onsdag 6 maj 2009

Att häda anden

"Allt skall förlåtas människorna, deras synder och hädelser, hur de än hädar. Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd" (Mark 3:28-29)

"Men om vi syndar med vett och vilja sedan vi fått kunskap om sanningen, finns det inte längre något offer för synder, utan en fruktansvärd väntan på domen och en förtärande eld, som skall uppsluka motståndarna." (Hebr. 10:26)

"Ty de som en gång tagit emot ljuset och smakat den himmelska gåvan, fått del av den helige Ande och smakat det goda Gudsordet och den kommande världens krafter men sedan avfallit, dem är det omöjligt att föra till ny omvändelse, eftersom de själva på nytt korsfäster Guds Son och öppet hånar honom" (Heb 6:4-6)

Vad har ni för tankar kring att häda anden, och synda med vett och vilja trots att vi fått kunskap om sanningen? Är det något vi alla gör?
Strängheten i dessa rader gjorde att Hebreerbrevet plats i NT var omstridd inom fornkyrkans tidiga år. Men nu är Herbreerbrevet med i NT, då borde dessa gälla va? Om vi applicerar det Jesus säger med hädelsen av anden, så är det allvarliga ord.
Vad har ni för tankar kring dessa rader?

2 kommentarer:

 1. Häda anden känns inte så självklart vad det faktiskt innebär...

  Att synda med vett och vilja kan jag se som att göra det som är synd och inte hävda att det är en synd. Om vi inte ber om förlåtelse finns inget offer som kan upprätta oss..

  SvaraRadera
 2. En del säger att hädelse av anden, är när man vet att det är Guds verk, men ändå förnekar Gud. Exempelvis fariseerna som såg Jesu gärningar, och sade att de var från satan han var.
  Men fråga kvarstår dock, kan man inte omvända sig om man gjort detta isf?
  Jag vet att katoliker har skärselden av denna anledning.

  SvaraRadera