fredag 24 december 2010

God Jul

Detta är en tid, då vi får tillfälle att reflektera litet över att Gud kommer till oss. Han vill vara oss nära. Men vi har svårt att förstå riktigt hur nära, även om den heliga skrift är tydlig:

Johannes 5:4-5
Bli kvar i mig, så blir jag kvar i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv om den inte sitter kvar på vinstocken, kan inte heller ni göra det om ni inte är kvar i mig. 5Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom bär han rik frukt: utan mig kan ni ingenting göra.

Vad menas med att bli kvar i honom? Paulus ger svaret på många ställen. Kristi kropp är kyrkan.

Men hur skall man då bära sig åt för att bli kvar i honom? Är det bara att betala medlemsavgiften? Kanske inte... Jesus säger i Johannes 6:56-57
Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Liksom den levande Fadern har sänt mig och jag lever genom Fadern, skall också den som äter mig leva genom mig.

Det ger oss också hoppet om det eviga livet. Men är det bara att äta och dricka? Ja nästan... Jesus säger i Matteus 5:21-26
Ni har hört att det blev sagt till fäderna: Du skall inte dräpa; den som dräper undgår inte sin dom. Men jag säger er: den som blir vred på sin broder undgår inte sin dom, och den som okvädar sin broder undgår inte att ställas inför rådet, och den som förbannar honom undgår inte helvetets eld. Om du bär fram din gåva till offeraltaret och där kommer ihåg att din broder har något otalt med dig, så låt din gåva ligga framför altaret och gå först och försona dig med honom; kom sedan tillbaka och bär fram din gåva. Skynda dig att komma överens med din motpart medan ni ännu är på väg, så att han inte överlämnar dig åt domaren och domaren lämnar dig åt vakten och du sätts i fängelse. Sannerligen, du slipper inte ut förrän du har betalt till sista öret.

Också Jesus är vår broder... Vi får tillsammans med honom kalla Gud för vår Fader. I Psulus version låter det så här (1 Kor 11:7):
Den som äter Herrens bröd eller dricker hans bägare på ett ovärdigt sätt har därför syndat mot Herrens kropp och blod.

Har vi syndat måste vi först se till att göra upp det. Vi har alla möjligheter till detta. Ett av de viktigaste uppdragen till apostlarna ger Jesus i Johannes 20:21-23
Jesus sade till dem igen: "Frid åt er alla. Som Fadern har sänt mig sänder jag er." Sedan andades han på dem och sade: "Ta emot helig ande. Om ni förlåter någon hans synder, så är de förlåtna, och om ni binder någon i hans synder, så är han bunden."

Makten är stor. Vi fokuserar vanligen endast på att förlåta synder, men makten gäller också att inte förlåta. Jesus är tydlig med att makten kommer ifrån Fadern, och är given till honom själv, och att han ger den vidare till apostlarna. Vi kan se vilka till människor han sade att deras synder var förlåtna: de som kom till honom och i tro bad honom om hjälp. Till andra sade han att de inte hade något trevligt att vänta. Detta gäller också oss. När vi verkligen ångar, och är ledsna för, våra synder så kan vi få förlåtelse, men om vi egentligen inte på djupet ber om förlåtelsen, så skall prästen inte heller ge den. Det gäller t.ex. om man lever i synd, eller har dåliga vanor som man inte vill göra något åt.

På något sätt måste vi vilja närma oss honom, och om vi gör det, så gör han resten! Det är därför han kommer till oss. Det är sannerligen något att fira! God Jul tillönskas alla läsare!

4 kommentarer:

 1. God Jul till dig också..

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas ni hade en trevlig Jul..

  SvaraRadera
 3. Lite sent om sider, men en hoppas att ni hade en riktigt trevlig jul och (snart får) ett gott nytt år!

  SvaraRadera
 4. Vilken bra blogg Michael!
  Tack, ska läsa mer matnyttigt här inne sen. :)

  SvaraRadera