måndag 8 juni 2009

Hejhopp

Tjena.
Måste erkänna att det är skönt att vara utan internet just nu. Man får liksom tid till annat.
Har även beställt ett par böcker som jag gärna velat läsa.
Vad har ni att säga om dessa? Bra val?


CHESTERTON, G. K.: "THOMAS AV AQUINO"
STOLPE, SVEN: "DEN KRISTNA FALANGEN"
JOHANNES AV KORSET: "SJÄLENS DUNKLA NATT"

6 kommentarer:

 1. Utmärkta val! Jag rekommenderar också (som alltid) lilla Thérèses Självbiografiska Skrifter och allt annat som Karmel gett ut.

  SvaraRadera
 2. Ser fram emot recensioner här på bloggen när du läst färdigt.

  SvaraRadera
 3. Det kommer recensioner :)

  SvaraRadera
 4. Stefan Herczfeld11 juni 2009 20:18:00

  En kort recension av mig...
  Chesterton är som lltid underfundig och läsvärd! Tyvärr får han inte alla fakta på rätt plats, men det spelar enligt min mening inte särskilt stor roll. Infallsvinkeln att jämföra Thomas (OP) med Franciskus (OFM), respektive Bonaventura (OFM med Dminicus (OP), det vill säga "korsvis" är mycket givande!

  Johannes är en smula svårtillgänglig. Han kräver en hel del kommentarer eller annan hjälp. Det blir ett ganska egendomligt intryck om man läser bara för att informera sig, så det krävs en annan läsart.

  Sven är en god debattör, och en skicklig slugger. Man kan jämföra med hans dotterson Alex Schulman. Det är mycket bestämt, och många gånger riktigt vasst, samtidigt som en del förenklingr måste tillåts. Jag undrar om det kanske ger mer om man vet vad hans motståndare säger... Kanske är det ändå bäst att inte veta, att låta de debatterna vara historia och ta del av vad han verkligen säger...

  SvaraRadera
 5. Har läst Chesterton, vilken ju har en koppling till Sven Stolpe som står för översättningen. Har själv nyligen fått hem just Den Kristna Falangen, men den får vänta lite då jag har ett par på kö först. Bland annat Hans Uhr von Balhazars "Engagement with God".

  Hur som helst så är de båda nämnda bra val båda två, tycker jag. Den siste har jag inte koll på så jag tar den som ett tips, tack!

  SvaraRadera
 6. Tack Stefan och Johan för era tips.

  Jag har precis börjat läsa "Den kristna falangen"
  Har läst ut första kapitlet om Ernst Psichari. Mycket mäktigt att läsa om denne herres intellekta vandring till Gud.

  Får citera Sven Stolpes egna ord när han mötte dessa franska intellektuella författare som ledde honom till den katolska tron.

  "För egen del vill jag bekänna, att jag - som ung och osäker kritiker - snart nog märkte, att jag stod inför en högre intellektuell kultur än den hemma i Sverige men framförallt inför andliga upplevelser och öden som jag tidigare aldrig hade snuddat vid"

  SvaraRadera