torsdag 15 maj 2008

Förvalta talenten.Hur förvaltar du den talent du fick av Gud när du kom till tro? (Matt 25 Vers 14-30)
Jag tror att vi kristna ibland behöver ställa oss frågande till detta.

När vi blir frälsta då visar Jesus oss att vi får en talent (peng) som vi skall förvalta och sprida och göra så att den växer till andra.
Mao Jesus vill att vi skall sprida Guds ord till andra, han vill att talenten skall växa sig och ge utdelning.

Tänk på han som grävde ner sin talent. Han fick trons gåva av fadern, men han nöjde sig med att gräva ner den.
Hur förvaltar du din? Hur förvaltar jag min?

En tro utan handling är en meningslös tro.
Detta är värt att tänka på.
Jag har haft detta kapitel på mitt hjärta ett tag, då jag själv behöver ransaka min tro om detta rätt ofta.

Dock tror jag att det är lätt att glömma av vad Jesus har gjort för oss ibland. Han har frälst oss och givit oss den heliges ande som en sigill för framtiden.

Men jag tror att man ibland glömmer bort att vara ett ljus för omgivningen. Låta talenten växa till sig.
Vi får ett frö av tro som Gud sår i vårat hjärta, det skall växa till sig och bli ett gigantiskt träd som blommar och fullkommligt och sprider nya frön till andra själar.

Vi får den helige ande för att det skall märkas att vi har varit med om något i våra liv, det skall ske något som gör att folk ser Jesus i oss.
När folk ser hur vi beter oss så skall dem undra "Hur blir man sådan som du?"

Iaf har jag en sådan förväntning med min tro. Om det liksom inte ens märks att man blivit frälst, till vilket nytta är tron då?
"Tänk att ha en tro som kan flytta berg, men en sådan tro utan kärleken är meningslös"

Tron skall leda till kärlek, kärleken skall leda till av vi känner i våra hjärtan för våra medmänniskor. Ge mig ingen ro så läge det finns människor i min närhet som inte fått möta Jesus.

Matt 25 Vers 14-30

14 Det kommer att bli som när en man skulle resa utomlands. Han kallade till sig sina tjänare och lämnade sin förmögenhet åt dem. 15 En gav han fem talenter, en annan två och en tredje en talent - var och en efter hans förmåga. Sedan gav han sig i väg. 16 Den som hade fått fem talenter gick genast och satte dem i omlopp och tjänade fem talenter till. 17 Den som hade fått två talenter tjänade på samma sätt två till. 18 Men den som fått en talent gick och grävde ner den i marken och gömde sin herres pengar.

19 En lång tid därefter kom tjänarnas herre och krävde redovisning av dem. 20 Den som hade fått fem talenter kom då och lämnade fram fem talenter till och sade: Herre, fem talenter överlämnade du åt mig. Nu har jag tjänat fem till. 21 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje! 22 Så kom den som hade fått två talenter fram och sade: Herre, två talenter överlämnade du åt mig. Här är två till som jag har tjänat. 23 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje!

24 Också den som hade fått en talent kom fram. Han sade: Herre, jag vet att du är en hård man, som skördar där du inte har sått och samlar in där du inte har strött ut. 25 Av fruktan för dig gick jag och gömde din talent i jorden. Här har du vad som är ditt. 26 Hans herre svarade honom: Du onde och late tjänare. Du visste att jag skördar där jag inte har sått och samlar in där jag inte har strött ut. 27 Då borde du ha satt in mina pengar i en bank, så att jag hade fått igen det som är mitt med ränta när jag kom. 28 Ta därför ifrån honom talenten och ge den åt honom som har tio talenter. 29 Ty var och en som har skall få, och det i överflöd, men den som inget har, från honom skall tas också det han har. 30 Kasta ut den oduglige tjänaren i mörkret här utanför. Där skall man gråta och skära tänder.

4 kommentarer:

 1. Tänkvärda ord med väl valda citat ur Bibeln.

  SvaraRadera
 2. Ja det tål att tänkas på tror jag :)

  SvaraRadera
 3. *Bra läsning*

  Sleepaz, om du vill så kan jag sprida din blogg lite överallt. Jag tror många skulle uppskatta dina tankar kring saker å ting.

  Om det går bra för dig? =)

  SvaraRadera
 4. Anonym. Det är oki att sprida. :)

  SvaraRadera