måndag 25 maj 2009

fredag 22 maj 2009

Tomas Luis Victoria - Requiem


Skön sakral musik att stillsamt lyssna till, med ett tänt ljus i din kammare.

torsdag 21 maj 2009

Elisabeths lovprisning

Satt och läste lite i bibeln på väg hem från jobbet igår. Tänkte jag skulle börja Lucasevangeliet, då det var ett tag sen jag läste detta.
Och stötte snabbt på en vers som jag aldrig lagt märke till tidigare. (Jag har givetvis läst den tidigare, men inte direkt lagt märke till vad som sades)
Det är när Maria besöker Elisabeth. Då utbrister Elisabeth:

Välsignad är du bland kvinnor, och välsignad är din livsfrukt! Men varför händer detta mig, att [min Herres mor kommer till mig]” (Lucas 1)

Just den här versen finner jag intressant. Vi protestanter har ju svårt med detta med ”Guds mor” Men vad är det rent konkret Elisabeth säger här? ”Att min Herres mor kommer till mig”
Hur tolkar ni denna vers?

tisdag 19 maj 2009

Tips

Vill bara tipsa er om Barbros (Johannas mamma) nystartade blogg. Den handlar om hennes resa till Sudan det som projektet innebär.
Skall bli spännande att följa den.

http://youthkids.blogspot.com/

torsdag 14 maj 2009

Lite personligt

Tjo, kära bloggläsare. Det är mycket på gång just nu i livet. Företaget som jag arbetar på har drabbats av varsel. Så det är omplaceringar, med allt vad det innebär. En konsekvens är att jag ensam besitter kunskap som jag skall lära ut till 3 andra. Så det är hektiskt kan jag lova.
Sen har jag varit på konfaläger i helgen. Vi hade verkligen trevligt. Det är avslutning på söndag, det känns lite blandat, det skall på ett sätt bli skönt, men samtidigt så är ungdomarna väldigt härliga. Jag kommer sakna dem.
Sen skall jag och Johanna flytta in i ett hus den 1 Juni. Vi skall hyra ett eget hus, med egen trädgård. Känns lite overkligt, vi gick ju på den där lägenhetsvisningen mest för skojs skull. Hyresvärden var väldigt skeptisk till det faktum att vi har en hund. Så vi hade inte en tanke på att vi verkligen skulle få den. Men två veckor senare så ringer han och säger att huset är vårat, om vi vill ha det. Vi tacka ja.
Så det är dags nu att börja packa. Och vi har knappt börjat.
Sen så vill jag visa ett fint bibelord. Håller på och läser 2 Korint just nu. Det känns som jag ofta missar det brevet. Det första brevet är ju helt klart mer ”känt”
Men det står mycket gött där får jag säga. Idag när jag satt på mitt sedvanliga böneställe (färjan från göteborg till min ö) så tog dessa rader verkligen tag i mig. Tankvärda och enkla, men ack så djupsinniga.

"Ni känner ju vår Herre Jesu Kristi nåd. Han var rik men blev fattig för er skull, för att ni genom hans fattigdom skulle bli rika" (2 Kor 8:9)

onsdag 13 maj 2009

Dödssynd?

"Om någon ser sin broder begå en synd som inte är till döds, skall han be, och Gud skall ge liv åt honom, åt dem som inte begår synd till döds. Det finns synd som är till döds, och jag säger inte att man skall be för den" (1 Joh 5:16-17)

Jag undrar hur ni tolkar detta ställe. Vad är en dödssynd?

måndag 11 maj 2009

Tron är en nådegåva

Då Petrus bekänner att Jesus är Messias, den levande Gudens Son förklarar Jesus för honom att detta inte har uppenbarats för honom ”av kött och blod, utan från Fadern som är i himmelen” (Matt 16:17). Tron är en Guds gåva, en övernaturlig gåva, ingjuten i människan av honom. ”För en sådan tro krävs Guds förekommande och hjälpande nåd liksom det inre bistånd som den helige Ande ger. Anden måste väcka hjärtat så att det riktar sig mot Gud som öppnar förståndets ögon och låter ’alla människor känna ljuvligheten i att bejaka sanningen och tro på den.’
Det är inte möjligt att tro utan nåd och utan den helige Andes inre hjälp. Icke desto mindre är det lika sant att tron är en sant mänsklig handling. Det strider varken mot människans frihet eller förnuft att förtrösta på Gud och bejaka de sanningar som han har uppenbarat"

I tron samarbetar människans förnuft och vilja med Guds nåd: ”Tron är en förnuftets handling som bejakar den gudomliga sanningen. Det är viljan som driver fram denna handling, och viljan påverkas av Gud genom nåden.


Härliga och tankvärda ord från katekesen.
http://www.katekesen.se/kkk142-.htm#A1

torsdag 7 maj 2009

Konfaläger

Drar iväg till konfaläger idag. Blir borta till lördag. Det är 50 st ungdomar i vår grupp Ni får gärna be för oss, så vi undervisar dem och leder dem på ett vettigt sätt enligt Guds vilja. Samt att ungdomarna får med sig något i sina hjärtan som "består"

onsdag 6 maj 2009

Vetenskapen och tron

Ett inlägg från en debatt på flashback, som kanske kan vara värt att läsa :)

Det är inte pga en vetenskaplig övertygelse som jag tror på Gud.
Däremot så anser jag att det finns en rad indicier som pekar mot en skapare.
Den tyska filosofen Wilhelm Leibniz sade "Varför finns det någonting snarare än ingenting?".
Människans intellekt är kanske det starkaste indiciet, vi kan ställa frågan som Leibniz säger, det kräver ett svar värt att fundera över.
Vi människor söker en absolut sanning, en orsak och verkan i skapelsen. En sanning som har sin grund i något bortom vår förmåga. Det vi finner med vetenskapen ter sig inte ologiskt, utan snarare tvärtom.
Vi har kommit på metoder som verkar vara i symbios med universums lagar.
Vetenskap är samlad kunskap kring saker som upprepar sig i naturen/universum och därför uppvisar en lagbundenhet. Och vi finner detta logiskt.
Att vi överhuvudtaget kan använda oss av vetenskapen och finna en logik, är ett starkt indicium på teism (Gudstro) anser jag. Inte det vi finner "med" vetenskapen, utan "att" vi kan finna saker med vetenskapen.
Det finns ingen anledning att saker och ting skall te sig logiska med en ateistisk naturalistisk åskådning.
Enligt mig är vetenskapens fungerande metoder i sig själv en fråga. Tex varför fungerar vetenskapen i en helt materialistisk värld?

Det som ligger till grund för min tro är ett inre helande och en påtaglig Gudsnärvaro. Mitt liv har blivit förändrat av denna upplevelse. För mig är Jesus Kristus en verklig sak i mitt liv.
Som jag givetvis inte kan bevisa i annat än mitt vittnesbörd. Sen är det upp till var och en att lyssna och tro på mina ord.

Men när det gäller just tron så tycker jag CS Lewis beskriver det rätt bra.

"Jag tror på Gud på samma sätt som jag tror på att solen stigit upp; Inte bara för att jag ser den, utan för att på grund av den ser jag allting annat."

Det innebär att Gud är en orsak och verkan i skapelsen, likt solens strålar som möjligör att vi kan se allt annat i skapelsen.

Att häda anden

"Allt skall förlåtas människorna, deras synder och hädelser, hur de än hädar. Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd" (Mark 3:28-29)

"Men om vi syndar med vett och vilja sedan vi fått kunskap om sanningen, finns det inte längre något offer för synder, utan en fruktansvärd väntan på domen och en förtärande eld, som skall uppsluka motståndarna." (Hebr. 10:26)

"Ty de som en gång tagit emot ljuset och smakat den himmelska gåvan, fått del av den helige Ande och smakat det goda Gudsordet och den kommande världens krafter men sedan avfallit, dem är det omöjligt att föra till ny omvändelse, eftersom de själva på nytt korsfäster Guds Son och öppet hånar honom" (Heb 6:4-6)

Vad har ni för tankar kring att häda anden, och synda med vett och vilja trots att vi fått kunskap om sanningen? Är det något vi alla gör?
Strängheten i dessa rader gjorde att Hebreerbrevet plats i NT var omstridd inom fornkyrkans tidiga år. Men nu är Herbreerbrevet med i NT, då borde dessa gälla va? Om vi applicerar det Jesus säger med hädelsen av anden, så är det allvarliga ord.
Vad har ni för tankar kring dessa rader?

tisdag 5 maj 2009

Bibelstudie

"Ja, jag räknar faktiskt allt som en förlust jämfört med det som är långt mera värt, kunskapen om min herre Kristus Jesus. För hans skull har allt det andra förlorat sitt värde för mig. Jag kastar det på sophögen för att vinna Kristus." (Fil 3:8)

Tankvärda rader detta, även om jag "begriper" vad Paulus menar. Så kan jag endå inte påstå att jag förstår det fullt ut i hjärtat.
Men dem tål att mediteras över.

Kristen historia

Bra länk för den som vill få en överblick av den kristna historien.
http://web.telia.com/~u38013568/kristendomens-historia/index.htm

söndag 3 maj 2009

Mariabön

Jag har besökt en katolsk mässa idag i Jönköping. Det var mkt trevligt på alla sätt..
Fast jag begriper inte det dära med Mariaböner.. Ni får gärna förklara hur ni ser på det. Förklara för mig så jag förstår det..

fredag 1 maj 2009

Kd

Jag har aldrig varit en stor anhängare av kristdemokraterna. Inte ens som kristen, inte för att jag har något emot den politik som Kd står för. De finns mycket bra saker inom Kd. Och tanken är inte att jag skall klanka ner på alla som röstar på KD. Så ta inte åt er.
Men om man tar det hela till sin spjutspets.
Jesus från nasareth dog på ett kors för hela mänskligheten. Så frågan är om Gud behöver en parti som KD för att sprida Guds rike? Nu vet ju jag att KD inte enbart finns pga detta. Men Kd finns för att stå för en kristen moral i samället.
Jag är skeptisk till att göra Jesus till politik. Han är större en så.
Jag har alltid haft en dragning till det vänstra blocket innan jag kom till tro. Men nu befinner jag mig utanför alla politiska ideologier. Att följa Guds vilja är att stå utanför allt detta, att följa Guds hjärta innebär att man inte kan placera sig på en politisk skala.
Att följa Gud är att göra det rätta. Och då har iaf jag svårt att placera mig som enbart KD tex. Men jag heller inte placera mig enbart till vänsterpariet.
Kanske får min kristna tro att se saker från ovan.

"Jesus svarade: "Du skulle inte ha någon makt över mig, om du inte hade fått den ovanifrån. Därför har den som utlämnat mig åt dig större skuld." (Joh 19:11)

En dialog som berörJag vet inte hur många av ser som sett dokumentären "Dom kallar oss mods", har ni inte sett den så, tycker jag ni skall göra det.
Här kommer dialogen mellan Kenta och Stoffe från den andra filmen i triologin, en vecka innan Soffe tar en överdos. Det är en tragisk och allvarlig dialog mellan dessa herrar. Stoffe som i det sista vägrar att erkänna att heroinet har honom i sitt grepp.

Jag såg en annan dokumentär i veckan som berörde mig mycket, och den heter "Jag vill inte leva detta livet"
Den handlar om några unga göteborgs killar som fastnat i drogen GHB.
Och jag blev extra berörd av den pga att jag själv använt GHB i min ungdom. Jag känner så igen alla dessa peronligheter som man ser i filmen. Den där chargonen som grabbarna uppvisar.
Jag har en del folk i min närhet som fortfarande brottas med denna lömska drog GHB.
Sen filmen, för den är verkligen berörande. Ghb är fortfarande ett stort problem i göteborg

Se filmen här : "Jagvill inte leva detta livet"