onsdag 12 januari 2011

En julklapp

Jag fick en tidig dubbel julklapp år 2010. Familjen Backman kom på besök, och de hade med sig en bok: "Lammets måltid" av Scott Hahn.

Boken rekommenderas starkt! Den finns att köpa t.ex. på katolsk bokhandel

Författaren är både solklar och slagfärdig, vilket gör att boken är samtidigt både lättläst och djupt tänkvärd. Den består av två huvuddelar: en genomgång av den katolska mässans delar, och en där han visar hur mässan i sig blir uppenbarad genom bibelns sista bok.

Jag kan inte ge texten någon rättvisa, utan återger här endast några tankar. Först om mässan som sådan. När man går in i kyrkan tar man litet vigvatten och gör ett korstecken. Det påminner oss om dopet. Det är genom dopet som vi är lemmar i Kristi kropp... Sedan kommer syndabekännelsen. Om dopets vatten kan är en liten yttre rening, så behövs det en inre också. Därefter får vi höra Guds ord. Först ur Gamla testamentet, och sedan hur det fullbordas genom Jesus i evangeliet, som följs av predikan och trosbekännelsen. Så här långt är det ordets liturgi, nu tar eukaristins liturgi vid, och den börjar med offergåvornas beredande, deras frambärande och, som höjdpunkt, förvandlingen. Därefter kommer kommunionen, då vi får del i måltiden. Varefter mässan slutar med att vi sänds ut. Vad Hahn gör i denna del är att peka på hur hela uppbyggnaden är hämtad ur bibeln.

I den andra delen fokuserar han på att uppenbarelseboken just uppenbarar vad vi får vara med om. Allt ifrån att kyrkans inredning till olika hymner och acklamationer. I centrum står att Jesus är lammet, som återkommer ett 20-tal gånger i just uppenbarelseboken (och i övrigt bara i Johannes evangelium). Han antyder, vilket sannolikt är bekant för de flesta, att lammet kommer ifrån den sista måltiden i Egypten. Men det viktigaste är att uppenbarelseboken förklarar för oss vad som pågår i himmelen, vad vi får vara med om, när vi deltar i mässan. Saker som vi inte kan känna, se, mäta eller väga, utan bara få kunskap om genom tron.

Boken är en utmärkt inledning till vad mässan är, och samtidigt ett bra sätt att börja med att läsa och förstå uppenbarelseboken. Han har med en del spännande historiska fakta, som belyser inte bara den boken, utan också en del av vad Jesus förutsåg skulle hända.

Jag tror inte att jag skall avslöja mer om innehållet just nu, utan i stället rekommendera läsning! Bara ett par avslutande ord om mässan. Den innehåller flera skikt av betydelse. Man kan se den som en sammanfattning av GT och NT, där GT motsvaras av orden och löftena i ordets liturgi, och NT av det mer konkreta i eukaristins liturgi, och att det till slut når fram också till oss. Ordet mässa bettyder uppdrag, och man kan undra vems uppdrag det är. Ett svar är att se på strukturen igen. Det som inledde Jesu verksamhet var hans dop. Det viktigaste som han gjorde, och som visade vem han är var att förlåta synder. Därefter förkunnade och förklarade han ordet, och strax innan han gick sitt lidande till mötes gav han sig själv som mat och dryck till apostlarna, med uppmaningen att ge det vidare till oss. Hans verksamhet på jorden avslutas med att han sänder ut apostlarna att förkunna det glada budskapet intill jordens yttersta gräns. Mässan är på så sätt också Kristi konkreta närvaro här, ibland oss.

4 kommentarer:

 1. Jag håller också på att läsa den just nu. Mycket fascinerande bok! Den finns på CDON.com för 119 kr...

  SvaraRadera
 2. Mm den tål att läsas om.. Jag har precis fått hem, "våra vägar bar till Rom".. Som handlar om makarnas Hahns något bökiga väg till katolska kyrkna...
  http://cdon.se/b%C3%B6cker/hahn,_scott/v%C3%A5ra_v%C3%A4gar_bar_till_rom-12060162

  Rikigt bra bok..

  SvaraRadera
 3. Deras berättelse finns också att ladda hem. Jag lyssnade på den 20 ggr innan min konversion... :-)

  SvaraRadera
 4. Adressen är bl.a. http://catholicspotlight.com/47/scott-hahn-conversion-story-on-audio-mp3/

  SvaraRadera