lördag 14 februari 2009

Torrent

Hade en liten debatt med en vän om just detta med ladda hem saker..
Skall vi kristna avstå? Är det fel att tanka hem? Vad känner ni inför det moraliskt?
Jag laddar hem saker, jag tror dem flesta gör det.. Jag tankar inte ofta, men jag drar hem lite serier som jag följer Lost,Californication.

Jag köper visserligen skivor som jag tycker är värda att sponsras. Har upptäckt många nya grupper via nätet som jag köpt i efterhand, enbart pga att deras skiva verkligen är värd att sponsras. Sen finns det musik som görs enbart för som en produkt för att sälja. Sådan musik bör försvinna från marknaden. Ironiskt nog är det skivbolagen bakom dessa artister som skriker mest om nedladdningen. Är det en självklarhet att tjäna pengar på musik? Finns konstnärer som målar tavlor som inte får en krona för sina verk, men som samtidigt är "riktiga" konstnärer. Till skillnad från en färdigskriven låt som vilken snygg artist som helst kan spela in en studie och det blir en hit.
För mig är det ingen självklarhet att man skall tjäna pengar på musik..

9 kommentarer:

 1. Information wants to be free!

  SvaraRadera
 2. I grund och botten är ju all stöld stöld, oavsett vilka metoder man använder, men jag kan ändå reta mig på musiker som gnäller över minskade intäkter till följd av nedladdningen. Det är ju absolut ingen självklarhet att man kan förvänta sig att bli miljonär just på skivförsäljning, ser vi tillbaka på musikhistorien så är det ganska sent som artister började dra in stora pengar på sin verksamhet. Det var först på sextiotalet som musiker i större utsträckning kunde tjäna rejäla slantar på försäljning av skivor, den udda tiden i musikhistorien kanske är över nu och det är inte mycket att gråta över. Men likväl, stöld är stöld så länge lagen ser ut som den gör.

  SvaraRadera
 3. Jag använder youtube flitigt och har aningen dåligt samvete för det, lyssnar på låtar och så'nt, visserligen allra mest på musik som jag redan har på skiva hemma, men ändå....

  Problemet med en eventuellt fällande dom i Pirate Bay-rättegången, är väl att även t ex Google kommer behöver inskränka på uppvisade sökresultat; de tillhandahåller länkar till torrents, precis som t ex Pirate bay, om jag förstått rätt

  SvaraRadera
 4. Ja man kan undra vilken konsekvens en fällande dom för piraterna skulle bli..

  SvaraRadera
 5. Iskra.. Men ungdomar uppfattar inte att en delad mp3 låt är stöld. Och man kan inte krimialiera något som en hel generation sysslar med. Då är väl snarare lagen som blivit fel.. Eller kanske den information som lagstiftarna gått ut med. Det är enda ganska luddigt kring vad som är olagligt eller inte..

  SvaraRadera
 6. Det är ju nu inte stöld det gäller utan upphovsrättsintrång. Inte samma sak. Man kan jämföra det med att kopiera sidor ur en bok eller vissla på en sång som någon annan komponerat.

  Stöld implicerar att någon blir av med något.

  SvaraRadera
 7. Nja, luddigt och luddigt är det verkligen det eller säger man det för att rättfärdiga sina egna handlingar.

  Gällande huruvida det är en stöld att ta något av ickefysisk karaktär så är det ju så att en musiktillverkare faktiskt förlorar en försäljning om du väljer att avstå från att köpa en låt och istället tankar hem den, då spelar det kanske inte någon roll om försäljaren blivit av med ett ex av en vara eller ersättningen för ett ex av varan.

  Men som sagt, jag vill inte vara någon slags försvarare av skiv-, film-, spel- och bokbranchen. Även om jag tycker det är moraliskt fel att tanka ner skyddat material mot ägarens vilja och rådande lagstiftning så tycker jag inte heller så våldsamt synd om förläggare som vägrar inse att historien går framåt och att distributionsvägar öppnas och stängs. Vill man inte hänga med i utvecklingen så står det en fritt att gå under.

  SvaraRadera
 8. Excelsis:
  grejen är att vilken designvara man än köpt, t ex en bile eller en cykel, så finns det mönsterskydd på den och man får därför inte tillverka en likadan, vilket folk brukar förstå.

  Jag förstår bara inte riktigt varför man vill döma Piratbukteninnehavarna, inte innan en bra torrent-lag formulerats och stiftats.

  SvaraRadera
 9. "Har upptäckt många nya grupper via nätet som jag köpt i efterhand, enbart pga att deras skiva verkligen är värd att sponsras."

  Har exakt samma erfarenhet själv. Faktum är att den mesta musik jag lyssnar på, har jag upptäckt genom helt andra kanaler än genom tv/radio och reklam. Sen laddar jag ner mycket från artister som själva delar ut sin musik gratis och använder sig av andra licenser än Copyright. Ex. Creative Commons. :)

  SvaraRadera