måndag 16 juni 2008

Shane ClaibornePå Excelsis blogg (värst va jag snor saker från den bloggen) lade han ut en riktigt bra film men den intressante Shane Claiborne. Som verkligen har något i sin tro jag inte har. Han har förstått något med Jesus budskap. Han går i Moder Teresa fotstår och ger sitt liv för fattiga och hemlösa.
Det är allvariga saker han pratar om alltså. För visst känns det lite konstigt att läsa om den första församlingen i apostlagärningarna och att dem gav upp allt dem hade skänkte till församlingen och hjälpte fattiga.

Och samtidigt så bor man i sverige och har det hur bra som helst. Och lever ett glatt borgligt liv med lyxiga bilar,prylar osv. "Vi är inte kallade att leva ett borgligt liv som kristna, utan vi är kallade att leva ett andligt liv" *Ulf Ekman*


Shane prickar in något som en västerländsk kristendom lider av.
Då vi konsumerar i lyx och prylar som vi egentligen inte behöver. Jag köpte ny mobil nyss, behövde jag egentligen den? Det finns fattiga syskon till oss som lider i världen, kunde jag hjälp dem istället?

Vad kan vi göra? Vad vill vi göra? När mannen frågar Jesus vad han skall göra för att komma till himmelriket. Och Jesus svarar att han skall sälja allt han äger och ge till dem fattiga.
Skulle jag våga göra samma sak till förmån för fattiga? Vågar du detta?


Tack för länken Excelsis.

4 kommentarer:

 1. Varsågod! Jag tror jag skall skriva ett brev till Shane och tacka för hans föredrag här. Det han sade var ganska samma som i filmen, men det fanns något väldigt tilltalande i hans uppenbarelse. Tidningen Dagen hade en kommentar där de säger att det inte var någon djuplodande teologi. Jag håller inte med. Detta är teologi, sedan kan man hålla på med nattvardssyn och annat man som sund person bara kan förhålla sig ovetande till. Men detta är konkret, den Helige Andes verk, här i tiden. Underbart!

  SvaraRadera
 2. Jag han prickar in något i mitt hjärta som jag känner varje gång jag läser apostlagärmingarna. För visst är den en kontrast till hur vi lever idag och vältrar oss i lyx. Nu låter det som jag kanske är kommunist eller så. Men så är det inte, jag älskar prylar också, datorer,mobiler osv. Men Shane har så rätt. Kan jag luta mig tillbaka och slappna av när jag vet att mina syskon lider där ute, tom i sverige finns uteliggare. Gör jag tillräckligt? Kommer jag gråta när jag ser Jesus och hela härligheten, varför gjorde jag inte mer?

  SvaraRadera
 3. Ja, han säger någonstans att givmildhet inte mäts i hur mycket vi ger utan hur mycket vi har kvar...

  SvaraRadera
 4. Den är så stark den här filmen. Blev mycket berörd när nunnan klappar den sjuka pojken.

  SvaraRadera