tisdag 14 april 2009

Todd Bentley och Kundalini

Ganska tyst om Todd nuförtiden efter skandalen. Och allt som skedde i Lakeland. All bara dog ut efter skandalen. Och det är verkligen dödstyst, det var många Svenskar som åkte dit och lovordade det. Livetsord tex.
Jag försvarade ofta Todd när det begav sig. Och jag har sett bra predikningar därifrån.
Därimot så var en det en del saker som Todd både gjorde och sade som kändes lite tveksamma. Han använde våld och sade en del New-age saker som jag reagerade på.
Men efter att ha sett lite andliga Kundalini videos på youtube så finns det slående likheter mellan Kundalini och dem andliga ting som skedde tex vid toronto, Lakeland.
Kundalini är en urgammal ockult form som härstammar från Indien. Kundalini handlar om kroppsliga sensationer av rörelse. Det är en demonisk ockult hänförelse. Mycket vanligt i New-age kretsar.

Här finns en intressant artikel om dem andliga ting som skedde under Lakeland.
http://www.elvorochjanne.se/LAKELAND%20OUTPOURING/TODD%20BENTLEY%20KUNDALINI%20OCH%20DEMONEN%20SAMAEL.htm

7 kommentarer:

 1. Sleepaz
  Jag vet inte hur mycket kontakt du haft personligen med Toronto el profetrörelsen. Själv är jag mycket positiv och blev själv förnyad i min tro iom förra årets Lakelandutgjutelse. Under Torontovågen på 90-talet såg vi många som blev befriade från demoner (Guds Ande var utgjuten på ett så kraftfullt sätt att jag aldrig sett dess like)under mötena.
  Att vissa sätter likhetstecken mellan den karismatiska rörelsen och företeelser som kundalini bygger ofta på att de fysiska manifestationerna liknar varandra... Om en människa manifesterar fysiskt pga befrielse från demoner är det väl inte så konstigt att manifestationerna liknar varandra. Man ska därmed inte säga att manifestationer alltid är av ondo. Ofta kan en andefylld människa skaka, skratta, gråta, "svimma av" el liknande när hon kommer under Guds Andes kraft. Vad gäller Todd B så har rick Joyner tagit hand om honom och han går igenom en upprättelseprocess. Om du är intresserad kolla in www.morningstarministries.org

  frid
  David Å

  SvaraRadera
 2. David.
  Jag har inte varit där, och kan givetvis inte bedöma det. Jag har därimot sett mycket från Lakenland. En del predikningar var bra, men mycket var tokigt, ibland nämdes knappt Jesus i vissa predikningar. Samt en överandlighet i New-age anda. Mycket skumma syner om änglar, som påminner om New-age mycket.

  Dock finner jag inte stöd för dem fysiska manifestationerna som många uppvisar, har sett en hel del matrial både från Toronto och Lakeland, samt en del annat med. Människor är påtagligt påverkade, på liknande sätt som narkotika.
  Se här:
  http://www.youtube.com/watch?v=nSyj2pZisG0&feature=related


  Den helige andes uppgift är att överbevisa världen om dom och synd. Och inte att göra människor höga så dem tror att dem är djur och skrattar som värsta psykfallen.
  Det finns inget som tyder på att lärljungarna betedde sig på ett sådant sätt under andens inflytande.
  I I Apostlagärningarna 2 kan vi läsa om den helige Ande utgjuts på pingstdagen. Och det är en stark andlig kraft som utgjuts här, men det finns ändå en sund och "nykter" ton hos Petrus och dem första lärljungarna.
  Många av deltagarna i Toronto är ju så märkbart påverkade att dem knappt kan bete sig bland vanligt folk.
  Andens uppgift är att leda människor till Jesus kristus. Och jag har svårt att se varför anden manifesterar sig på ett sätt som uppfattas som narkotikapåverkan.

  Ganska skrämmande för mig som blivit frälst och fri från ett narkotikamissbruk, att se människor bete sig på ett sådant sätt. Det var ju sådant som man blev fri ifrån.

  SvaraRadera
 3. det finns en bok som heter "Guds eld i Toronto" el ngt liknande som är en rapport på att människor omvände sig "mitt i kaoset" att frukten av den vågen var god. Där finns även en hel del intressanta paralleller mellan äldre väckelse och Toronto.

  Ofta är den evangelikala gren som kritiserar den karismatiska rörelsen lika kritiska övernaturliga fenomen till katolska eller ortodoxa traditionen. Anden ska överbevisa världen om synd och dom - men också dra oss som Guds barn nära Faderns hjärta... om vi inte blir svaga i benen eller reagerar fysiskt i Hans närhet så är det konstigare tycker jag;)Vad gäller änglauppenbarelser, mirakler etc så är ju detta också saker som skildras i bibeln.

  /d

  SvaraRadera
 4. David

  Jo det är klart att Guds närvaro manifesteras fysiskt.
  Och givetvis på olika sätt. Min frälsningsupplevelse är ganska radikal. Från att ha varit ateist så blev jag, ganska rejält påtagligt uppenbarad om Guds närvaro. Helt plötsligt infann sig en helig frid, jag kände att någon såg på mig, ett par ögon som strålade rätt igenom mitt hjärta. Jag kände mig hemma, jag mötte min herde. Trots att det var den starkaste upplevelse jag upplevt så visste jag vad jag höll på med.
  Efter denna upplevelse så var inget sig likt. Jag fick en extrem hunger efter skriften, det var som om jag vore hur törstig som helst. Sen finns det dem som verkligen möter Gud på ett brutalt sätt, och faller till marken osv. Vissa behöver en sådan manifestering, tex dem som varit missbrukare och fast i tunga droger, dem behöver ett konkret starkt Gudsmöte. Men det sker oftast vid ett tillfälle, och upprepar sig inte som en slags standardisering på hur Gud är. När det krävs så krävs det.

  Vi har en del exempel i skriften på när människor möter Gud. När Moses möter Gud, är det heligt, han får Gudsfruktan och står i Guds helighet, och detta utstrålar han sedan. Men det finns en sansad och sund dialog hos Moses. Inga utflippade skrattattacker osv.
  Sen har vi Paulus omfattande frälsning. Han möter herrens kraft så han faller till marken och blir blind. Men Jesus talar om vem han är, och visar kärlek och nåd. Även här sker inget utflippat hysteriska skrattattacker, härmning av djur och dylikt.
  När Elia möter Gud är det via en svag susande vind.
  När Daniel möter människosonen, är en det en ganska lik upplevelse som Paulus, han blir svag, och känner sig liten och får Gudsfruktan Men Jesus visar även här kärlek och lugnar Daniel. Även här ser vi inget hysteriskt hos Daniel. Han får ett budskap som skall förmedlas
  Likadant med Johannes på Patmos, en stark helig Gudsfruktan intar till en början och faller till marken, men sedan är det en dialog där Jesus lugnar ner Johannes.
  Även här ser vi inget hysteriskt hos Johannes. Han får ett budskap som skall förmedlas till folket.
  När Jesaja, Jeremia, Hesiekel möter herren så sker det också under sansade förhållanden, en helighet, Gudsfruktan intar dem. Även om Heseikels upplevelser (Kap 2) kan tyckas en aningens utflippade. Men han kan ändå stå för något, han är en stark profet som levererar sanningar och profetior till folket. Det finns en nykter och sansad ton hos dessa profeter.

  När den helige ande utgjuts på pingstdagen så talar folket i tungor, man förstår varandras språk.
  Ganska snabbt tar Petrus över och predikar på ett sunt och sansat sätt. Han får ledning av den helige ande och håller en predikan om Jesus kristus och syndernas omvändelse, människor får stygn i sina hjärtan av denna undervisning.
  Petrus och lärjungarna beter sig inte på något sätt hysteriskt och får skratt attacker osv. Man har en sund och nykter syn i allt man gör. Man undervisar evangeliet, man reser, man visar kärlek vart man än går. Det sker under, men man gör inget stor grej av det. Man ger äran till Jesus och reser vidare.

  Den helige ande leder på ett nyktert, respektingivande, kärleksfullt sätt människor till korset och till tro på Jesus. Den helige andes verk är att ingjuta herrens stadgar i hjärtat så att människan skall följa herrens lagar. Så säger skriften. Om inte detta sker är det inte herrens ande som verkar i människor.

  Hesekiel 36:26 skriver:
  "Jag skall ge er ett nytt hjärta och låta en ny ande komma in i er. Jag skall ta bort stenhjärtat ur er kropp och ge er ett hjärta av kött. Jag skall låta min Ande komma in i er och göra så att ni vandrar efter mina stadgar och håller mina lagar och följer dem"

  Jag har sett många predikningar med Todd Bentley, han pratar sällan om Jesus och korset och syndernas förlåtelse.
  Utan det han pratar om är The glory of God” skall utgjutas i lokalen. Detta repeterar han till absurdum. Han skriker fire fire fire, han skrattar så han tappar fattningen, ett hysteriskt skrattande. Han kommer knappt tillbaka. Han slår människor på begäran av Gud. Sparkar folk i ryggen osv.
  Det är få predikningar som Todd överhuvudtaget tar upp en bibel och läser ur. Det är synd att han inte gjorde det, för när han väl gjorde det så blev det riktigt bra.
  Det är synd om Todd, det blev för mycket helt enkelt för honom med all medial press och show över det, jag hoppas att han kommer tillbaka och kan finna sin plats.

  Peace!

  SvaraRadera
 5. Spana in Kenneth Hagin, en av dem ledande i dessa väckelser.. Friskt beteende?

  http://www.youtube.com/watch?v=1SgByE0pX1M

  SvaraRadera
 6. Du bedömer det hela utifrån ett kristet perspektiv, och för mig som har läst ganska mycket (milt sagt) om Hinduism låter det du säger riktigt fördomsfullt. I själva verket är allting du säger om ämnet kundalini, varenda rad i inlägget, fel faktamässigt.

  Du fördömer ju tyvärr hela grupper av människor som influerade av det "demoniska". Jag kan inte se Jesus framför mig fördömandes någon överhuvud taget.

  God Jul & Gott nytt år
  Önskar Patrik i Helsingborg

  SvaraRadera
 7. Självklart bedömer jag det hela ur ett kristet perspektiv.

  Andliga manifestationer som inte är ursprungna ur den kristna traditionen, måste därför vara ledda av någon annan ande än den helige ande.

  Jämförelserna med kundalini, handlar mest om att man beter sig på ett liknande sätt rent fysiskt.

  http://www.youtube.com/watch?v=eBpw2oQrvMM

  SvaraRadera