måndag 22 september 2008

Poesi på kvällskvisten

Jag har idag debatterat treenigheten med några muslimer på flashback. Det är ju inte alltid helt lätt att förklara. Men dessa herrar nedan har ett par kloka ord som tål att tänkas på.

I Guds dimension, så att säga, finner man en varelse som är tre personer och ändå förblir en enda, alldeles som en kub är sex kvadrater även om den förblir en enda kub.”
(Cs Lewis)

"När Gud bryter in i vår värld, bryter också glädjen in i vår tillvaro. När Skaparen träder i förbindelse med sin skapelse på ett så förtroligt sätt, att han själv antar det skapades natur, då upphöjer han samtidigt det skapade till det oskapades nivå. När Fadern sänder sin Son till jorden och låter honom bli en av oss, blir vi samtidigt ett med Gud. Guds inre skönhet och glädje lyser upp hela vår existens inifrån. Det är genom Sonen, som blivit en av oss, som vi får tillträde till Guds innersta hemlighet, Treenigheten, och får glädja oss i den"
(Karl Barth)

4 kommentarer:

 1. På tal om liknelser för att förklara treenigheten:
  St Patrick av Irland sägs ju ha förklarat treenigheten utifrån en treklöver och att det är därför treklövern fortfarande idag är en av de populäraste symbolerna för Irland...

  SvaraRadera
 2. Det har jag aldrig hört, men intressant var det :)

  SvaraRadera
 3. Inte? Jag som skrev om det på min blogg tidigare http://nallemaja-jg.blogspot.com/2008/08/st-patrick.html (längst ner i näst sista stycket). Trodde du läste min blogg ;)

  Den står även omnämnd på engelska wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Patrick#Patrick_in_legend

  SvaraRadera
 4. Den hade jag missat iaf :)

  SvaraRadera