tisdag 28 april 2009

Det som inte fick hända.

I 1 Samuelsboken 4:11 stal filistéerna Förbundsarken. Israel är den rättmätige ägaren till Förbundsarken.
Arken tillhörde det absolut heligaste där bara prästerna fick gå in.
Och denna stjäl filistéerna under kriget. I Förbundsarken finns den heliga Gudsnärvaron, och denna hamnar i andra människorns syndiga händer, det fick bara inte ske. Det är ett hån utan dess like.
Man kan fundera på hur förnedrande och pinsamt detta måste ha varit för Israeliterna.

Jag vill dra en liknelse med detta till Jesu korsfästelse.
När Guds son själv intar en mänsklig gestalt. Vad sker då? Jo syndiga människor hånar och torterar honom. Hans egna vill inte veta av honom.
Det som vandrade på jorden, är mer än arken. Det är den Guds ord som vandrar omkring. Något sådant heligt har aldrig Israels barn varit nära innan. Men vad gör hans eget folk? Man slaktar det allra heligaste. Man stöter bort något som är förmer än arken.
Och just Jesu korsfästelse är också en sak som Jesu närmaste lärljungar såg som förnedrande. Det är ett hån, deras ledare dör på ett kors. Han som sade sig vara Guds son dör bort från dem. Syndiga händer bar bort arken från Israel, syndiga händer hänger upp Jesus på korset. Två händelser som är mycket förnedrande.
Det är en nådefull Gud vi har.

4 kommentarer:

 1. Det är till och med Gud själv som vandrade på jorden. (-: Ordet var Gud.

  Fin liknelse.

  SvaraRadera
 2. Tjena Z..
  Det var ett tag sen.
  Hur är det?

  SvaraRadera
 3. Jo, det traskar på, lite mycket att jobba med, lite för lite inspiration. Men snart dyker jag upp i en RSS-läsare nära dig.

  Har kollat in Credoakademins forum nu igen, speciell debatten om varför man ska tro på någon religion överhuvudtaget. Du sköter dig där, ser jag!

  kram

  /Z

  SvaraRadera
 4. Och jag ser att du har skrivit i tråden också :)

  SvaraRadera