tisdag 10 mars 2009

Vem säger ni att jag är?

Ibland när jag läser bibeln så gillar jag att tänka mig in i folkets situation som var runt Jesus och lyssnade till hans undervisning. Det är liksom intressant att tänka hur man hade reagerat själv. För Jesus är extremt radikal i sitt budskap. De saker han säger är verkligen anmärkningsvärda.. Jag skall ge er lite exempel.
Först börjar vi med ett ställe från Johannesevangeliet.
Jesus står och undervisar i templet. Och för att ni skall förstå historian riktigt, så kan det vara värt att nämna Abraham, som vördnades mycket högt av det Hebreiska folket. Han är deras stamfader, en mycket högt värderad man är Abraham.. Men vad säger Jesus?

"Judarna sade: "Du är inte femtio år än, och Abraham har du sett!"
Jesus svarade: "Amen, amen säger jag er: Jag Är, redan innan Abraham blev till."
(Joh 8:57-58)
Jesus säger alltså att han var innan Abrham fanns, om vi då antar att Abraham levde för 2000 år f.kr. Man kan förstå att Judarnas beteende. Dem vill stena honom för detta. Det är ett otroligt påstående han kommer med.. Hur hade man själv reagerat om man lyssnat till detta? Liksom, tänk efter lite, hur kan Jesus ha varit där för 2000 år sen? Hallååå?? :)

Sen hoppar vi över till ett annat exempel.
En sann Jude under Jesu tid hade en stark och strikt Gudsfruktan. En överstepräst får en gång om året gå in det heliga templet för att blidka folkets synder mer ett offerlamm. En akt som kräver långa ritualer. Endast då får herrens namn utalas. Det är endast den högste helige Guden som kan förlåta folkets synder.
Vad gör den radikala Jesus nu? Jo han säger gång på gång att han kan förlåta folkets synder..
Varpå det skriftlärda svarar: "Han hädar! Vem kan förlåta synder? Det kan ingen utom Gud." (Mark 2:7)

Sen säger Jesus en annan sak som lär har fått en och annan att tänka till..
Han sade till dem: "Jag såg Satan falla ner från himlen som en blixt." (Luc 10:18)
Oki,, hmm, vad säger han liksom, när såg du detta liksom, hur var det.. Lär gått en och annan grubblande hem efter dem orden.. "Sa han verkligen detta?" lär man frågat sig.

Sen så ser vi även folket i Jesu närhet tar anstöt av det han säger. Jesu lärljungar säger:
"Det här är ett hårt tal. Vem står ut med att höra det?"
Varpå Jesus svarar i en ironisk ton:
"Tar ni anstöt av det här? Vad skall ni då säga, när ni får se Människosonen stiga upp dit där han redan var? (Joh 6:60)

Min poäng med allt detta är att Jesus gör anspråk som är värda att begrunda. Jag låter Cs Lewis ord vara avslutning, så kanske ni förstår min poäng..

"En person som bara var en vanlig människa och sade något sådant som Jesus sa skulle inte vara någon märkvärdig morallärare. Han skulle antingen vara sinnessjuk och på samma nivå som en som säger sig vara ett stekt ägg, eler skulle han vara djävulen själv. Det är du som måste ta ställning. Antingen var, och är, denne man Guds son, eller så var han en dåre eller något ännu värre… men vi skall inte försöka komma med något överslätande struntprat om att han var en stor vishetslärare. Den möjligheten har han inte lämnat öppen för oss. Det var inte hans avsikt."
(Ur boken "Kan man vara kristen" av CS Lewis)

2 kommentarer:

 1. Jag tror folk i almänhet uppfattade Jesu ord väldigt starka och trovärdiga.Det står att folket espekterade Jesus för Han talade med makt och myndighet och inte som fariseerna och de skriftlärde!De vanliga enkla människorna kände av Jesu motiv,Han talade utifrån en kärlek som var ren och utan falskhet.Jesus sa bara det som Fadern sa alltså sa Han inte en massa onödiga utfyllnadsord,Han var alltid rakt på sak!Eftersom Han är sann Gud och sann människa kan Han inte ljuga,då skulle Han göra Gud till en lögnare! Naturligtvis retade Jesus fariseerna för de hade bara ett sken av gudsfruktan men ville inte ha Gud,de ville bara ha mänsklig makt,de var rädda att Jesus skulle ta makten ifrån dem!Samma kamp utkämpas även idag mellan det andliga och det politiska ledarskapet,det är viktigt att vi följer Herren och Hans Ord och inte låter oss snärjasin i mänskliga och oandliga vishetsläror!MÅ Herren hjälpa oss så våra härtan är riktade mot Honom så vi inte kommer vilse!Mvh. L-G

  SvaraRadera
 2. Lg:
  Mmm han talade med en aktoritet. Dem rabbinska prästerna hänsvisade alltid till någon annan rabbi när dem talade.. "rabbi Ben säger si eller så"
  Jesus talade alltid "Jag säger er"

  Eller detta utalande där Jesus helt klart gör högre anspråk än just en vanlig proftet:

  "Jerusalem, Jerusalem, du som mördar profeterna och stenar dem som är sända till dig. Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte"

  SvaraRadera