tisdag 22 juli 2008

Jesus botar en spetälsk

Jag gillar när man ibland gör en djupdykning i bibelns historier.
Om vi tittar lite närmare på Luk 5:12-16 Där Jesus botar en spetälsk man.
Man vet inte så mycket om denne man, han bara dyker upp helt plötsligt. Men man vet hur hemsk och fruktansvärt livet blev för dem som drabbades av detta. När man fick symptom av spetälska så fördömdes man av det Judiska prästerna, man förlorade rätten till ett drägligt liv. Hade man familj och barn fick man lämna dessa. Man fick bo på ett ställe långt utanför städerna med andra spetälska. Man kan bara tänka sig hur hemskt ett sådant ställe kan vara att bo på. Kroppen dör långsamt och fingrar och fötter nästan ramlar av.
Den absolut värsta plågan när det gäller spetälska var att ingen någonsin vill ta i den sjuke. Man får alltså som spetälsk leva ett liv utan beröring. Inte ens ett skaka hand. Vi som är vana att beröra och bli berörd av krama, handslag osv vi tar det för givet. Tänk ett liv där ingen vill veta av dig alls, inte ta i dig.

Om vi ser på en spetälske mannen här, han har säkerligen tagit sig ifrån sitt härbärge, han går med kämpande steg för att se denne Jesus som han hört talas om, kanske kan han få sen en glimt av honom. Men han har svårt att gå, varje steg är en plåga. När han går på stan så springer alla undan när dem ser honom, han är den värsta typen av avskum, ingen vill veta av honom, alla är rädda. Tänk den skammen att ingen ens vill vara i närheten. Jag hade troligtvis gjort likadant av rädsla för att bli smittad.

Tillslut kommer han fram till Jesus.

Mannen fick se Jesus och föll ner på sitt ansikte och bad: "Herre, om du vill kan du göra mig ren." 13 Då räckte Jesus ut handen, rörde vid honom och sade: "Jag vill. Bli ren!" Och genast lämnade spetälskan honom
(Luk 5:12-14)

Lägg märke till att Jesus rör manen här, bara den berörningen visar vilken stor kärlek Jesus har till denne mannen. Alla andra sprang och gömde sig när mannen kom av rädsla. Men Jesus sträcker ut handen och berör honom, vilket är något mannen troligtvist inte fått vara med om på flera år.
Den är så otroligt starkt den här historien.

Har lånat tankar från boken "Mer lik Jesus" Skriven av Mac Lucado

4 kommentarer:

  1. Jesus brydde sig om människornas konkreta problem. Vad jag får ut av det här är att ägna ett särskilt intresse för att minska lidande, i synnerhet på medicinsk väg.

    SvaraRadera
  2. Jo visst var spetälskan i detta fallet ett konkret problem.. :)

    SvaraRadera
  3. Åsså va han osjälvisk också. Där ligger man i l. :o#

    SvaraRadera