fredag 30 maj 2008

En beröring av Gud


Jag tycker detta med själva tron är så fascinerande. Då jag varit en ateist i nästan hela mitt liv har jag alltid sett detta med tron på Gud som en galenskap. Visst har man kanske tänkt tanken att Jesus funnits som historisk person men blivit en form av legend som folk upphöjt. Men annars har det mest känns som en galenskap.

Jag är så fascinerad av förmågan att komma till tro. Vad var det som fick mig som varit en ateist att bara öppna mig för tron på Jesus.
För visst är nya testamentet svårt att förstå.
Hur kan man tro på en jungfrufödelse? Hur kan man tro att Guds ord blir en människa? Hur kan man tro på en Gud som är en fast ändå tre? Hur kan man tro att denne Jesus kunde gå på vattnet, att han kunde väcka upp döda. Hur kan man tro att denne Jesus genom sin död tar på sig all synd? Var är ens synd?

Vad är det som får mig som ateist att bara börja tro på detta? För i ärlighetens namn så kan dessa saker te sig märkliga ,orimliga och övernaturliga? Jag har aldrig trott på något övernaturligt innan som spöken osv.

Men det hände någon den där dagen för ca ett år sen. Det hände något som berörde mig så att jag förstod att detta som står om Jesus det är sant. Jag är så förundrad över detta möte som fick mig att komma till tro. Dagen innan trodde jag inget alls. Men dagen efter så tror jag.
Denna skillnad fascinerar mig.

Jag mötte Jesus, jag kändes hans närvaro, jag upplevde att han titta på mig, jag kände ett par kärleksfulla ögon som tittade rätt igenom mig. Jag blev så uppfylld av denna kärlek att mitt hjärta bara svämmande över i frid och salighet.
Jag bestämde mig att följa Jesus här Detta gick inte att fly ifrån.
Detta var på rikigt.
Jesus finns, jag har mött honom.
Fridens.

torsdag 29 maj 2008

Värme,surfa,musikMåste bara ge er lite härlig musik en varm dag som denna med The Eliminators och låten Punta Baja. Jag fullkommligt älskar den typen surf-sound man kan få fram med gitarren. Måste ta och köpa mig en el-gitarr snart.

I morgon åker jag förresten till Jönköping och hälsar på Johanna, det skall bli riktigt härligt att komma från denna ö man är bosatt på :)

onsdag 28 maj 2008

En kristall

I varje människa finns en kristall som Gud lagt dit som är unik och otroligt värdefull. Och framförallt helt bedårande att skåda.

När Guds ljuvliga heliga strålglans lyser på denna kristall så lyser den igenom på andra människor och reflekteras på ett underbart sett.
När Gud är i oss lyser vi upp tillvaron för våra medmänniskor. Och detta ljus går inte att undgå.
När Moses klev ner från från berget efter att ha mött Gud lös det om honom. Så mycket att han var tvungen att gömma sitt ansikte med en duk. Att han mött Gud såg man på lång väg.


Så sträva efter att denna kristall skall hållas lysande. Ingen kan gömma sig från detta härliga ljus.
Be att Guds kärlek strålar igenom oss.


Flummig poesi på en onsdagskväll efter studentfirande av brodern min :)

tisdag 27 maj 2008

Jesus och den rike mannenMark 10:17-22

"17 När Jesus fortsatte sin vandring, sprang en man fram, föll på knä för honom och frågade: "Gode Mästare, vad skall jag göra för att ärva evigt liv?" 18 Jesus sade till honom: "Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, och det är Gud. 19 Buden känner du: Du skall inte mörda, Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, Du skall inte ta ifrån någon det som är hans, Hedra din far och din mor." * 20 Mannen sade: "Mästare, allt detta har jag hållit sedan jag var ung." 21 Jesus såg på honom och fick kärlek till honom och sade: "Ett fattas dig. Gå och sälj allt vad du äger och ge åt de fattiga, så skall du få en skatt i himlen. Och kom sedan och följ mig." 22 Vid de orden blev mannen illa till mods och gick bedrövad sin väg, ty han ägde mycket"

Jag känner verkligen igen mig i denne mannens bedrövelse här.
När Jesus prickar in våra hjärtan på det sättet som bara Jesus kan göra. Med givmilda och kärlesfulla ögon träffar Jesus så kusligt rätt. Man vet att han har rätt, fast det tar emot att gå den vägen. Han har så jobbigt rätt liksom :)


För visst är det ett jobbigt krav Jesus ställer för mannen här, denna mannen lever ju säkerligen ett ganska bra religöst liv och håller buden och sköter sig. Men Jesus prickar in hans ömma punkt. "Vad är du utan dina pengar, är det lika lätt att förlita sig på Gud utan dina rikedomar?"


Det är vikigt att lyssna på Jesus och lita på att det blir bra om man gör detta. För visst kan man tänka sig att mannen tänker hur det skall gå utan alla dessa pengar.

Jag är själv i en fas där jag ger upp saker och måste förlita mig på Gud. Jag vet att jag måste ta dessa jobbiga steg i trons väg. Men jag vet också att stegen jag tagit innan som varit jobbiga, dem har verkligen blivit så makalöst bra. Gud belönar om man litar på honom. Men ändå så brottas man med svårigheter när det kommer en ny utmaning från Gud.
Varför är vi så fega ibland?
Eller det kanske bara jag som är feg som skjuter på det som det helige ande vill att jag skall göra.

måndag 26 maj 2008

Udda musik

Jag har precis beställt en skiva med Juan de Anchieta som är en kristen spansk kompositör som levde under renässans tiden. ( år 1462 – 1523)

Och för den intresserade så är det flerstämmig munk lovsång. Jag tycker detta är helt underbar musik. Kanske är lite nördigt och konstigt, men ack så bra det är. Makalöst vad man kan åstakomma med enbart människans röster.


Här är ett kort smakprov

Tankar från vardagen

Ibland är min Gudsbild lite konstig. Jag har en förmåga att förminska herren ibland. Jag insåg idag att det finns massor med sidor i mitt liv som jag inte låter Gud vara med i. För att göra en historia kort så har vi det rätt struligt på jobbet just nu. Vi har mycket ändringar,och nytt folk som skall lära sig nya arbetsuppgifter, samt så slutar kunnigt folk. Det blir lite kaos, och vi som har jobbat ett tag får både uppgiften att lära ut saker till nya samt kombinera detta med att sköta sitt eget jobb. Det blir väldigt veligt och struligt kan man lungt säga. Och framförallt mycket stress, och delade åsikter om vilken metod som är bäst för företaget.

Och jag har av någon anledning velat fixa detta på egen hand. Har inte ens tänkt tanken på att blanda in Gud i mitt "världsliga arbete" Men idag så upptänkte jag att jag inte fixade detta själv längre. Jag var tvungen att sätta mig och be inför vissa viktiga val som skall ske. Och herren hjälper mig, och då gick det verkligen upp för mig att jag behöver Gud på varje plan i mitt liv. Jag kan inte plocka fram Gud när det behagar mig och mina syften. Han måste få vara med i allt jag gör.

Gud är universums skapare, han är min Fader. Han vill hjäpa mig i allt jag ber om.
Jag kan tex inte vara far för min lilla 3 åriga son ibland bara. Jag är hans far i allt han tar sig till. Jag finns till hans hjälp i alla min sons situationer han kommer vara med om.
Gud skall inte bara finnas i mitt liv som en liten lyckorus som jag kan ta till när jag känner mig kass och värdelös.
Gud vill vara med i allt vi gör.
Tacka honom för det.
Amen.


söndag 25 maj 2008

Snart ett år med Jesus


Det är snart ett år sen jag blev frälst. Och det har varit en mycket spännande år må jag säga. Ett år med mycket glädje och jag har träffat så mycket härliga och goda människor som ja inte trodde fanns. Tack för att ni finns, ni vet vilka ni är. L-G med bönegruppen, Krister och församlingen, Andreas som stöttat mig i min tro,och er av anden ledda flashbackare. Och Johanna som kommit in som ett ljus i mitt liv.


Och framförallt Jesus som såg mig den där dagen då jag mådde mycket dåligt och inte hade något hopp. Den dagen fick jag uppleva att Jesus var levande, hans heliga kärlek strömmade rakt i in mitt hjärta och ger mig så mkt glädje att jag inte finner ord för det.


Det är en härlig framtid som kommer till mötes känner jag. Vart den leder mig det vet jag inte. Only God knows. Och det är befriande att lägga mit liv i Guds händer.

fredag 23 maj 2008

Pilgrims resa

Min käre flashbackande broder Excelsis har skrivit en intressant resa på sin blogg som jag finner mycket intressant. Verkar vara en härlig men tuff upplevelse.

torsdag 22 maj 2008

Paulus och broder Yun

2 Kor 6:9-11
"Man kallar oss villolärare, men vi talar sanning. 9 Vi är misskända men ändå erkända, vi är döende men lever, vi är tuktade men inte till döds, 10 vi är bedrövade men alltid glada, vi är fattiga men gör många rika, vi är utblottade på allt men äger allt."

Det här är rikigt bra tycker jag. Vilket djup det är i detta, att lida för kristus men ändå anse sig ha allt. Vi kanske inte förstår djupet av detta i våra lilla fina västvärld. Men det finns kristna bröder och systrar som just nu lider för sin tros skull och är fängslade i tex Kina. Det är värt en eftertanke tycker jag.

Jag har ganska nyligen läst ut boken "Den himmelske mannen" och detta citat passar verkligen in på den härliga Broder Yuns liv detta. Har ni inte läst denna boken så tycker jag att ni tar och gör det. Min tro är sig inte lik efter den boken.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9179994555

Vill du ha lite inspiration?Du skall du titta på denna unga herre Nick Vujicic.

Dags för lönNu är det löne helg. Och efter att ha vänt på varje krona i ca 2 veckors tid så måste jag erkänna att man verkligen uppskattar små saker i livet när man är fattig. Guds relationen blir påtagligt mycket starkare då jag måste förlita mig på herren mycket mer.

För visst är det en berusande känsla när lönen kommer, och visst är det mycket lättare att leva när man har pengar? Men blir man lyckligare?

Gör pengar oss mindre troende? Behöver jag Gud lika mycket när jag har pengar och känner den berusningen av att köpa saker?
Jag har iaf kommit på att Gud måste vara med i min ekonomi, för jag är helt kass på detta med pengar. Jag behöver vishet över min plånbok.
Jag tror vi alla behöver ta oss en funderare över dessa ord som Jesus säger här nedan.

Matt 6:24
Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han då att hata den ene och älska den andre, eller kommer han att hålla sig till den ene och se ner på den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon. *

onsdag 21 maj 2008

Elden
Mycket eld predikningar nuförtin. Tungor av eld skall utjutas över oss. Den helige ande vill tända en låga i våra hjärtan.
Jesus ge oss ingen ro förens andens låga tänds i våra hjärtan. Jag vill ha den där glödande brinnande elden i mitt hjärta som gör att jag inte kan göra annat en att hjälpa mina medmänniskor. Tänd glöden i mig, lär mig att älska som som dig Jesus.

Jag tycker Jesus säger det rätt bra själv här nedan.

Matt 26:41
"Håll er vakna och be, så att ni inte kommer i frestelse. Anden är villig, men köttet är svagt."

Be att anden tänder din låga. Anden är villig, men vill du?

Ekman har verkligen haft en glöd i sina senaste predikningar.
Dessa två länkarna här nere är helt fantastiska.

http://mediaplayer.livetsord.se/?ID=2133 (Förutsättning för elden)
http://mediaplayer.livetsord.se/?ID=2244 (Forts)

tisdag 20 maj 2008

David i öknen.


Det finns munkar som äter Guds ord hela dagarna, man idislar genom psaltaren och låter ordet blir levande genom att meditera sig igenom det.
Det kan räcka med en vers som läses upp i tanken och ber vidare på den och den får ett djup man inte trodde var möjligt vid första blicken på versen.
Guds ord når då in i hjärtat och texten blir levande för oss.

Här är en karamell som jag sugit på ett tag från psalm 63. Vet inte varför jag gillar denna så mycket, den liksom vill inte försvinna från mitt hjärta denna psalm.

Kanske beror det på att jag känner igen mig i Davids ökenvandring innan jag fick möta Jesus. Mitt inre var torrt.
När den helige ande vidrörde mitt hjärta, ja då strömmade det in levande vatten i mitt inre.. oj oj oj :)
Då blev jag varlse om att Jesus finns, jag skådade hans ögon, dem såg rakt på mig och blicken sade. "Kom min son, jag skall hjälpa dig"
Och jag fann livets vatten.
Psalm 63 (David i öknen)

Gud, min Gud, dig söker jag (Här har vi den där desperata Guds längtan i Davids hjärta när han vandrar i öknen och känner sig ensam och övergiven. Jesus säger: "sök så finner du, bulta på dörren så öppnas den". Här gör David en sådan bultning. Vi känner alla igen oss i David här.)


min själ törstar efter dig, (Här saknar David guds härlighet som fyller upp hans hjärta och glädjer honom, här i öknen har det hänt David något och han har lämnat Gud för en stund och skäms över detta.)


min kropp längtar efter dig,som ett kargt och uttorkat land
(Här känner David en påtaglig fysisk törst efter Gud. Hans hjärta längtar efter levande vatten, han är törstig som jorden som stått i solen länge och börjat spricka av torkan.)

Kvinnan som Jesus Möter vid Sykars brunn har också denna törst inom sig efter Gud när hon skall hämta vatten.
Jesus svarar henne:

Joh 4:14
"Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv."

Det är denna törsten som Gud kan släcka i oss, när den helige ande berör vårat hjärta då finner vi livet

Bara lite tankar.

Henoks bok


Jag fick en förfrågan av en trogen läsare vid namn Lars-Göran som ville att artikeln om Henok skulle komma tillbaka :)

Anser ni att Henoks bok borde vara med i GT?
I den etiopisk-ortodoxa kyrkan (som i dag med sina ca 25 miljoner medlemmar är världens näst största ortodoxt kristna kyrka) har den alltid utgjort - och utgör fortfarande - en självklar del av bibeln.

Förstår egentligen ite varför man plockat bort den. Kända kyrkofäder som Irenaeus (115-185),Augustinus,Tatianus (110-172) refererar ofta till denna bok.

Man refererar till denna bok på två ställen i Nt, bla Judasbrevet och Hebrerbrevet

Jag tycker boken är underbar, står mycket härliga profetior om Jesus. . Och för den man får reda mkt i det stora glappet i första mosebok där helt plötsligt änglar (Guda söner)finns på jorden osv innan Noa. Står även om änglarnas fall för den som gillar sånt.

Boken finns här:
http://bibeltemplet.net/henoch1.html?

Gitarr nörd som man är så.Mark Knopfler är den absolut bästa gitarristen i världen tror jag. Detta är helt ljuvligt. Det är världigt inspirande för en glad amatör som mig. Det är bara att börja nöta skalor ännu mer.

Är det nån annan än jag som tycker att Mark Knopfler börjar bli bra lik Vladimir Putin nu på ålderns höst? :)

Blandade tankar i natten


Skaparen som jag tror på har skapat tiden och står utanför tiden. Han har även skapat mig och mitt begränsade sätt att tänka. Jag kan sålledes enbart tänka i tankebanor som rör den tid jag befinner mig i. Skapararen som står utanför tiden går utanför mitt sätt att tänka. Jag vet inte ens vad betydelsen av ordet evig är.

Många där ute verkar vilja ha vetenskapliga bevis för Guds existens för att komma till tro. Man vill att Gud släpper en Dvd där han talar om Hur han skapat världen. Väljer man Gud av rätt anledning då?

Då tror man ju inte från hjärtat. När Gud blir en vetenskap för åskådning då blir Gud som att titta i en bok om musik utan att någonsin lyssna på musiken. Till vilken nytta är musiken då? Musik är ju bara noter trots allt.
Eller kan man uppleva tjusningen att se solnedgång med vetenskapen som förklaringsmodell för någon som aldrig sett en sådan? Eller kan man med vetenskapen förklara hur det känns i hjärtat vid en nyförälskelse. Eller kan man med vetenskapen förklara hur det känns att se sitt nyfödda barn för första gången?

Visst kan vetenskapen tala om för oss att en viss signal substans i hjärnan blir aktiverad när vi uppelever, lycka,kärlek osv. Men man måste även uppleva det för att förstå innebörden av det.

Att förlora sitt barn i en olycka är också en "bara" en sak som sker i som en signal i hjärnan. Men vad hjälper det att veta det när sorgen är som värst? När det slitande smärtan i hjärtan är som störst.

Om vi skall titta på Gud genom vetenskapen och analysera honom, vad ser vi då? Är det naturlagarna? Den finstämda harmonin i naturlagarna? Den vackra skapelsen? Eller skall vi analysera den helige anden i molekyler? Eller hur vill du har bevisen egentligen?

När det gäller att finna Gud med hjärtat så är min syn så här.
Jag är ju av den åsikten att sann kärlek de kommer av att man självmant väljer sin partner med en fri vilja. Jag är inte så mkt för arrangerade äktenskap där två par tvingas in i ett giftemål. Sann kärlek sker på frivillig basis.

Hela det fina med Gud är att han vördnar om våran fria vilja, han vill att vi skall välja honom av egen kärlek. Han har inte skapat robotar med inprogramerad kärlek/kunskap.
Att finna Gud är att möta kärlekens källa mina vänner.
Fridens :)

måndag 19 maj 2008

Den fria viljan.
Ofta när jag debatterar med icke troende så kommer alltid detta med den fria viljan upp.
Vad är en fri vilja egentligen? Det är en tung fråga. Den måste nog ändå tas på allvar tror jag. Tycker nästan varje debatt mynnar ut i detta på forumet.Vi har ju våra begränsningar som jag ser det.
Det ju ingen som frågat mig om jag ens vill vara här innan jag föddes.
Har jag då en fri vilja? Visst kan jag välja att inte leva mer, den viljan har jag förvisso.

Sen har vi spelregler och begränsningar såklart inom den fria viljan, då jag menar att vi inte kan göra allt vi "vill".
Så den fria viljan har sina ramar den kan arbeta i. Dessa ramar har Gud satt för oss. Dels ur naturlagarnas spelregler, sen även mentala begränsningar, som gör att vi inte alls förstår så mycket som vi vill.

Augustinus beskiver denna mentala begränsning rätt bra:
"Jag kan inte ens själv fatta allt vad jag är.
Följaktligen är själen för trång för att kunna rymma sig själv."


Jag vill veta vem jag är, och endast Gud kan svara vem jag är. Vem annars vet mina innersta tankar?


Därimot har vi en fri vilja att välja bort Gud. Den viljan har vi. För utan den viljan vore vi robotar som blev tvingade in i kärlek. Eller heter det välja bort? Är det viljan "att" välja Gud vi gör? Om man inte vet att Gud finns, har man valt bort honom då?
Vi troende ser det kanske så, men en ateist ser inte att han valt bort Gud. Ateisten tycker att den att den fria viljan försvinner så fort man tar emot Gud.
Där har vi olika syn.

Visst är det snurrigt :)Här är lite wikipdia om fria viljan :

"Den mest allmänt accepterade lösningen på problemet inom kristendomen är att det ligger inbäddat i problemet med den mänskliga friheten. Enligt denna uppfattning var det Guds vilja att skapa en varelse som var i stånd att förkasta honom, så att den gemenskap som skulle uppstå mellan Gud och människan inte skulle vara tvungen, utan en akt av fri vilja och oegennyttig kärlek.

Möjligheten att säga ja förutsätter möjligheten att säga nej. Människan valde enligt den kristna läran att vända sig bort från Gud och följa självhävdandets väg, vilket föranledde att död och lidande intog sin plats i hennes tillvaro. Hela frälsningshistorien är sedan berättelsen om hur Gud i absolut respekt för människans fria vilja försöker föra människan tillbaka till den gemenskap han avsåg henne för i begynnelsen
"


*Detta inlägget har jag även skrivet på flashback*

söndag 18 maj 2008

Det jag vill, det gör jag inte, men det jag hatar, det gör jag.


Satt och läste lite i Romarbrevet förut, och detta kapitel är så klockrent för oss som är svaga och faller för världens frestelser gång på gång. Det är så underbart att dessa rader kommer från Paulus, som ändå uppfattas som gankska hård i vissa brev. Men han hade uppenbarligen problem med köttsliga frestelser. Det är inte så lätt att alltid leva upp till bilden som en from kristen. Vi är alla svaga. Vi behöver Jesus. När Jesus bor i mig då är jag stark i honom.
Romarbrevet 7
14 Vi vet att lagen är andlig, men själv är jag köttslig, såld till slav under synden. 15 Ty jag kan inte fatta att jag handlar som jag gör. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag hatar, det gör jag. 16 Om jag nu gör det jag inte vill, samtycker jag till lagen och säger att den är god. 17 Men då är det inte längre jag* som gör det, utan synden som bor i mig.

18 Ty jag vet att i mig, det vill säga i mitt kött, bor inte något gott. Viljan finns hos mig, men att göra det goda förmår jag inte. 19 Ja, det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.
20 Men om jag gör det jag inte vill, då är det inte längre jag som gör det, utan synden som bor i mig. 21 Jag finner alltså den lagen: jag vill göra det goda, men det onda finns hos mig.

22 Till min inre människa gläder jag mig över Guds lag, 23 men i mina lemmar ser jag en annan lag, som ligger i strid med lagen i mitt sinne och som gör mig till fånge under syndens lag i mina lemmar.
24 Jag arma människa! Vem skall frälsa mig från denna dödens kropp? 25 Gud vare tack, Jesus Kristus, vår Herre! Alltså tjänar jag själv med mitt sinne Guds lag, men med köttet tjänar jag syndens lag.

lördag 17 maj 2008

Sugen på Surfa blir manDessa oldschool surfmusiker är jag mycket imponerad av. Man längtar sig bort till fina vågor i Söderhavet glidandes på en fin bräda i det blåa härliga vattnet :)
När "The Eliminators" drar fram guran gäller det att hänga på.

Johannes brevDen sägs ha skrivits av Johannes på ålderns höst. Det är så fantastiskt att tänka sig denna gamla gubbes fullkommliga salighet kring kärleken.
Han har förstått något i sin tro som jag ännu inte riktigt har tagit till mig. Men jag är evigt tacksam att jag får läsa hans ord.
Guds kärlek och vår
1 Johannesbrevet 4

7 Mina älskade, låt oss älska varandra, ty kärleken är av Gud, och var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. 8 Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, ty Gud är kärlek. 9 Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom.

10 Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. 11 Mina älskade, om Gud älskade oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra. 12 Ingen har någonsin sett Gud. Om vi älskar varandra förblir Gud i oss, och hans kärlek har nått sitt mål i oss.

13 Vi vet att vi förblir i honom och han i oss, därför att han har gett oss av sin Ande. 14 Vi har sett och vittnar om att Fadern har sänt sin Son som världens Frälsare. 15 Den som bekänner att Jesus är Guds Son, i honom förblir Gud och han själv förblir i Gud. 16 Och vi har lärt känna den kärlek som Gud har till oss och tror på den.

fredag 16 maj 2008

Christopher Hitchens vs Alister McGrathJag såg nyligen en debatt mellan den ruskigt klippska ateisten Christopher Hitchens som debatterade mot den kristna teologen Alister McGrath.

Jag måste säga att jag är mycket imponerad av Alister McGrath sätt att bemöta ateistens aggresiva metoder i denna debatt. Se och lär av denna underbara kristna broders djupa svar på Christopher Hitchens ateistiska bomber.

Det är synd att vi inte har ett sådant debatt klimat i Sverige rikigt. Visst var väl Sturemark vs Ekman en ganska hygglig debatt, men den når ju inte på långa vägar upp till denna. Men jag skulle gärna se fler debatter av detta slag i Sverige.

Här är en länk också:

http://fora.tv/2007/10/11/Christopher_Hitchens_Debates_Alister_McGrath

Fader Vår


Fader Vår skall man ju bara kunna som kristen sägs det. Kom på mig själv för ett tag sen att jag inte kan denna bön. Så jag drillade denna bön i en vecka, och nu kan jag den :)
Jag insåg också vilket djup och styrka i det är i denna bön. Hur denna bön kan växa till något mer och djupare.

Lärljungarna frågar Jesus hur dem skall be. Jesus visar oss med fader vår vad som är styrkan i den kristna bönen. Jesus är ett föredömme för oss, varje stor prövning som Jesus stod inför så bad han mycket innan han utförde det.

Ett tips är att att be att den helige ande skall väcka en hunger i hjärtat till bön. Be att den helige ande inte ger ditt hjärta ro förens bönen är en glädje i ditt liv.

*Vår fader, du som är i himlen.*
(Här talar Jesus om för oss vilken relation vi har med Gud i bönen, gud är våran himmelske fader, vi är Guds Barn. Jesus säger att vi skall ta emot Gud som ett barn. Jesus förklarar att vi kan skall se Gud som våran evige far och han förklarar också att vi skall be till honom som ett barn frågar sin pappa efter något. Detta visar också att fadern vill ha en personlig relation med oss i bönen.)

*Låt ditt namn bli helgat.*
(Att låta Guds namn bli helgat, Guds namn är heligt, missbruka inte herrens namn. Jesus visar att vi skall ta helgelsen på allvar i tron. Vi skall ge Gud äran för våra handlingar. Tacka herren och ära honom.

*Herren, Kristus, skall ni hålla helig i era hjärtan. Var alltid beredda att svara var och en som kräver besked om ert hopp. (1 Petr. 3:15)*)


*Låt ditt rike komma.*
(Här visar Jesus att Guds rike skall komma inom oss, den helige ande skall få sin boning i våran kropp, låt guds rike komma och låt den helige ande hjälpa dig under resans gång)

*Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.*
( Här visar Jesus att vi skall låta den helige ande forma våra liv, låt faderns vilja ske. Ta på dig Jesus kors och låt herren forma dig. Vill du låta herren forma dig eller vill du köra ditt eget race?)

*Ge oss idag det bröd vi behöver.*
(Här visar Jesus två saker som jag ser det, dels vill vi äta Guds ord som vi behöver för dagen, vi behöver andlig mat.
Sen så är det en tackbön för att vi får mat på bordet, tacka herren för att det finns mat att äta, alla människor i världen ar inte den möjligheten att äta sig mätta, tacka herren din Gud för maten du får)

torsdag 15 maj 2008

Förvalta talenten.Hur förvaltar du den talent du fick av Gud när du kom till tro? (Matt 25 Vers 14-30)
Jag tror att vi kristna ibland behöver ställa oss frågande till detta.

När vi blir frälsta då visar Jesus oss att vi får en talent (peng) som vi skall förvalta och sprida och göra så att den växer till andra.
Mao Jesus vill att vi skall sprida Guds ord till andra, han vill att talenten skall växa sig och ge utdelning.

Tänk på han som grävde ner sin talent. Han fick trons gåva av fadern, men han nöjde sig med att gräva ner den.
Hur förvaltar du din? Hur förvaltar jag min?

En tro utan handling är en meningslös tro.
Detta är värt att tänka på.
Jag har haft detta kapitel på mitt hjärta ett tag, då jag själv behöver ransaka min tro om detta rätt ofta.

Dock tror jag att det är lätt att glömma av vad Jesus har gjort för oss ibland. Han har frälst oss och givit oss den heliges ande som en sigill för framtiden.

Men jag tror att man ibland glömmer bort att vara ett ljus för omgivningen. Låta talenten växa till sig.
Vi får ett frö av tro som Gud sår i vårat hjärta, det skall växa till sig och bli ett gigantiskt träd som blommar och fullkommligt och sprider nya frön till andra själar.

Vi får den helige ande för att det skall märkas att vi har varit med om något i våra liv, det skall ske något som gör att folk ser Jesus i oss.
När folk ser hur vi beter oss så skall dem undra "Hur blir man sådan som du?"

Iaf har jag en sådan förväntning med min tro. Om det liksom inte ens märks att man blivit frälst, till vilket nytta är tron då?
"Tänk att ha en tro som kan flytta berg, men en sådan tro utan kärleken är meningslös"

Tron skall leda till kärlek, kärleken skall leda till av vi känner i våra hjärtan för våra medmänniskor. Ge mig ingen ro så läge det finns människor i min närhet som inte fått möta Jesus.

Matt 25 Vers 14-30

14 Det kommer att bli som när en man skulle resa utomlands. Han kallade till sig sina tjänare och lämnade sin förmögenhet åt dem. 15 En gav han fem talenter, en annan två och en tredje en talent - var och en efter hans förmåga. Sedan gav han sig i väg. 16 Den som hade fått fem talenter gick genast och satte dem i omlopp och tjänade fem talenter till. 17 Den som hade fått två talenter tjänade på samma sätt två till. 18 Men den som fått en talent gick och grävde ner den i marken och gömde sin herres pengar.

19 En lång tid därefter kom tjänarnas herre och krävde redovisning av dem. 20 Den som hade fått fem talenter kom då och lämnade fram fem talenter till och sade: Herre, fem talenter överlämnade du åt mig. Nu har jag tjänat fem till. 21 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje! 22 Så kom den som hade fått två talenter fram och sade: Herre, två talenter överlämnade du åt mig. Här är två till som jag har tjänat. 23 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje!

24 Också den som hade fått en talent kom fram. Han sade: Herre, jag vet att du är en hård man, som skördar där du inte har sått och samlar in där du inte har strött ut. 25 Av fruktan för dig gick jag och gömde din talent i jorden. Här har du vad som är ditt. 26 Hans herre svarade honom: Du onde och late tjänare. Du visste att jag skördar där jag inte har sått och samlar in där jag inte har strött ut. 27 Då borde du ha satt in mina pengar i en bank, så att jag hade fått igen det som är mitt med ränta när jag kom. 28 Ta därför ifrån honom talenten och ge den åt honom som har tio talenter. 29 Ty var och en som har skall få, och det i överflöd, men den som inget har, från honom skall tas också det han har. 30 Kasta ut den oduglige tjänaren i mörkret här utanför. Där skall man gråta och skära tänder.

Ung kille med djup i sin tro.Denna lilla killen har verkligen ett härligt djup i sin tro. Det är ju nästan så man blir lite gråtfärdig av detta.

onsdag 14 maj 2008

En gammal 60 tals dänga
Denna låten med gruppen "Tages" har gått hett i min winamp det senaste dagarna. Sådana låtar görs minsann inte längre (med risk att låta lillgammal)
Lyssna och njut. :)

Livet är inte en slump.Jag vill ger er lite tankar som dök upp när jag hjälpte min käre morfar med sin släktforskning. Och jag blev mkt facinerad över alla dessa människors historia. Han har funnit släktningar nästan ända bort till 1400 talet..

Hursomhaver så slog mig tanken att min biologiska existens hänger på att en kusligt massor med spermier genom åren vann just sitt race, och befruktade just det ägget.
Det är lite läskigt när man tänker tillbaka på alla dessa människor som levt före mig, alla öden.
Alla sporadiska möten som lett till en romans, som kanske lett till att ett barn fötts.
Det är så små tillfälligheter som ligger bakom att två människor skall träffas. Det är bara att se på mina föräldrars egendomliga möten som gjorde att dem fann varandra.. Nästan varje par beskriver ett möte som oftast skett spontant..
Detta är i sig är helt makalöst.


Universums existens i sig är makalös med alla dess naturlagar som verkar i sådan harmoni och lagbundenhet. Som enligt många ateister skall ha skett av en slump.
Vilken enligt mig är helt aburd tanke.
Tänk att vi människor är gjorda av stoft från stjärnor. Tänk att stoft från stjärnor kan älska annat stoft.
Vad är det som håller ihop detta stoft? Hur vacker och djup är inte kärleken ur detta perspektivet? Kan ett kallt tomt universum skapa en sådan vacker sak som kärlek av sig själv?

Livet är inte en slump. Allt detta som lett fram till just din existens i detta nu är inte en slump.

Lägg sedan ihop allt detta jag skrev ovan här med alla mänskliga möten kombinerat med det osannolika med univerums existens.
Och då inser man att livet är en fantastiskt gåva.
Ditt liv är så unikt så det är inte klokt.
Du är guds lilla älskade ögonsten.
Du ingår i guds plan, du finns just nu för att gud vill att du skall leva just nu.

Gud välsigne er

Tappar byxorna :)

Denna är fantastiskt rolig.

Så glad att jag fann denna filmen. Har letat efter den länge :)

AgustinusTjohej.
Jag håller på och läser kyrkofaderns Augustinus (född år 354,död 450) otroligt tunga verk "bekännelser" just nu. Och denne man levde mycket nära herren. Och hur hans mun kom det många härliga citat som beskriver kärleken till gud. Kan tipsa om denna boken om du är en som vill hitta ett djup i tron.Här får ni några smakprov:


"Du, o Gud, har skapat oss till dig, och vårt hjärta är oroligt till dess det finner vila i dig"

"Jag kan inte ens själv fatta allt vad jag är.
Följaktligen är själen för trång för att kunna rymma sig själv."

"Försök inte att förstå så att du kan tro, utan tro så att du kan förstå."


"Människor reser utomlands för att förundra sig över bergens höjder, havets väldiga vågor, flodernas långa lopp, oceanernas ändlösa vidder och stjärnornas cirkelrörelser - och går förbi sig själva utan att förundras."

"Det är klart att jag vet vad tid är - så länge ingen frågar."


Ny blog.

Får väl se om man orkar skriva en blogg :)
Skall ge det en chans iaf.