torsdag 25 september 2008

Anklagaren

Här är ett inlägg som "Jovan" från 7ehimlen skrev en gång i en debatt jag hade med honom. Debatten handlade om djävulen och varför Gud låter honom vara här samt så finns det vissa texter i bibeln som tyder på att djävulen används som en slags prövare för oss. Jag tänker då främst på boken Job där anklagaren har en viss roll. Samt i nya testamentet då Jesus leds av anden till djävulen för att prövas. Frågan var om djävulen finns som en instans som skall anklaga oss?
Jovan gav mig en del insiktsfulla tankar med sitt inlägg, jag tycker det är synd att inlägget skall falla i glömska så jag publicerar det här. Jag menar inte att Jovan har rätt i det han skriver, men det är kanske en möjlig väg att gå. Vilka åsikter har ni i detta? Det blir ju teodice hur man vrider och vänder på det.
Det är ett ganska djupa tankar han lägger fram, så varning för dig som inte gillar djupa texter :)

"Instansen hos Gud som prövar Guds avbild Job (anklagaren),.. Den instans hos Gud, som Gud för övrigt segrar över i evighet, segrar också tillslut i avbilden Job...(och Gud ger Job rätt gentemot vännerna, alla utom Elihu som pekar framåt mot "medlaren".)

Denna instans finns mycket riktigt (i.o.m delningen av helheten Adam) hos Eva, som "girighet", eller som kraften att bevara "liv".
Med denna kraft uppstår också en smärta ifråga om att släppa ifrån sig "liv",... och domen över Adam som lyssnat på sin hustru..och domen över ormen, den sista tiden.

Under dessa villkor träder allt in i den timliga tillvaron, och människan så småningom med öppnade ögon och med medvetenhet om döden, och med minnet av lydnadens "omöjliga" lag om gott och ont i evighetstillvaron....

Minnet av evighetstillvaron, tänker jag är den förhoppning som Paulus refererar till i Rom 8:20, "Ändå finns det hopp om att också skapelsen skall befrias från sitt slaveri under förgängelsen och nå fram till Guds barns härliga frihet,"

I frestelsen i öknen möter skaparen (Gud) som människa (Sonen) det skapades härskare (djävulen) och övervinner honom i sin person, som människa i sin skapelse. Det står att satan lämnade honom för en tid..Vid sista måltiden möts de igen, denna gång för att Jesus skall segra, och sätta sin gräns för satans bestämmelse (Luk 22:31),... för alla människor."

4 kommentarer:

 1. Intressanta tankar. Jobs bok går nog att fördjupa sig i ganska mycket. Jag läste en bok av någon rysk kyrkopersonlighet som pekade på Jobs sätt att ställa krav på Gud (eftersom han har levt rättfärdigt så..) som ett steg mot det som senare blommar ut i kristendomen (Riket). Precis som Davids upplevelse av Anden/förlåtelsen/försoningen och Mikas(med reservation för fel) av nåden.

  SvaraRadera
 2. Det var djupt :)

  SvaraRadera
 3. Hej. Jag rekommenderade din blogg till listan 100 kristna bloggar. Så nu finns du med här http://missionxp.webblogg.se/ao/2008/september/kristna-bloggar-2009.html
  Hälsningar Jonas

  SvaraRadera