söndag 17 augusti 2008

Fyndet vid Qumran

Jag har den senaste tiden satt mig in i fynden som kallas döda havsrullarna. Av någon anledning så dyker alltid dessa upp vid debatter med ateister. Tänkte att jag får väl sätta mig in i vad som egentligen kommit fram. Då många ateister lägger fram teorier som att Johannes Döparen,Jesus och den första kristna församlingen skulle tillhört esséerna. Men det mesta är spekulationer. Man har även funnit massor med böcker från gamla testamentet. Bla ett mer eller mindre komplett Jesaja.

Det som gör fyndet som kallas 4QMMT intressant det är vi finner mycket info om esseerna som är en Judisk grupp vid sidan av fariséerna och Saddukeerna. Som var verksamma under tiden som Jesus var verksam.
Det ger oss intressant information om evangeliernas trovärdighet, vi vet att det fanns en messias förväntan. Qumrantexterna visar också hur djupt rotad förväntan på en krigisk, davidisk Messias var. Man har anledning att tro att det var den förhärskande bilden av Messias bland judar.
För förståelsen av Nya testamnetet är textfynden betydelsefulla. Inte bara klargör de hur tydligt Jesus och den första församlingen stod i den judiska traditionen, texterna kastar även ljus över exempelvis hur samtiden såg på korsfästelse och innebörden av "laggärningar".
ljuset av Qumran är det tydligt hur judisk Jesus var. Jesus förvaltade det judiska arvet
Samtidigt står det klart hur unik Jesus är, i synnerhet när det gäller anspråket han gör i sin person.
Qumrantexterna visar att Johannesevangeliet hör hemma i judisk miljö. Språket och bilderna med kontrasterna, ljus - mörker, liv - död, finns också i Qumran. Esseerna kallade sig förresten för "Ljusets barn".

Här är två bra länkar för den intresserade

http://www.lingfil.uu.se/afro/semitiska/qumran/dss03.html
http://www.tyresopingst.se/Darash/esseerna.htm

6 kommentarer:

 1. Att förväntan på messias var att han skulle leva upp till minnet av David, en krigisk konung som skulle skänka politisk frihet, tycker jag ökar Jesus trovärdighet en hel del. En fejkad messias skulle troligen försöka leva upp till den rådande bilden av messias, medan den äkta kan bryta mot den för att uppfylla förväntningarna på ett djupare och mer långvarigt och allvarligt sätt.

  SvaraRadera
 2. Precis Iskra.
  Eller helt enkelt att lärljungarna ger en legendartad version av jesus som en stor krigare tex. Det skulle göra det hela så troligt löjligt och fjantigt. Tex om Jesus drog ut i krig som Judarnas kung tex.

  Men vilken bild ger dem av sin ledare?
  Jo en som tvättar deras fötter och dör på ett kors. Man älskar Jesus så mkt att man helt enkelt inte kan lyfta fram honom som en krigisk legend.
  Det är starkt

  SvaraRadera
 3. Absolut, och jag tror att Jesus ödmjukhet var än mer slående i det samhälle han levde än vad vi föreställer oss idag. En ledare som sätter sig på knä inför sina lärjungar och tvättar deras förtter tror jag var näst intill otänkbart på den tiden. Det är det nästan än idag i många samhällen.

  SvaraRadera
 4. ja.. många har ju försökt knyta ihop eséerna och de kristna..

  Tycker det är talande nog att medan essérna var en "tillåten" kult eller riktning inom judendomen var kristendomen "förbjuden"..

  Essérna berskivs ju av flera.. minns inte riktigt av vilka men jag tror det var Josephus och Filon.

  Kristendomen är enligt Talmud själv en förbjuden rörelse..

  Väl tänkvärt..

  Hoppas allt är bra, min vän..

  SvaraRadera
 5. Tubbo. Gott o se dig.

  Det är fint med mig, har börjat jobba nu igen efter 5 veckors semester. Det går lite trögt, men dte ordnar sig nog :)
  Hur är det själv?

  SvaraRadera
 6. Ajdå.. men du vet.. snart sommar igen :D

  Jodå allt är lugnt här..

  Trixar å fixar vettu..

  Hörs..

  SvaraRadera