onsdag 5 augusti 2009

Vad är himmelriket?

Först får man kanske fundera över vad himmelriket konkret innebär. Och med himmelriket syftar jag till en form av tillvaro som är gudomlig av något slag. Kanske inte i sig var nå vidare bra formulering, dock vet jag inte vad det innebär att fullt ut vara i himmelriket
Jesus talade många liknelser som kanske ger en liten försmak. Det innebär ju trots allt inte att man "förstår" fullt ut.

Men Jesus förklarar att himmelriket finns och börjar här i oss på jorden. En andlig återfödelse sker i dopet med den helige ande.
Jesus förklarar att himmelriket är som ett senapskorn som sätter sig i våra hjärtan. Sedan växer det till sig och ger flerfaldig skörd och frukt. Alltså är himmelrikets start här på jorden, här tar det sin början, men det slutar inte att växa.
Sedan står i uppenbarelseboken att Gud tar sin boning hos oss och en ny skapelse tar sin början. Så allt som sker här på jorden lägger en grund för fröets potensial att växa till sig. Man sår ett frö för att trädet skall växa. När trädet växt färdigt, så kan det ses som en symbolisk bild för det fullkomliga himmelriket.

Man behöver inte bekymra sig för vad som kommer att ske och hända där. Helt enkelt för att den helige ande förbereder/leder/undervisar människan mot detta mål. Ett mål som handlar om att komma hem.
Lite som som när man varit bortrest länge och längtar hem. Man tänker sällan på vad man skall göra när man kommit hem, utan den starkaste drivkraften är "hemlängtan", hem till sin trygghet.
Och det är just så jag upplever den helige andes kraft. Min själ förnimmer ett hem, sin sanna plats. Min själs sanna boning finner jag i Guds gemenskap.

4 kommentarer:

 1. Djupt, indsiktsfullt o bra!

  SvaraRadera
 2. Tack för dina ord!

  SvaraRadera
 3. Stefan Herczfeld11 aug. 2009 11:28:00

  Spännande tankar!

  Jag kom, om än av andra skäl, att tänka på ett sätt att hitta nycklarna...

  Jag börjar med Matt 11:11. Ingen av kvinna född är större än Johannes döparen, men den minste i himmelen är större. Vad menas?

  Fortsätter med flera ställen, där Jesus säger att den som gör Guds vilja är hans broder och syster.

  Fortsätter med sista kapitlet i uppenbarelseboken, där de som får komma in i staden är de som får äta av livets träd.

  Fortsätter med Johannes 6, där Jesus säger att den som äter hans kropp och dricker hans blod har evigt liv. Livets träd är alltså korset...

  Fortsätter med syndafallet, där människorna åt frukten av kunskapens träd, och kastades ut för att inte få evigt liv och ära av livets träd. Tittar litet närare på 1 mos 3:15. Det skall bli en strid mellan kvinnans avkomma och ormen. I köttet är vi alla Evas barn, men kvinnan är Maria (se not, eller t.ex. Seth Erlandssons kommentarer). Vi kan bli Jesu bröder och systrar. Vi kan så bli Marias barn. Vi kan förstå Jesu ord till Johannes när han hängde på korset: "Se din moder". Skillnaden mellan att vara född av en kvinna, och att vara född i anden. Vi är alla det förra, men tar vi steget också till det andra? Är vi Evas barn eller Marias?

  Vi får del i den himmelska måltiden redan i dag. Det är frukten från livets träd. Är inte resten av livet en pilgrimsvandring på väg in till staden i uppenbarelseboken?

  SvaraRadera
 4. Spännande tankar Stefan...

  SvaraRadera