söndag 4 januari 2009

Kriga som kristen?

Nu i dessa dagar så är det ju en rejäl konflikt i Gaza. Jag vill dela lite tankar kring detta med krig och att vara kristen. Jag kom i en debatt om detta för ett tag sen med en annan kristen. Och vi vidrörde just det som Jesus säger i bergspredikan om att att förlåta sina fiender osv. Och hur man skall som kristen ställa sig till om man tvingas ut i krig och den moraliska aspekten kring detta. Här är lite tankar kring detta iaf.

I krig så är allt inte så svart på vitt. I bland kan en stryrka gå in ett land med ett par hundra dödsoffer som konsekvens, men samtidigt så befriar denna styrka ett helt folk som innefattar 1 miljon människor som levt i förtryck under en hemsk regim.
Även om krig är hemskt och fruktansvärt så kan en militär insats ibland ge bättre frukt än om man inte agerar och bara tittar på när eländet sker. Skulle vi bara se på när Hitler tog över hela världen tex? Är inte vi Svenskar i dag glada att Usa hjälpte europa med en militär insats?
En del saker måste stoppas med våld. Det är en utopi att tro att man alltid kan besegra all ondska med kärleken som vapen. Givetvis skall man sträva efter det i det mån det går.
Om en terrororganisation intar och börjar bomba Sverige och massor av våra barn dör, dagis som beskjuts, gamla människor som rånas och dödas på gator. Då måste vi agera. Då kommer man vilja att det finns människor som förvarar oss mot detta i form av en militär stryrka. I sådana situationer kan man inte bara krypa ihop som en kärleksfull hippie och älska alla och allt. Det fungerar inte, det hyckleri att ens tro att det fungerar. Jag vill iaf försvara mitt land från onskan om sådan inträffar. Det anser jag vara en sann plikt som en kristen medborgare att göra. Vi skall lyda dem lagar som vi står inför i det land vi lever. Att försvara sig som soldat är inte att vara ond.Att kriga och tillhöra en arme betyder inte att man bryter mot Guds bud. I ett land där det är en plikt för varje medborgare att vara med som soldat och försvara landet där skall man som kristen utföra detta. Och vi ser detta i Lukas 3:14
Även soldater frågade honom: “Och vi, vad skall vi göra?” Han svarade dem: “Våldför er inte på någon och pressa inte ut pengar från någon, utan nöj er med er lön!”
Johannes svarar dem att dem inte skall våldföra sig på någon annan, samt pressa andra på pengar. Men han talar inte om för dem att dem skall sluta vara soldater och helt slänga sitt vapen, att vara en soldat har vissa förpliktelser. Nämlingen att försvara sig och lyda order. Men man skall inte handla förkastligt för det. Han talar om för dem att dem skall vara hederliga soldater som inte är koruemperade och missbrukar våld.Jag vet att det finns moraliska aspekter kring att lyda ett helsjukt befäls galna order kring erövringar av andra länder tex. Hur man som kristen soldat skall agera i en sådan situation det vet jag inte. Men nu handlar det om Israeliska soldater vars land blir beksjutna. Jag anser att dem har rätten att försvara sig. Givetvis vore fred den bästa lösningen. Det tror jag alla vet.
Bara lite tankar.
Dela gärna era tankar kring detta.

4 kommentarer:

 1. Jag kan väl vända andra kinden till..

  Men attackerar eller hotar någon mitt barn.. så tar jag till vapen.. utan att tveka..

  Det är väl en tankegång som kan utökas till sina medmänniskor ifall de ställs inför hot eller fara..

  Jag kan heller inte finna någon möjlighet att tolka Skriften på ett sådant vis att jag är mer förpliktad att vaka över en angripares liv framför mitt eget, eller mitt barns eller mina medmänniskors liv..

  SvaraRadera
 2. Det finns stunder där det uppstår moraliska problem.

  Här är ett litet exempel på en svårighet.

  "En polis ser en man som brinner över hela kroppen, mannen befinner inne i en byggnad, mannen plågas svårt av smärtor, han skriker, det går varken att släcka elden, eller komma in till mannnen i byggnaden som är fullt omringad av elden och det är mkt varmt. Polisen står då inför ett val att skjuta mannen eller att låta han dö i eldens plågor av smärta, vilket svar är moraliskt oki?"

  Ur en kristen moralsynpunkt så visar detta exempel nedan svårigheten med hur man skall agera

  Kan man då säga att man skall lyda budordet här "Du skall inte döda"? Jag kan se samma dilemma för en soldat som har plikt att strida för sitt land. Han kommer att komma till situationer där om han soldat inte agerar då kommer soldater ur egna ledet att dö pga din oförmåga att inte agera. Så då får man människor liv på sitt samvette pga sitt sätt att agera ändå.
  Då kan man såklart vara av åsikten att vägra gå med i försvaret typ.
  Men då tar man det hela till en annan nivå, om vi ens skall ha ett militärt försvar. Varför behöver vi det? Mitt svar är att vi behöver det sålänge världen ser ut som den gör.

  Lite tankar :)

  SvaraRadera
 3. Samtidigt kan man ifrågasätta även om man ej inte är sk "totalvägrare" eller anhängare av plogbillsrörelsen den moraliska bakgrunden till specifika krig.

  Den enskilde soldaten måste uppmuntras till kritiskt tänkande och våga ifrågasätta den egna nationens beslut. För det är sällan de som beslutar att dra ut i krig som sköter själva kriget. Som riskerar liv och lem.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är skillnad på krig och krig. Det är moraliskt rätt att försvara sig och de sina om man blir anfallen, men det är fel att anfalla. När det gäller Gaza är jag kluven. Visst anfaller Hamas Israel med sina raketer men det finns ingen måtta i Israels anfall på Gaza. Jag är som sagt kluven men jag ser alla lidande barn på tv och kan inte tycka att Israel handlar moraliskt korrekt. De har rätt till självförsvar men.. jag vet inte. De verkar inte vilja förhandla heller, efter vad jag hörde på radion i går. Det verkar mera hämnd än självförsvar.

  SvaraRadera