården?" Petrus nekade än en gång. Och strax gol en tupp.

Jag tänker rätt ofta på dessa rader när Petrus förnekar Jesus. Hur skall man egentligen tolka dessa? Skall man tolka detta som att Jesus vill peka på att Petrus inte hade en rikigt omvändelse i sitt liv och förstått detta med att ta på sig korset och förneka sig själv? För när det väl kom till kritan så valde Petrus sin egen väg före Jesus.
Jag kan ju bara spekulera i hur detta måste ha plågat Petrus under hela sitt liv. Han har levt i Jesu närmaste krets, han har sett gudasonen gå på vatten, stilla stormar, väcka upp döda osv. Och ändå väljer han sin egen väg och förnekar Jesus.

Det kan vara upplyftande ibland detta för mig, ibland när man tvivlar och känner sig borta från Gud. Man kanske inte skall jämföra lidande med andra, men man kan alltid tänka på Petrus i denna situation.
Jesus visste detta om sin vän Petrus, när Petrus hörde tuppen gala kände han troligtvis Jesus kärleksfulla blick rätt in i hjärtat.

Jesus älskar sin vän trots att han blir förnekad. Guds nån sträcker sig större än vad vi begriper.
För visst har vi alla känt oss som Petrus nångång i våra liv? Iaf jag :)

10 kommentarer:

 1. Det drama du beskriver är något av det starkaste i hela den där boken vi håller på att läsa i... Två stod kvar, det är starkt också..

  SvaraRadera
 2. Ja verkligen. Känns som du har lite tankar att delge oss kring detta. Orkar du? :)

  SvaraRadera
 3. Självklart. Mitt fokus är huvudsakligen på Johannes, Maria har en särställning hon är Gudaföderska, kyrkans moder osv. Men Johannes är älsklingslärjungen, kallad teologen i ortodox tradition (delad med Gregorius av Nazians som du citerade för ett tag sedan och med Symeon den nye teologen) pga. att han känner Herren som bara den gör som lutat sitt huvud mot Herrens bröst. Det är han som lär oss att Gud är kärleken, att Kristus är Ordet som blev kött. Han har alla begreppen fullt klara. Hans evangelium är så begreppsmässig exakt. Johannes var den yngst, den minste, varför kan han, den svagaste, stå kvar? Mitt svar, för att han är utan stolthet. Han älskar mästaren och står kvar, inte på grund av löftena utan pga att han älskar. Han har själv inget, därför kan han stå kvar, han flyr inte, han dricker den bägare som Herren dricker. Han har bestått provet och är den som får träda in i Sonens ställe. Kyrkan är där, enad första och enda gången, Johannes och Maria. Det Krax har utvecklat kring det petrinska kontra det johannitiska kan man fundera kring, jag finner det stimulerande. Man kan där se att kyrkans kärna inte är prästerskapet utan bedjaren, profet och teolog genom att hon känner Gud. Johannes är också den enda av lärjungarna som får dö av ålder, som inte behöver bevisa sig. De får all dö med Kristus... Paradox som alltid att den minste visade sig vara den störste.. Lite tankar, jag brukar fascineras av detta varje påsk...

  SvaraRadera
 4. Fina tankar, får återkomma med mer info i morgon, time att sova nu.

  SvaraRadera
 5. Känn dig utmanad... :-)

  http://charlotte-therese.blogspot.com/2008/06/blogguppmaning-ge-omgivningen-order.html

  SvaraRadera
 6. Charlotte. Utmaningen är accepterad :)

  SvaraRadera
 7. "Johannes var den yngst, den minste, varför kan han, den svagaste, stå kvar? Mitt svar, för att han är utan stolthet. Han älskar mästaren och står kvar, inte på grund av löftena utan pga att han älskar. Han har själv inget, därför kan han stå kvar"


  Det där är starkt. Den yngste, den lille gossen är starkast. I Jämförelse då med den stora fiskaren Petrus som när det väl kom till kritan. Intressant det Johannes evanggelium innehåller så mycket mer information om Jesus. Johannes älskade Jesus mycket djupt, det märker man i både evangeliet och breven. I första Johannesbreven som han tros skrivit på ålderns höst där fullkommligt flödar denna gamla man över i kärlek till Jesus. Ju äldre han blev destu starkare blev hans tro och övertygelse. Det är upplyftande.

  SvaraRadera
 8. mycket intiresno, tack

  SvaraRadera
 9. Det coolaste är i Joh 21:15 där Jesus är återuppstånden och sitter med lärujungarna.
  Då frågar han Petrus tre gånger om han älskar honom. Petrus får upprättelse...

  SvaraRadera
 10. Det var ett gammalt inlägg du hittat :)

  SvaraRadera