lördag 31 januari 2009

Hyckleri?

"Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon." (Matt 6:24)

Detta är svåra verser för mig, dem plågar mig ofta som kristen. Mammon kommer ursprungligen från arameiskan där det betyder "rikedom", i hebriskan används mammon i betydelsen "pengar".
Jag vet att man även kan tolka mammon som att enbart ha lycka i rikedomar,lyx osv. Eller att man helt enkelt sätter sin förströstan till pengar före Gud, likt mannen som frågar Jesus vad man skall göra för att komma till himmelriket "Ett fattas dig. Gå och sälj allt vad du äger och ge åt de fattiga" (Mark 10:21)
Mannen känner bitterhet över att ge bort allt han äger, det är detta som är hans trygghet. Men jag tror samtidigt inte att gemene man var beroende av pengar av den kalibern vi idag är. Jag menar vem skulle klara av att lyda den befallning Jesus gav den mannen utan att rygga tillbaka och tveka liksom? Liskom sälja allt jag äger och följa Gud, det är en skrämmande tanke för mig. Jag litar inte på Gud så fullt ut, tyvärr är det så.

Jag menar folk var till stor del självförsörjande förr i tiden, om inte annat kan vi gå 200 år tillbaka i tiden och se hur man levde. Jag är ganska säger på att man klarade sig ”relativt” bra utan pengar. Iaf om man hade sin gård och arbetade som bonde. Drängar fick sällan pengar utan mat och husrum, och det räckte. Man var hursomhelst självförsörjande på en helt annan nivå än i dagens samhälle. Och dem som Jesus hade i sin närmaste krets var fiskare, bönder, herdar osv. Jag är ganska säker på att man ändå hade mat för dagen om pengarna var slut.
Så när Jesus säger att vi inte skall välja mammon före Gud så uppstår en splittring i mitt inre. För jag är så fast i detta system vi lever i. Ett system där vi inte alls är självförsörjande längre, man behöver pengar till precis allt. Jag är lika beroende av detta system som dem inpluggade människorna är i Matrix. Dem kan inte pluggar ur matrix världen. Och även om dem kunde, tror ni att dem ville pluggas ur?
Utan pengar klarar jag mig inte. Utan pengar så är jag inte värld ett skit. Jag har inte ens någonstans att bo utan pengar, inge mat. Ja man blir en uteliggare kanske, när man är i en sådan sits då är man inte lika kaxig längre, då är det svårt att sjunga glada lovsånger hur stor Gud är på söndagar kl 11. Då får man känna på livets bistra bakgård.
Eller så gör man som vi alla gör, fortsätter att fast i detta penningsystem. Vad skall man göra liksom? Det är svårt att plugga ur sig. Bli bonde och självförsörjande är förvisso en dröm jag har. Det hade varit så underbart på något vis.
Men just nu är jag så fast i det att jag inte kan göra det valet som Jesus pratar om mellan mammon och Gud. Är det kanske därför kyrkan tappar folk? Inser dem hyckleriet? Dem fattiga lider, men vi håller pengarna om våra hjärtan. Jag ber dig herre att jag skall bli fri detta penningsystem. Gör mig fri från mammon som förslavar mig. Mammon är min Gud. Gör mig fri från detta. Amen

fredag 30 januari 2009

Den stora kyrkflykten

En väldigt intressant debatt på Dagen den senaste tiden om den stora kyrkflykten. Känner att jag vill samtala lite om detta.
Vad kan vi som församling erbjuda människor egentligen? Varför skall människor komma till oss? Är det för musiken? Gemenskapen? Gud? Försöker vi locka till oss människor med massa evenemang som egentligen inte handlar om Gud? Konserter/musikaler för att bryta barriärer? Vill vi visa att vi kristna inte är så farliga människor och att vi är helt normala? Är det rätt väg? Jag har ingen aning.. Men nånstans måste människors inre längtan efter Gud vara den drivande kraften för dem gärningar vi kristna gör för våra medmänniskor. Jag påstår inte att jag vet hur, men man kan ju ändå tala om problematiken.

Nils-Åke Snäcke 47 år säger en del klockrena svar :
"Kyrkan blev en subkultur, helt enkelt. Först fyllde man ett tydligt behov, när brännvinet flödade i landet och folk hade det dåligt i början av 1900-talet. Då spelade kyrkan, nykterhets- och arbetarrörelsen en enorm roll. Sen utvecklades en subkultur och nu är kyrkan inte längre påtryckare i samhällsdebatten, i alla fall inte i annat än kufiska saker. Kyrkan berör inte människor i allmänhet ett dyft. Jag säger inte att den kristna tron är utspelad, men jag undrar om inte församlingarna kan vara det

Ja. Kyrkan kan inte bara bli ett lovsångscenter, den måste vara något mer. För att kyrkan ska få något existensberättigande för mig måste den visa framfötterna i annat än någon slags teologisk diskussion. Den måste ta ställning kring saker, och då menar jag inte bara konservativt. Den måste göra något, aktivt göra skillnad!

En av sakerna som fick mig att på allvar fundera kring kyrkan var när jag gjorde lumpen, vapenfri tjänst, på en fritidsgård i Fittja och träffade en 14-årig kille som bodde på en madrass under köksbordet hemma. Då började jag tänka: är kyrkan mest ett medelklassnöje? Varför gör vi inget för dem som har det så här?"

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=162203

Det är en sådan väckelse som var under början på 1900-talet alla suktar mot verkar det som, vi vill vara samhällets kudde som tar emot dem sargade fåren. När människor höll på att supa ner sig så stod dem kristna med öppna famnar och tog emot och gav av sin kärlek. Man utgjorde en skillnad i samhället.
Nu finns det andra behov, människor upplever tomhet,ensamhet. Är kyrkan ett alternativ för alla dessa människor som känner sig ensamma. Vågar man besöka en kyrka när man är ensam? Jag är tveksam. Jag tror vi kristna har en stor utmaning framför oss. Behoven finns där ute i sahället, det vet jag. Men hur? Det kan bara Guds ledning visa oss.

Ett par sista ord som kan vara profetiska, vem vet :)
Det finns ett par ord som spontant ploppar upp i mitt huvud till en framtida kyrka. Och dem orden är stillhet,frid och ödmjukhet.
Kyrkan måste vara ett ställe där människor kan besöka och bara sätta sig och kanske tända ett ljus. Kyrkan måste tala om att den är en plats för syndare, tala om att alla är syndare. Alla är välkomna.
Jag tänker mig att besökaren skall få en fråga likt den behandling man får i en affär som kund. "Känn dig välkommen, du är fri att sitta ner, eller tända ett ljus, säg till om du vill prata om något, jag finns i prästrummet där borta osv"
Människor behöver stillhet i dagens samhälle. Vi måste kunna erbjuda detta. Vi måste som kyrka vara beredda att ha öppet hela helgen, kyrkan måste vara en sådan plats. Sådan info måste även folk få reda på genom lokala tidningar och dyligt. Stilhet,ödmjukhet, och frid.
Bara lite tankar..

Hat...

Detta bittra frö som vill slo rot i vårt växthus (hjärta)
Befria mig från detta Jesus. Låt det inte få fäste i mig. Lär mig älska dem som beter sig som svin ibland. Jag klarar det inte, det ända jag känner är hat. Vi är svaga herre. Lyft bort denna börda..

torsdag 29 januari 2009

Cs Lewis om tiden och Gud

Texten nedanför är från Boken "Kan man vara kristen" skriven av CS Lewis.
Och det är ett ganska vanligt att man får frågan i olika debatter runt om på nätet, om Gud kan veta vår framtid, och isf om Gud vet vår framtid, har vi då en fri vilja osv? Och då tänker ateisten att Gud befinner sig i samma ställning som människan.
I denna texten visar Lewis en bra modell som svar till detta anser jag. För Gud är trots allt den som skapt även tiden, och sålledes står han även utanför tiden.

"Om du föreställer dig tiden som en rät linje som är ritat på ett papper, som vi färdas längs med, linjen har ett stopp och ett slut för oss, så du tänka dig Gud som hela sidan som linjen är ritad på.
Vi kommer här fram till det olika delarna en efter en, vi måste lämna A bakom oss innan vi kommer till B osv. Gud som är ovanför, eller helt utanför, eller runtomkring omsluter hela linjen och ser den som en hel linje.
Sen kommer vi till frågan om Gud kan förutspå våra handlingar? Men om han vet si eller så hur kan jag då fritt välja hur jag skall handla? Återigen så ligger svårigheten att man tänker sig att Gud färdas längs tidslinjen precis som vi. Och att enda skillnaden är att han kan se i framtiden och inte vi. Då går teorin om den fria viljan helt enkelt inte ihop. Men om vi återigen antar att Gud står utanför och ovanför tidslinjen. I så fall skulle den dag vi kallar ”i morgon” vara synlig för honom precis på samma sätt som den dag vi kallar ”idag”. Alla dagar är "nu" för honom. Han minns inte det du gjorde igår. Han ser dig helt enkelt göra det. För dig är gårdagen förfluten, men inte för honom. Han förutser inte vad du gör i morgon, han ser dig helt enkelt göra det. För dig är morgondagen framtida, men inte för honom.Man förställer sig inte att ens handlingar i detta nu blir mindre fria för att Gud ser man vad gör. Och han ser vad du gör i morgon på precis samma sätt –tack vare att han är där och ser dig. På sätt och vis kommer han inte veta vad du skall göra förrän du gjort det, men och andra sidan är det ögonblick du gör det alltid ”nu” för honom.

Jag är A och O, säger Herren Gud, han som är och som var och som kommer,” (Uppenbarelseboken 1)

onsdag 28 januari 2009

Läsvärt

http://blogg.samuelvargthunberg.se/#post29
Mycket kloka tankar..

Tips från Johanna G

Bekännelse

I mitt första möte med dig förförde du mig, din sötma vidrörde mitt inre. Jag började avguda dig. Jag ville även att andra skulle smaka din sötma. Du förförde oss alla.
I din värld var jag trygg, i din värld stod allt stilla. Du upplyste mig, du gjorde mig vis, du fick mig att se saker jag aldrig tidigare sett. Jag ville veta allt om dig, jag forskade om dig. Du fanns i mitt allt. Jag tänkte på dig jämt.
Vad jag inte såg var att min kärlek till dig fick konsekvenser. Din sötma fick mig att prioritera dig före allt annat. Du blev viktigare än mig själv. Du drog in mig i din värld. Din värld lockade mer än min värld. Min värld var grå och livlös. Din värld var något jag alltid suktade till.
Vi gillade alla din värld mer än vår värld. Vi gillade att besöka din värld tillsammans. Du gjorde oss till en solid grupp. Det var dig vi samlades kring. Dem som inte gillade dig fick inte vara med. Dem var inte lika upplysta som oss.
Du glömde dock nämna för oss att din värld bygger på våran värld. Du glömde dock säga för oss att när vi väl vant oss vi dig så vill vi inte vara i våran värld mer.. Alltså måste vi använda dig för att känna den vanliga världen. Vilket innebär att du lurat och förfört oss, vi kunde lika bra låtit bli att använda dig från första början. För konsekvensen blev ändå detsamma. Insikten av att använda dig blev att vår värld blev sämre.
Man kallar dig cannabis. Och hur många till skall du förföra?

Vem som helst kan hamna där. Det började som en oskyldig spännande lek. Tillslut ville jag vara hög jämt. Jag började dagen med bli hög. Inte ens så insåg jag att mitt bruk övergått till missbruk. Inte ens när drogen tog slut och jag började leta efter spill på golvet,bakom spisen, eller spill i bilen under sätet. (När man rullar en cannabis cigarett så spiller man) Inte ens då insåg jag att jag var rejält beroende.
Jag är tacksam att slippa det där. Jag tackar dig herre Jesus att du tog mig ur detta mörker.
Jag mötte ett ljus som drog mig ur det där. Livets ljus! Ett ljus som som låter mig leva i den enda världen som finns. Och det är underbart!

tisdag 27 januari 2009

Ett par ord värda att begrunda

Hårda ord från herren som tål att tänkas över, ibland vill man gärna smyga utan med något litet som inte märks. Smussla undan lite, göra arbetet svart istället för vitt osv. Visst är det lockande ibland?

"Den som är trogen i smått är också trogen i stort, och den som är ohederlig i smått är också ohederlig i stort. Om ni inte har varit trogna i fråga om den ohederlige mammon, vem vill då anförtro er den sanna rikedomen?" (Luc 16:12)

måndag 26 januari 2009

Andra Mackabeerboken

Hur ser ni på denna bok? Anser ni att det skall tillhöra kanon i bibeln eller inte? Den tillhörde Septuaginta som är äldsta grekiska översättningen av Gamla testamentet, som översattes 200 f.Kr.
Jag vet att folkbibeln inte har med dessa böcker, medans bibel2000 har med den. Bland katoliker och ortoxoa kristna har den alltid haft en given plats.
Anser ni att protestanter tog bort böckerna pga, detta kapitel nedanför? Det är iaf intressanta böcker som skildrar tiden innan åren innan Jesu födelse. Jag är glad att Bibel2000 tagit med dem.

"Och de prisade Herren, den rättfärdige domaren, som drar fram i det dolda ljuset, och uppsände ödmjuka böner om att den begångna synden skulle utplånas fullständigt. Och den hjältemodige Judas manade folket att hålla sig fria från synd, när de nu med egna ögon hade sett vad de stupades synd hade lett till. Genom att ordna en insamling som var och en fick bidra till kunde han skicka ungefär 2 000 silverdrachmer till Jerusalem för att låta frambära ett syndoffer. Han handlade riktigt och klokt, ty han hade uppståndelsen i tankarna; om han inte hade väntat sig att de stupade skulle uppstå hade det varit överflödigt och meningslöst att be för döda människor. Dessutom tänkte han på att en härlig belöning väntar dem som avlider i tron på Gud. Helig och from var hans omtanke! Därför ordnade han försoningsoffret för de döda, så att de skulle befrias från sin synd."
2 Mack 12:41-45.

Måndag igen då

Har varit en fullspäckad helg för min del, inte haft tid att blogga. Fann en intressant artikel på dagen som handlar om smygkatolism.
Ibland känns det just så för mig, jag känner liksom en dragning åt en enhet. Jag vill inte hamna i ett fack där jag enbart kallar mig "frikyrklig"
För jag har haft massor med olika möten med olika kristna samfund under min relativt korta tid som kristen. Och det underbara i detta är att jag känner samhörighet med alla, oavsett vilket samfund. Förvisso är jag medlem i pingstkyrka, och trivs underbart bra där. Men jag vill inte låsa fast mig. Jag har definitivt mycket att lära av den katolska traditionen, läs Agustinus, Thomas av Aquino tex. om du tvivlar på det jag säger.
Vi är alla Jesu lärljungar. Vi skall inte bråka med varandra.

"Om du bär fram din gåva till offeraltaret och där kommer ihåg att din broder har något otalt med dig, så låt din gåva ligga framför altaret och gå först och försona dig med honom; kom sedan tillbaka och bär fram din gåva" (Matt 5:23-24).

http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=162062

fredag 23 januari 2009

Bloggtips

Hej hopp. Idag är det fredag, kallt och ruskigt väder, och sonen har feber. Vilket innebär att jag är hemma och måste ha att göra med försäkringskassan igen.
Jag skall även med konfagruppen under helgen till ett mini läger. Vi skall besöka sveriges roligaste stad, nämligen Borås (hihi) Det kommer bli trevligt.

Sedan har jag lagt till en blogg bland mina favoriter som drivs av Kaffepaus, som Johan Stenberg tipsade mig om.
Det är en djup filosofisk andlig blogg. Helt i min smak.
Här är ett bra djupt skrivet inlägg. Kan läsas här

torsdag 22 januari 2009

En ung församling

Jag mötte en härlig pastor för ett tag sen på bussen. Jag har träffat han några gånger då hans fru är medlem i våran församling, men jag har aldrig riktigt fått prata med honom då.
Men jag samtalade lite med honom under bussresan.
Han bedriver en ganska nystartad församling om heter Livskraft i Biskopsgården i Göteborg. Biskopsgården är ett område som är invandrartätt, och det är en tuff miljö att bedriva en församling i. Och vi talade lite om muslimer också, då han sade att dem har en del i hans församling som konverterat till den kristna tron. Men det finns en baksida av detta också, när man som muslim gör detta så kan släkten helt ta avstånd från personen. Även dödshot är vanligt. Så det är en tuff miljö hans församling bedriver.
Dem har heller ingen egen kyrka, utan använder dem ställen som finns tillgängliga. Ryaskolans aula är ett sådant ställe man håller till på. Man har väldigt små resurser. Och jag tycker det är bedrövligt att man inte kan ha en kyrka i land som Sverige.

Jag känner att jag skulle vilja hjälpa till med ett sådant projekt, dem befinner sig verkligen i en sådan miljö som Jesus uppmanar oss att vara i. Ett ljus i ett område som har drabbats av mycket tråkigheter med våld,rån osv.

Om du skulle vilja hjälpa dem så är:
Församlingens bankgiro: 5695-8598
http://www.kyrktorget.se/livskraft

onsdag 21 januari 2009

Krig 2

Jag skrev ju ett inlägg för ett tag sen som handlade om krig. Här kommer en text som Randall Watters skrivt som tar upp detta med samhället och krig som troende kristna. Det har ju som sagt utspelats en del krig genom åren av kristna stater. Dela gärna era tankar kring detta,

Här kommer den långa långa texten:

När människor kom till Johannes Döparen för att döpas ställde de frågor till honom angående hur de skulle leva. (Luk. 3:10-18), Han gav dem samma svar som Jesus senare gav. När soldaterna frågade: “Och vi, vad skall vi göra?” svarade han: “Våldför er inte på någon och pressa inte ut pengar från någon, utan nöj er med er lön!” (Luk. 3:14). Detta var ett utmärkt tillfälle för Johannes att uppmana dem att säga upp sig från militären för att kunna leva ett rättfärdigt liv. Men han rådde dem att vara nöjda med sina arbeten!

Apostlagärningarna kapitel 10 finner vi Cornelius, som är officer i den romerska armén. Han beskrivs som en troende man som fruktade Gud och bad regelbundet. I vers 35 antyder Petrus att han gör det som är rätt. Han kommer till tro på Jesus och blir döpt, men kvarstår uppenbarligen som officer i den romerska armén. Ingenstans i det nya testamentet nämns det att någon soldat förmåddes lämna sitt yrke för att bli kristen. Aposteln Paulus råder faktiskt nykonverterade: ”Bröder, var och en skall inför Gud förbli vad han var när han blev kallad.” (1 Kor 7:24).

Matt 8:5-13 och Luk. 7:1-10 där en icke namngiven officers sjuke tjänare botas av Jesus, som efter att ha talat med officeren och upplevt dennes tro utbrister ”Sannerligen, inte hos någon i Israel har jag funnit en så stark tro”. Han uppmanar inte officeren att byta yrke, han förebrår honom inte ens. Det är uppenbarligen inget motsatsförhållande i att vara kristen och militär!

Det verkar som om Herren Jesus endast sagt två saker som har direkt med självförsvar och krigföring att göra, och dessa förefaller vid första anblicken vara kontradiktoriska. Kvällen han förråddes, medveten om att han snart skulle skiljas från sina lärjungar, sa han åt dem:
När jag sände ut er utan penningpung, påse eller sandaler, behövde ni då sakna något?” – ”Nej, ingenting”, svarade de. Då sade han ”men nu skall den som har en penningpung ta med sig den, och likaså påsen, och den som är utan pengar skall sälja sin mantel och köpa sig ett svärd. Ty jag säger er att på mig måste det ord uppfyllas som står skrivet: Han blev räknad bland förbrytare.* ” (Luk. 22:35-36)

Det andra uttalandet gjorde han senare samma kväll, när Petrus högg mot översteprästens tjänare med sitt svärd.
Då sade Jesus till honom: ”Stick tillbaka ditt svärd. Alla som griper till svärd skall dödas med svärd. Tror du inte att om jag bad min fader skulle han genast skicka mer än tolv legioner änglar till min hjälp? Men hur skulle då skrifterna kunna uppfyllas som säger att detta måste hända?”
Varför sade Jesus åt dem att vidta åtgärder som utrustade dem för de nya villkoren i missionen, inklusive ett svärd för självförsvar, och kort därefter säga åt Petrus att inte använda svärdet?

Nyckeln ligger i sammanhanget som varje uttalande gjordes i. Petrus beordrades att inte använda svärdet eftersom han agerade i köttet. Han glömde bort att Jesus sagt honom att han skulle bli arresterad och dödad. Petrus såg inte syftet i Jesus arrestering och död. Han agerade genom sitt kött, snarare än genom visdom. De som agerar genom köttet, förmanade Jesus, med dess våldsamma och ohämmade passioner, kommer att dö för samma hand. Ändå hade Petrus och de andra sagts åt att bära svärd och penningpungar och ytterplagg för speciella skäl (inte bara för symbolismen, eftersom han endast nämnt svärd och inte penningpungar i sådana fall).

Andra uttalanden av Jesus som verkar ha med självförsvar att göra, kan verka pacifistiska, som Matteus 5:39 där Jesus säger: ”Men jag säger er: värj er inte mot det onda. Nej, om någon slår dig på den högra kinden så vänd också den andra mot honom”. Hur ska vi förstå det?
Matteus 5:39 är en del av Jesu större predikningar där han uppmanar att ge allt du har att ge till dem som begär det av dig, att göra tjänster åt vem som helst som begär det av dig, och att du ska låta dig själv förlora i rättsmål som andra kan ha mot dig. Accepterar vi sådana uttalanden utan vidare kvalificering? Sade Jesus emot ordspråksboken? (Ords 22:26-27, 25:26)? Att acceptera dessa råd utan vidare kvalificering skulle göra dig till en ytterst ovanlig människa! De flesta kristna anser att det finns andra bibelsanningar som kvalificerar, eller begränsar, tillämpningen av dessa råd, såsom 2 Thess 3:10 där det står att om en broder inte vill arbeta inte heller ska äta..
Robert D. Culver har följande att säga om stycken som Matteus 5:39:

Det är ett misstag att tolka Jesus uttalanden som om de måste ha ovillkorlig tillämpning – det vill säga, bortsett från andra bibliska uppenbarelser och bortsett från all tolkning.
Särskild uppmärksamhet måste ges liknelsen som en teknik för att fånga uppmärksamheten och poängtera ett stycke. Jesus använde det ofta. Hur ska vi annars kunna förstå ett uttalande som: “Om någon kommer till mig utan att hata sin far och sin mor och sin hustru och sina barn och därtill sitt eget liv, kan han inte vara min lärjunge?” (Luk. 14:26) Jesus menade inte att vi skulle tillämpa hans uttalanden om lånande, medföljande gäster, blottandet av en kind för slag och så vidare utan att ta hänsyn till sunt förnuft och omvårdnad av familjen eller andra som inte är låntagare eller gäster eller har raseriutbrott.

I andlig krigföring har den Kristne den största fördelen. Paulus avslöjar att de långsiktiga effekterna av sådan krigföring är så överlägsna vad människan kan göra i köttet, att alla kristna borde lägga sin energi på att detta (2 Kor 10:3-6). Medan våra skyldigheter mot ”kejsaren” kanske i viss mån kan sinka oss i vårt arbete mot det målet, kan de aldrig ses som ett substitut för aggressiv kristet arbete.

Eftersom varken Jesus eller hans apostlar uttalade sig om saker som moralfrågor angående krig, kärnvapen, nedrustningsavtal, tjänstgöring i polisstyrkor, etc., måste vi studera principerna som är involverade i varje fråga.
Jesus tydliggjorde att kristna skulle komma att förföljas för sin tro, men sade att sådan förföljelse skulle visa sig vara ett vittnesbörd inför andra. Gud skulle belöna dem för deras tolerans inför orättvisa när det gällde deras tro. Det är av vital betydelse att kristna har en fredsälskande attityd, att de inte önskar konflikt eller kamp. En längtan efter ära i dödlig strid kommer helt klart från djävulen (Jak 4:1-2). Men inför ett hot av plötslig och uppenbar ondska krävs visdom för att avgöra vilket handlingssätt som är det bästa eftersom situationer kan vara komplicerade.

Krig är inte enbart av ondo, annars hade Gud inte beordrat israeliterna i krig, ej heller skulle Mikael och hans änglar föra krig mot djävulen och hans änglar (Upp 12:7). Även om krig är ondska är det ibland en moralisk nödvändighet.

http://www.geocities.com/Pipeline/Cliff/4313/tidigare/krig.html

måndag 19 januari 2009

Kändisar får smaka på verkligheten

Visst kan man debattera kring om det skall det vara olagligt att ha spår av droger i kroppen eller ej.
Men nu är lagstiftningen sådan. Bruk av narkotika är straffbart (vilket innefattar även restprodukter av narkotika som inte är verksamma). Varför har Andreas Kleerup så svårt att acceptera det kan man fråga sig?
Det är ju risken man tar när man använder droger. Det var risker som jag själv tog. Ironiskt nog så var det lagens långa armar som fick mig att se sanningen om drogerna. Men så kanske inte Andreas Kleerup ser det än, och han verkade bli mkt arg för att polisen tog honom. Kändisar står väl inte över lagen.

http://www.expressen.se/noje/musik/1.1427474/andreas-kleerup-testades-positivt-for-kokain

lördag 17 januari 2009

Lite matematik (153)

"Simon Petrus gick upp på stranden och drog i land nätet, som var fullt av stora fiskar, 153 stycken. Och fast det var så många gick nätet inte sönder" (Joh 21:11)

Talet 153 är ett heligt tal som härstammar ändå från Pytagoras. Är det en slump att man drog upp just 153 fiskar?
Om man låter två lika stora cirklar korsa varandras centra, åstadkommer man en geometrisk figur som liknar en fisk. Denna ”fisk” är √3 gånger längre än den är hög. Och 265 delat med just 153 utgör ett mycket exakt närmevärde på √3 (265/153 ≈ 1,73203, √3 ≈ 1,73205). Det är samma värde som Arkimedes använde när han beräknade talet pi. (klippt från credo)

Ja det kanske är för sent för matte, men skulle du vara sugen på mer så spana här;
länk

torsdag 15 januari 2009

Petrus uppdrag!

Jag skulle vilja debattera lite kring dessa två kapitel nedan. Vad anser ni om detta uppdrag som Jesus ger Petrus?
Jag vet att det är dessa frågor som skiljer katoliker från protestanter. Vad är det för nycklar som Jesus gav till Petrus?


"Jag skall ge dig (Petrus) himmelrikets nycklar* Allt vad du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad du löser på jorden skall vara löst i himlen." (Matt 16)

"För andra gången frågade han: "Simon, Johannes son, älskar du mig?" Han svarade: "Ja, Herre, du vet att jag har dig kär." Jesus sade till honom: "Var en herde för mina får.
"För tredje gången frågade han: "Simon, Johannes son, har du mig kär?" Petrus blev bedrövad över att Jesus för tredje gången frågade: "Har du mig kär?" och han svarade: "Herre, du vet allt. Du vet att jag har dig kär." Jesus sade: "För mina får på bete." (Joh 21)

onsdag 14 januari 2009

Reinfeldt angående Volvo.

Citat Reinfeldt:
- "Varför ska vi ta pengar från skola och sjukvård för att betala löner för ett sådant vinstrikt företag?"
Jag tycker att det är märkligt att ett företag som AB Volvo, vars vinster varit på 14, 15, 16 miljarder kronor årligen, inte skulle ha några resurser för att ta ansvar för sina anställda när det kommer en kris, sade han efter onsdagens partiledardebatt."

Tycker det är bra sagt av Fredrik, Sahlin och kompani tycker regerigen är passiv. Men varför skall våra skattepengar täcka aktieägarnas vinster?

Länk

tisdag 13 januari 2009

Fasta

Körde en liten fasta igår. Vi i församlingen har valt att köra en 40 dagars fasta/bön för dem som lider av sjukdomar, då vi har många sjuka nu i församlingen.
Jag valde att avstå mat, då jag råka älska mat.
För mig som gillar mat så är det verkligen jobbigt. Skall väl tilläggas att jag även arbetade igår också (vilket gör att mitt behov av mat blir ännu större)
Jaja nog med asketiskt skryt, jag lärde mig något igår. När hungern var som värst igår då kom jag till ett stadium i bönen där jag verkligen kunde lida med dem som alltid känner sådan hunger, dem som aldrig kan äta sig mätta.
Det är nyttigt med sådan här fasta ibland så man vakna upp ur sin västerländska bekväma bubbla.
Gör jag tillräckligt för mina medmänniskor som svälter?

"Amen säger jag er: Allt vad ni inte har gjort för en av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig. Och dessa skall gå bort till evigt straff, men de rättfärdiga till evigt liv." (Matt 25)

söndag 11 januari 2009

Djupdykning i det ljuva 80-talet...

Har blivit utmanad av Charlotte att visa mina dolda hemliga låtar från 80-talet som man skäms att man tycker om..
80-talet, detta mystiska årtionde, det är för mig obegripligt. Vad gick fel liksom? Allt är så överspelat på något vis, musiken, kläder, ja allt. Förvisso gjordes helt galen bra musik. Detta arv är vi tacksamma för i dag. Men modet och frisyrena, finner jag inte ord för riktigt :)Tror vi alla har plågsts av denna låten, Scotch - Disco Band video
Minns att jag och en kompis satt och lyssna på denna om och om igen på bandspelaren. Den är pinsamt dålig, men ändå svänger den :)


Ja vad skall man säga, det är pinsamt, men det svängar makalöst bra när Freestyle Bubblar. När jag var yngre så var det många tjejer som gillade denna. Och tuff hårdrockare som man var så vore det ödestiget att avslöja att man tyckte Freestyle svängde ;)


Ja det är Gayigt, det är falsett. Det är tyskland, det är 80-tal. Men shit va bra den är :)


Denna gruppen gillar nog alla, fast det är sällan någon erkänner det. Jag har även sett dem live på våran lokala pub, dock är jag tveksam till om det var orginal uppstättning, dem var mkt usla iaf :)
Men iaf så svänger Boney M sjukt bra, går inte att sitta still när en låt med dessa sätts på.


Jag utmanar Excelsis, Tubbo ,Johanna

lördag 10 januari 2009

En bok som berörde mig

Det finns en bok som har satt djupa spår i mitt liv. Det var när jag läste boken ”Änglar och demoner” skriven av Dan Brown som något hände i mitt liv.
Jag tänkte citera lite ur kapitel 94, för det var just detta kapitel som gjorde en sådant intryck på mig.
Och för er som inte har läst boken så kan jag kort förklara att den handlar om Vatikanen. Och Vatikanen befinner sig under ett livsfarligt bombhot. Det är ett gäng som kallar sig Illuminati som är en vetenskaplig mytomspunnen hemlig organisation som sägs vara fiende till den katolska kyrkan.
Nu har Illuminati placerat en bomb av extrem kaliber (antimateria) som kan förstöra hela Vatikanstaten och även Rom kanske. Man har även kidnappat 6 kardinaler i den innersta påvekretsen och mördar dem en efter en på vidriga sätt.
Och här i kapitel 94 så befinner sig den nytillsatte påven Camerlangeon i en mycket utsatt position. Han har alla världens blickar på sig. Media är som hökar över Vatikanen.
Han väljer att hålla en presskonferens inför ett BBC team. Han befinner sig i panik, bomben tickar och mördandet av han kollegor är en plågsam process. Han befinner sig i sitt livs kris, en vetenskaplig terroristorganisation vill slutligen sätta stoppa för kyrkan.

Jag skall försöka att sammanfatta kapitel 94, då det är mycket långt.

” Naturvetenskapen har segrat sade Camerlangeon, naturvetenskapen är den nya Guden i världen.
När han sade dessa öppnings ord började Morati (en kollega som var tveksam till Camerlangeon) ana oråd, ”vad är det han säger, hela världen hör ju på”
Men Camerlangeon fortsatte, ”vetenskapen har givit oss saker som, medicin, elektronisk kommunikation, rymdfart, genmanipulation osv. Det är dessa mirakel vi nu berättar för våra barn. Dem gamla berättelserna om brinnande buskar, hav som delas saknar relevans i vår tid. Gud har blivit föråldrad. Naturvetenskapen har vunnit striden, vi erkänner oss besegrade.
Men naturvetenskapens seger har haft ett pris för alla , ett mycket högt pris.
Naturvetenskapen må ha lindrat lidande, till följd av sjukdomar, och gett oss underhållning, bekvämligheter. Men den har också givit oss en värld utan förundran. Naturvetenskapen har tillintetgjort människovärdet och skapelsen. Vi är inget annat är matematiska formler som förklaras med en ”kosmisk olyckshändelse”
Vi blir mer och mer elektroniskt (media ,tv, internet) knuten till skapelsen. Men ändå känner vi oss ensamma. Den teknologi som påstås kunna förena oss splittras oss

Vi översköljs av våld, cynism, svek, våld. Människor känner sig deprimerade.
Naturvetenskapen forskar på våra små foster och letar efter DNA som man skall arrangera om. Dem slår sönder Guds skapade värld i allt mindre bitar, och det enda dom hittar är fler frågor.
Vem är den där Guden ”naturvetenskap”? Vad är det för Gud som ger folket kraft med inga moraliska ramar som talar om för oss hur vi skall använda denna kraft? Naturvetenskapens språk pekar inte på gott eller ont. I naturvetenskapens läroböcker står det hur man startas en kärnreaktion, men det finns inget kapitel där det frågas om det är gott eller ont att göra så.
Till naturvetenskapen säger jag detta : Kyrkan är trött, vi är utmattade när vi försökt vara din vägvisare. Du framställer allt fler massförstörelsevapen, och det är påven som åker världen runt för att få dig att inte använda dem.
Din värld rör sig så snabbt att du inte hinner begrunda dem följderna och konsekvenser du bidrar till.
Du uppmanar människor att kommunicera via tele, dator, men det är kyrkan som slår upp dörrarna och påminner oss att mötas på riktigt. Du mördar oskyldiga barn för din bedriva forskning, kyrkan pekar ut din villfarelse i detta.
Kyrkan försöker nå er, försöker nå alla. Men ju mer vi försöker, desto mer skjuter ni oss ifrån er. Visa oss att Gud finns säger ni.
Jag säger er:
Använd era teleskop och betrakta himlavalvet och säg mig sedan hur Gud inte kan finnas. Ni frågar hur Gud ser ut, Camerlangeon hade nu tårar i ögonen och tittande rakt in i kameran. Ser ni inte Gud i er vetenskap? Ni hävdar att det skulle räcka med den allra minsta förändring i tyngdkraftens styrka för att universum skulle vara en livlös dimma i ställer för det storslagna vi nu ser , men ändå ser ni inte Guds hand i detta. Är det verkligen så mycket lättare att tro att slumpen gjorde allt detta?
Vare sig ni tror på Gud eller inte, fortsatte Camerlangeon, rösten djupnade tankfullt ”måste ni tro mig när jag säger detta. När vi som art överger tron på en makt som är större än vi själva, så överger vi vår känsla av ansvar. Alla religioner påminner oss om det finns något som vi alla kommer stå tillsvars för. Har vi en religiös tro så står vi tillsvars för varandra, och en högre sanning. Religionen har brister, men bara för att människan har brister.
Om världen utanför kunde se denna kyrka som jag står för, se bakom alla ritualer,,,då skulle den se nutida mirakel, ett brödraskap av ofullkomliga enkla själar som bara vill vara medkänslans röst i en herrelös, skenande värld."
Behöver världen en röst som talar för det fattiga, det förtryckta, de ofödda? Behöver vi verkligen själar som dessa som trots att det är ofullkomliga, ägnar livet åt att bönfalla var och en av oss se moralens vägskyltar och inte gå vilse?
Morati insåg att Camerlangeon vare sig var medveten om det eller inte hade gjort ett briljant drag, genom att visa kyrkans sanna ansikte när hela världen lyssnade
."


Ja här slutar citaten ur boken. När jag slog igen boken efter detta ha läst detta första gången så insåg jag något som jag inte kunde sätta fingret på. Även om jag inte håller med om allt som Camerlangeon säger, så insåg jag att detta han sade var sanningen.
Jag kunde inte släppa detta kapitel efteråt. Det bara fanns kvar i mitt inre. Detta var en sanning jag vill vara en del av. Camerlangeon visade en del av tron på Gud som jag aldrig hade sett förr. Trots att det är en fiktiv bok så tilltalade detta mig. Det fick mig att ändra om mina föreställningar jag hade om troende. Det ändrade mig. Tillslut ville jag bli en del av detta. Detta var det som fick mig att vilja följa Jesus. Jag beslutade mig att följa denna sanning. Jag ville bli en del av detta.
Och och precis då jag beslutade mig om detta så hände något i mitt hjärta som var underbart. Jag upplevde att att någon såg mig, jag upplevde en närvaro. Jag kände ett par medlidande ögon som såg rakt in i mitt hjärta. Det strömmade av frid och glädje. Jag minns att jag sade, "Jaså du finns" detta var för 1 och ett halvt år sen ungeför.

Jag vet att min väg till Gud var lång, med missbruk och massa tråkigheter också jag vet att människor har bett för mig också, och att detta som jag läste var en bricka i spelet. Jag var ateist, jag läste den här typen av böcker för jag gillade när man dissade religionen. Denna upplevelse var ironisk :)

torsdag 8 januari 2009

kärnfrågan i Gudsbeviset

Fina djupa tankar av Roland Poirier Martinsson som är helt enligt min smak :)

En lång härlig artikel finns att läsa här från newsmill

Ekmans dragning åt det katolska?

Det kacklas redan om det tal Ulf Ekman framförde på nyår.
Jag var själv på livetsord och lyssnade på Ulf Ekmans nyårstal. Det äruppenbart att Ekman kommer att göra saker under 2009 som kommer att skapa rubriker och skeptism inom vissa kretsar. Han talade om enhet. Det kacklas redan.
Vad anser ni om Ekmans dragning åt det katolska?
Min åsikt är att enhet är av godo. Samt att Uffe Ekman verkligen är modig som vågar bryta barriärer med dem utalanden han gör. Vart det leder får framtiden utvisa. Men det skall bli intressant :)

Minut 20 i talet säger han:

Pingstdagen var en fullstädig överraskning för djävulen. På samma sätt finns det liknande tillfällen som blir fullständiga överraskningar. Och nu ska vi ju inte avslöja det, men jag kan ändå säga så mycket som att det blir en chockeffekt i den Helige Ande och ett kackalorum utan like. 80-talet kommer att vara som en liten bris jämfört med det kackalorum som kommer en bit framåt om de här bitarna kommer samman, och om den här koordinationen kan ske, om den här andliga mognaden kan inträffa /…/ Det kommer att ske, det kommer att ske /…/ det är en mobilisering”.

Här står lite mer info i Dagen

onsdag 7 januari 2009

En kort reflektion

Det snackas väldigt mycket i media om konflikten i Gaza just nu, men det snackas otroligt lite att Egyptien håller sina gränser stängda för den Palestinska befolkningen. Varför?

David under djup ångest

Jag älskar verkligen psaltarens förmåga att vara som livet i sig själv. Om man nu får kritisera sin egen församling lite, så kan jag ibland sakna den typen av vemod,förtvivlan i dem lovsånger vi sjunger. Den typen av lovsånger vi sjunger handlar ofta om att prisa den stooore Gudens mäktiga under osv. Och det skall man göra med all rätt. Men ibland känner man verkligen inte så, ibland står jag och prisar Gud, trots att jag egentligen kanske inte alls mår bra, ibland är jag arg på Gud, och tycker inte alls att han är så stor och mäktig. Ibland undrar jag varför han är så tyst osv.
Därför är det så underbart att läsa psalmer som dessa. Livet kan inte jämt vara en glad och pigg lovsång.

"Hur länge, HERRE, skall du alldeles glömma mig?
Hur länge skall du dölja ditt ansikte för mig?
Hur länge skall jag oroas i min själ och ängslas dagligen?
Hur länge skall min fiende triumfera över mig?"
(Psalm 13)

måndag 5 januari 2009

FilmJag har ju tjötat ganska mycket om en bok som heter "Fallet Jesus" skiven av Lee Strobel. För er som inte har ork att läsa den så finns den en film som sammanfattar boken på ett mkt bra sätt.
Den finns att se här via länk om den inte fungerar ovanför: google

Birro när han är som bäst

"Jag tror däremot det är ett misstag att lämna över det offentliga rummet åt cyniska teve mobbare, människor som bygger sig ett namn, en karriär och en rikedom på att trakassera ungdomar i en musiktävling eller jaga kända människor på internet.
Människor som inte kan något, har åstadkommit något eller bara råkar känna rätt folk.
Det behövs en gerillarörelse mot en sådan utveckling. Jag försöker vara en motkraft mot alla former av medial cynism, mot själlöshet och ironi; genom mina böcker, genom Karlavagnen i SR P4, genom Kvällsöppet i teve 4. Jag vägrar lämna över alla redskap åt cynismen. Jag tror på det offentliga samtalet som en väg till igenkännig, tröst och kontemplation."


http://www.marcusbirro.se/bloggen/?p=1312

Ett land blir till

Kan rekomendera Fredrik Lindströms nya dokumäntär "Ett land blir till " som handlar om hur landet Sverige bildades och hur viktig kristendomen var för detta enande av sverkar och götar. Givetvis var det en maktfaktor, även på sina håll våldsam. Men det är också av stor vikt att förstå betydelse det haft för det land vi idag kallar sverige
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?a=1356509&d=13276

söndag 4 januari 2009

Kriga som kristen?

Nu i dessa dagar så är det ju en rejäl konflikt i Gaza. Jag vill dela lite tankar kring detta med krig och att vara kristen. Jag kom i en debatt om detta för ett tag sen med en annan kristen. Och vi vidrörde just det som Jesus säger i bergspredikan om att att förlåta sina fiender osv. Och hur man skall som kristen ställa sig till om man tvingas ut i krig och den moraliska aspekten kring detta. Här är lite tankar kring detta iaf.

I krig så är allt inte så svart på vitt. I bland kan en stryrka gå in ett land med ett par hundra dödsoffer som konsekvens, men samtidigt så befriar denna styrka ett helt folk som innefattar 1 miljon människor som levt i förtryck under en hemsk regim.
Även om krig är hemskt och fruktansvärt så kan en militär insats ibland ge bättre frukt än om man inte agerar och bara tittar på när eländet sker. Skulle vi bara se på när Hitler tog över hela världen tex? Är inte vi Svenskar i dag glada att Usa hjälpte europa med en militär insats?
En del saker måste stoppas med våld. Det är en utopi att tro att man alltid kan besegra all ondska med kärleken som vapen. Givetvis skall man sträva efter det i det mån det går.
Om en terrororganisation intar och börjar bomba Sverige och massor av våra barn dör, dagis som beskjuts, gamla människor som rånas och dödas på gator. Då måste vi agera. Då kommer man vilja att det finns människor som förvarar oss mot detta i form av en militär stryrka. I sådana situationer kan man inte bara krypa ihop som en kärleksfull hippie och älska alla och allt. Det fungerar inte, det hyckleri att ens tro att det fungerar. Jag vill iaf försvara mitt land från onskan om sådan inträffar. Det anser jag vara en sann plikt som en kristen medborgare att göra. Vi skall lyda dem lagar som vi står inför i det land vi lever. Att försvara sig som soldat är inte att vara ond.Att kriga och tillhöra en arme betyder inte att man bryter mot Guds bud. I ett land där det är en plikt för varje medborgare att vara med som soldat och försvara landet där skall man som kristen utföra detta. Och vi ser detta i Lukas 3:14
Även soldater frågade honom: “Och vi, vad skall vi göra?” Han svarade dem: “Våldför er inte på någon och pressa inte ut pengar från någon, utan nöj er med er lön!”
Johannes svarar dem att dem inte skall våldföra sig på någon annan, samt pressa andra på pengar. Men han talar inte om för dem att dem skall sluta vara soldater och helt slänga sitt vapen, att vara en soldat har vissa förpliktelser. Nämlingen att försvara sig och lyda order. Men man skall inte handla förkastligt för det. Han talar om för dem att dem skall vara hederliga soldater som inte är koruemperade och missbrukar våld.Jag vet att det finns moraliska aspekter kring att lyda ett helsjukt befäls galna order kring erövringar av andra länder tex. Hur man som kristen soldat skall agera i en sådan situation det vet jag inte. Men nu handlar det om Israeliska soldater vars land blir beksjutna. Jag anser att dem har rätten att försvara sig. Givetvis vore fred den bästa lösningen. Det tror jag alla vet.
Bara lite tankar.
Dela gärna era tankar kring detta.

fredag 2 januari 2009

Lida

Det är först när jag lider som jag inser mitt behov av Gud. Det är först när jag fått smaka på det sura och bittra lidandet som jag kan känna sympati med andra som lider på djupet. Det kallas ju inte "medlidande" för intet. Att lida med dem som lider.
Detta innebär inte att man måste lida för att ens kunna uppleva Gud, missförstå mig inte här. Det innebär heller inte att man trånar mot lidandet.
Jag kan aldrig själv utsätta mig för lidande i form av självplågeri för att nå Gud, lidandet kan inte fejkas. Det går heller aldrig att förutspå när det kommer att inträffa oss.
Men när vi i stunder lider och upplever sorg osv så blir allt det matriella och ytliga så löjligt ointressant, hela världen raserar för oss när vi upplever sorgen, lidandet osv.
Men så fort jag slutar lida och livet blir sig självt igen så minskar stegvis mitt behov av Gud. Jag faller även tillbaka till min forna kärlek till det matriella, oftast utan att ens märka det. Jag blir bekväm av mig, börjar ta saker för givet.
Det ligger i den mänskliga naturen att göra så. Och så länge det finns en chans för mig att välja bort Gud, då kan jag aldrig helt fullt ut säga att lidandet är av ondo. Allt som leder människor tillbaka till Gud kan aldrig vara av ondo. Hur mycket vi än lider så är Gud större. Jag kan inte påstå att jag har förstått innebörden och djupet av detta. Men det kankske kommer senare :)

Jag tror inte att Gud vill att vi skall lida, jag tror heller inte att Gud ser till så att vi lider. Men jag tror att Gud vill möta oss i lidandet, det är lidandet han visar sin förståelse som bäst för oss.
Och varför tar inte Gud bort lidandet helt kan man fråga sig?
Ja ett enkelt svar är att i lidandet kan vilken människa som helst vända sig till Gud. Gud visade oss genom Jesus att han förstår oss när vi lider.

"Guds son led intill döden, icke för att människor skull slippa lida utan för att deras lidanden skulle vara lika hans"
George MacDonald

Då var man hemma igen

Hejsan, då har vi kommit hem från våran lilla tripp till dem östra delarna av Svearnas Rike. Vi har hunnit med väldigt mycket saker på dessa dagar.
Vi började resan i måndags och anlände med tåg i Jönköping, för att sedan åka till Gränna. Dä hälsade vi på Johannas mamma, det är alltid trevligt att komma till denna lilla röda stugan. Och att sitta på kvällen och njuta till den öppna brasan är väldigt härligt.
Sedan på tisdagen så körde Johannas mamma oss till Sthlm. Där vi släppte av henne och körde själva vidare mot Uppsala. Och det var skönt att komma till Johannas pappas hus ute i Sävja.

Dagen efter på morgonen som förövrigt var en mycket kall morgon, ca 7 minus så mötte vi upp Charlotte och Johanna G för en liten bloggträff. Det var mycket trevligt att se vilka dessa var. Sedan föreslogs det att vi skulle följa med Charlotte på en katolsk mässa. Och varken jag eller Johanna hade varit på det innan, så vi beslöt att följa med. Och inne i kyrkan så mötte vi även bloggaren Johan Stenberg och hans sällskap My.
Den katolska mässan var en väldigt intressant upplevelse. Gudstjänsten är utformad på ett lite annorlunda sätt än det vi är vana vid från frikyrkan . Redan när man kom in i själva kyrksalen så var det skillnad, man tar vatten och gör korstecknet, och bugar sig.
Sedan startade själva Gudstjänsten, och det mesta var mycket styrt, prästerna stod på knä och bugade mycket. Det var även mycket tystnad, en stillsamhet kring själva Gudstjänsten, nu har jag dock fått höra att det brukar vara mer barn med, och det medför ju lite ljud.
Det var inte så många besökare där. Men det gjorde inget, det var en härlig stämning, där. Det fanns en vördnad, en helighet kring Gudstjänsten. Sedan avslutades det hela med en fin medeltida konsert som var mäktig och vacker, var även en del sakral sång. Delade även några ord med prästen efteråt, det var en härlig man må jag säga.
Både jag och Johanna kände oss mycket fridsamma i våra inre efter mötet.
Det är härligt att man kan prisa Gud på olika sätt, inget sätt är det rätta. Vi är alla syndare och behöver Jesus.
Vi får se, det var inte sista gången jag gick på en katolsk mässa.

Senare på kvällen så anlände vi till Livetsords nyårskonferens. Det var en helspäckad kväll med massor musik, evenemang. Och galet mkt folk, svårt att uppskatta hur många det var, men mellan 2-3000 var det säkerligen. Ulf Ekman predikade, och det gjorde han mkt bra, han är som sagt duktigt på detta.
Han gjorde två predikningar, den första var väldigt bra, sedan kom det en paus och han började igen kl elva och höll på ända in till klockslaget. Och denna predikan kändes mest som utfyllnad, var en enorm skillnad mellan denna och första i kvalité.
Men iaf så var det en hejdundrande show dem bjud på. Man kan inte annat än säga att livetsord lyckats me något stort.

Der var dock en kontrast till den mässa vi var på under morgonen. Och andligt måste jag säga att den katolska mässan gav mig mer. Men man skall väl inte jämföra egentligen, vi är alla Jesu lärjungar.

Gott nytt år önskar jag er