torsdag 29 januari 2009

Cs Lewis om tiden och Gud

Texten nedanför är från Boken "Kan man vara kristen" skriven av CS Lewis.
Och det är ett ganska vanligt att man får frågan i olika debatter runt om på nätet, om Gud kan veta vår framtid, och isf om Gud vet vår framtid, har vi då en fri vilja osv? Och då tänker ateisten att Gud befinner sig i samma ställning som människan.
I denna texten visar Lewis en bra modell som svar till detta anser jag. För Gud är trots allt den som skapt även tiden, och sålledes står han även utanför tiden.

"Om du föreställer dig tiden som en rät linje som är ritat på ett papper, som vi färdas längs med, linjen har ett stopp och ett slut för oss, så du tänka dig Gud som hela sidan som linjen är ritad på.
Vi kommer här fram till det olika delarna en efter en, vi måste lämna A bakom oss innan vi kommer till B osv. Gud som är ovanför, eller helt utanför, eller runtomkring omsluter hela linjen och ser den som en hel linje.
Sen kommer vi till frågan om Gud kan förutspå våra handlingar? Men om han vet si eller så hur kan jag då fritt välja hur jag skall handla? Återigen så ligger svårigheten att man tänker sig att Gud färdas längs tidslinjen precis som vi. Och att enda skillnaden är att han kan se i framtiden och inte vi. Då går teorin om den fria viljan helt enkelt inte ihop. Men om vi återigen antar att Gud står utanför och ovanför tidslinjen. I så fall skulle den dag vi kallar ”i morgon” vara synlig för honom precis på samma sätt som den dag vi kallar ”idag”. Alla dagar är "nu" för honom. Han minns inte det du gjorde igår. Han ser dig helt enkelt göra det. För dig är gårdagen förfluten, men inte för honom. Han förutser inte vad du gör i morgon, han ser dig helt enkelt göra det. För dig är morgondagen framtida, men inte för honom.Man förställer sig inte att ens handlingar i detta nu blir mindre fria för att Gud ser man vad gör. Och han ser vad du gör i morgon på precis samma sätt –tack vare att han är där och ser dig. På sätt och vis kommer han inte veta vad du skall göra förrän du gjort det, men och andra sidan är det ögonblick du gör det alltid ”nu” för honom.

Jag är A och O, säger Herren Gud, han som är och som var och som kommer,” (Uppenbarelseboken 1)

8 kommentarer:

 1. Alltså..

  Det handlar väl också mycket om att ateisterna inte är särskilt intresserade att vilja förstå Gud..

  De verkar ofta ha bestämt sig för att de vet hur Gud är, och de är sällan villiga att ens försöka förstå det sätt på vilka vi kristna försöker förstå Gud.

  De argument som du nämner är vanliga, precis som frågan om vem som skapade Gud, som jag aldrig riktigt fattat poängen med. Det är ju så barnsligt..

  Gud uttryckte allt i sitt heliga namn..

  SvaraRadera
 2. Håller med dig, man använder en bestämmd Gudsbild för sina egna syften.

  Man glömmer även att vi tror att Gud har skapt allt. Och i det "har skapt allt" så ligger det en evig tacksamhet.
  Liksom i dessa teodice debatter så ligger bara fokus på "det finns lidande och Gud gör inget åt det" alltså är Gud ond.
  Men om Gud är den som ligger bakom skapelsen, vilka krav kan vi egentligen ställa?

  Den aspekten saknar jag i debatterna.

  SvaraRadera
 3. Måste bara tillägga att jag inte på något sätt påstår att jag förstår Gud, men jag är helt övertygad om att Gud inte upprättade sin plan för att sedan lägga upp fötterna på bordet och se den gå i uppfyllelse..

  SvaraRadera
 4. Ahh shit,, jag som trodde du behärskade allt Tubbo :)

  Ne vem förstår vår herre djup. Om man förstod det skulle man nog inte klara av att vara människa.

  Lewis sade ett rätt bra svar till det argumentet om att förstå Guds komplexa väsen.
  "Att avstå sin gudomlighet och bli en människa, att födas som ett spädbarn växa som människa. Så innebär detta att man Jesus rent teoretiskt inte kan förklara Guds storhet, inte med sina mänskilga sinnen längre besitta den allsmakt och gudomlighet. Gud är helt enkelt för komplex för att förklaras med mänskilgia sinnet, även för Jesus var Gud fadern obegripligt att förstå.
  Det innebär att Jesus hänvisar till den skrift som anden inspriretat människor till. Jesus gör heller inga anspråk på att förstå hur skapelsen blivit till. iaf får vi inte reda på något sådant i skriften. Givetvis var Jesus uppfyld av anden, men jag tror inte att han var uppfylld av anden på ett sätt som överstiger det mänskliga. Han var ju trots allt människa."

  SvaraRadera
 5. För några år sedan satt jag i bilen på väg till ett möte i Filladelfia.Satt och bad,då fick jag en riktig "aha" upplevelse om just det du skriver att Gud "ÄR".För Honom kommer inget som en överaskning,jag kan känna mig helt trygg att Han har allt i sin hand,Han har redan varit i framtiden eftersom Han för evigt är "JAG ÄR". När Jesus sa det namnet i Getsemane till soldaterna så föll de alla till marken!Ingen kunde ta livet av Jesus, Han gav sitt liv för oss! Det är jag evigt tacksam för.Hoppas vi kristna kan bli bättre på att förmedla det vidare det liv som Gud gett oss av enbart oförtjänt nåd!Kul med din blogg du är väldigt duktig att skriva!! God bless! Mvh. L-G

  SvaraRadera
 6. Härligt LG.. och tack för dina ord.. (tänkt nå mer på starta en blogg? :)

  SvaraRadera
 7. Härligt inlägg Sleepaz. Fnt o tänka till lite.

  SvaraRadera
 8. Tack Hans. Eller skall vi kanske tacka Cs Lewis för hans förmåga att skriva sådana texter :)

  SvaraRadera