måndag 29 juni 2009

Natanael

Satt och lite i Johannesevangeliet på väg till jobbet förut..
Och jag läste om Natanael och hans första möte med Jesus.. Det tål att funderas över.

"När Jesus såg Natanael komma sade han om honom: "Se, han är en verklig israelit. I honom finns inget svek." Natanael frågade honom: "Hur kan du känna mig?" Jesus svarade: "Innan Filippus kallade på dig, såg jag dig där du var under fikonträdet." Natanael svarade: "Rabbi, du är Guds Son, (Joh 1)

När Jesus säger att han sett Natanael under fikonträdet så tvekar inte Natanael en sekund på att Jesus är Guds son. Man kan fundera på varför han så snabbt erkänner Jesus som Guds son.
Filmen "The gospel of John" har en klockren scen av detta kapitel. I filmen har Natanael en stark gudomlig upplevelse under fikonträdet. Han sitter i bön och upplever att Gud talar till hans hjärta på ett stark sätt. Det är bara Natanel och Gud som vet om denna händelse.
Så när Jesus då talar om att han såg Natanael under trädet, då kan Natanel inte göra annat än erkänna Jesus som Guds son.
Och det är väl på ett sådant sätt vi alla har vandrat till Gud. Vid ett specifikt tillfälle har Gud talat in i vårt hjärta på ett sätt som ingen människa "kan" göra. Helt plötsligt går ordet rätt igenom själen på något vis. Saker som vi aldrig delat med någon annan blir plötsligt uppe vid ytan. Gud berör oss. Vår själ jublar.

2 kommentarer:

  1. Att sitta under fikonträdet, har jag hört, skall också vara ett uttryck som handlade om att vänta på Messias som då sågs som krigarkungen som skulle kasta ut romarna. Vet inte om detta stämmer men det skulle sprida lite ljus över "sann israelit".

    SvaraRadera
  2. Aha ja så kan den med tolkas kanske. Men samtidigt så verkar Natanel snabbt inse att Jesus är Guds son. Jag tror ju det hade en andlig innebörd också..
    Helt plötsligt bara inser man att Jesus är den han är..
    Men men :)

    SvaraRadera