fredag 2 januari 2009

Då var man hemma igen

Hejsan, då har vi kommit hem från våran lilla tripp till dem östra delarna av Svearnas Rike. Vi har hunnit med väldigt mycket saker på dessa dagar.
Vi började resan i måndags och anlände med tåg i Jönköping, för att sedan åka till Gränna. Dä hälsade vi på Johannas mamma, det är alltid trevligt att komma till denna lilla röda stugan. Och att sitta på kvällen och njuta till den öppna brasan är väldigt härligt.
Sedan på tisdagen så körde Johannas mamma oss till Sthlm. Där vi släppte av henne och körde själva vidare mot Uppsala. Och det var skönt att komma till Johannas pappas hus ute i Sävja.

Dagen efter på morgonen som förövrigt var en mycket kall morgon, ca 7 minus så mötte vi upp Charlotte och Johanna G för en liten bloggträff. Det var mycket trevligt att se vilka dessa var. Sedan föreslogs det att vi skulle följa med Charlotte på en katolsk mässa. Och varken jag eller Johanna hade varit på det innan, så vi beslöt att följa med. Och inne i kyrkan så mötte vi även bloggaren Johan Stenberg och hans sällskap My.
Den katolska mässan var en väldigt intressant upplevelse. Gudstjänsten är utformad på ett lite annorlunda sätt än det vi är vana vid från frikyrkan . Redan när man kom in i själva kyrksalen så var det skillnad, man tar vatten och gör korstecknet, och bugar sig.
Sedan startade själva Gudstjänsten, och det mesta var mycket styrt, prästerna stod på knä och bugade mycket. Det var även mycket tystnad, en stillsamhet kring själva Gudstjänsten, nu har jag dock fått höra att det brukar vara mer barn med, och det medför ju lite ljud.
Det var inte så många besökare där. Men det gjorde inget, det var en härlig stämning, där. Det fanns en vördnad, en helighet kring Gudstjänsten. Sedan avslutades det hela med en fin medeltida konsert som var mäktig och vacker, var även en del sakral sång. Delade även några ord med prästen efteråt, det var en härlig man må jag säga.
Både jag och Johanna kände oss mycket fridsamma i våra inre efter mötet.
Det är härligt att man kan prisa Gud på olika sätt, inget sätt är det rätta. Vi är alla syndare och behöver Jesus.
Vi får se, det var inte sista gången jag gick på en katolsk mässa.

Senare på kvällen så anlände vi till Livetsords nyårskonferens. Det var en helspäckad kväll med massor musik, evenemang. Och galet mkt folk, svårt att uppskatta hur många det var, men mellan 2-3000 var det säkerligen. Ulf Ekman predikade, och det gjorde han mkt bra, han är som sagt duktigt på detta.
Han gjorde två predikningar, den första var väldigt bra, sedan kom det en paus och han började igen kl elva och höll på ända in till klockslaget. Och denna predikan kändes mest som utfyllnad, var en enorm skillnad mellan denna och första i kvalité.
Men iaf så var det en hejdundrande show dem bjud på. Man kan inte annat än säga att livetsord lyckats me något stort.

Der var dock en kontrast till den mässa vi var på under morgonen. Och andligt måste jag säga att den katolska mässan gav mig mer. Men man skall väl inte jämföra egentligen, vi är alla Jesu lärjungar.

Gott nytt år önskar jag er

2 kommentarer:

 1. Ah...

  Fint skrivet!

  Och ni är förstås varmt välkomna på mässa här igen nästa gång ni är i stan!

  En vanlig söndagsmässa kl. 11 är mer representativ för församlingen...

  Hoppas ni har lite mer tid då också - så vi hinner fika! :-)

  SvaraRadera
 2. Ja vi fick inte så mkt tid till samtal. Det får vi ta nästa gång :)

  SvaraRadera